Hírek díj nobel 2008

Amerikai író idén nem kaphat Nobelt?

Könyves Magazin | 2008. október 01. |

Közeleg a világ legnagyobb irodalmi díjának, a Nobel-díj 2008-as nyertesének megnevezése. Természetesen újra nagyban folynak a találgatások, fogadások a nyertes nevére, számtalan blog, fórum, irodalmi portál foglalkozik az esélyesek névsorával, az előző évek „tuti befutói” természetesen most sem hiányozhatnak. A találgatásoknál idén sem maradhatnak el a Svéd Akadémia korlátait firtató megjegyzések (nagyon kevesen olvasnak az angolon kívül más idegen nyelveken tehát ha egy író nem jelent meg angolul, sokkal kevesebb esélye van a díjra), mint ahogy annak a megemlítése sem, hogy a döntéshozók politikai tényezőket is figyelembe vesznek a választáskor (nemzetiség, az ország geopolitikai helyzete, nyelv, stb.).


Alfred Nobel

A World Literature Forum névsorai nagyrészt hűen követik a tavalyi listákat. Így tehát Adonis (Ali Ahmad Said Asbar szíriai költő), Tomas Tranströmer (svéd író, költő, fordító) és Bob Dylan nélkül nem lehet teljes az esélyesek listája. Szokás szerint szerepel Umberto Eco, Salman Rushdie, Murakami Haruki, Philip Roth, Milan Kundera, Amos Oz, Les Murray és Ko Un neve az esélyesek között.

Ha viszont figyelemebe vesszük a Neustadt International Prize for Literature díjazottjait, akik közül többen Nobel-díjat is kaptak (például Gabriel García Márquez, Czesław Miłosz, és Octavio Paz), változatosabb listát állíthatunk össze. Lehet, többükről sose hallottunk eddig, de ne feledjünk, Doris Lessinget se sokan ismerték itthon tavalyig díjazása  pedig az egész világot meglepte:

1. Josef Škvorecký (cseh író)
2. Paavo Haavikko (finn költő)
3. Kamau Brathwaite (barbadoszi költő)
4. Assia Djebar (algériai író)
5. Nuruddin Farah (szomáliai író)
6. David Malouf (ausztrál író)
7. Álvaro Mutis (kolumbiai költő, író, esszéista)
8. Adam Zagajewski (lengyel költő, író, esszéista)
9. Claribel Alegría (nicaraguai költő, esszéista)
10. Patricia Grace (új-zélandi író)


A Landbrokers fogadóoldal toplistája a következő:

1. Claudio Magris 3/1
2. Adunis 4/1
3. Amos Oz 5/1
4. Joyce Carol Oates 7/1
5. Philip Roth 7/1
6. Don DeLillo 10/1
7. Murakami Haruki 10/1
8. Les Murray 10/1
9. Yves Bonnefoy 10/1
10. Arnošt Lustig 14/1

Lusting és Bonnefoy azért igazán esélyesek, mert mindketten megkapták a neves Franz Kafka-díjat, amit sokan a Nobel előszobájának tartanak, Jelinek és Pinter is magukénak tudhatták a Nobel előtt.


Vajon ki lesz a díjazott?

 

Árnyalja a képet, hogy a stockholmi bizottság legbefolyásosabb tagjának kijelentése enyhén szólva megkavarta a szépen kialakult rangsorokat. Horace Engdahl, a bizottság főtitkára szerint az amerikai írók szűk látókörűek és nemtörődömek, nem tartoznak a világirodalom élvonalába. A kijelentés fényében az amerikai szerzők valószínűleg keresztet vethetnek a Nobel-díjra.

"Nem véletlen, hogy a nyertesek többsége európai. Természetesen, minden nagy országnak van értékes, erős, komoly irodalma, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy még mindig Európa és nem Amerika az irodalom központja." - mondta Horace Engdahl egy interjúban.

A bizottság még nem választotta ki a nyertest és Engdahl nem árult el semmit arról, hogy kik vannak a jelöltek között. Philip Roth és Joyce Carol Oates neve hosszú évek óta újra és újra felmerül, de most már sejthető, hogy miért nem nyertek eddig, mindketten amerikaiak.

Engdahl úgy gondolja, az amerikai szerzőkre túlzottan hatnak országuk tömegkulturális trendjei, és ez műveik minőségén is meglátszik. "Az Egyesült Államok túl elszigetelt és szűk látókörű. Alig-alig fordítják le a külföldi könyveket és valójában nem vesznek részt a nagy, nemzetközi irodalmi dialógusokban. Ez a nemtörődömség korlátoltsághoz vezet."


A ceremónia

Természetesen az amerikaiak sem hagyták annyiban a dolgot, az amerikai Nemzeti Könyv Alapítvány elnöke csak annyit mondott, adják meg Engdahl elérhetőségeit, küld majd neki egy olvasmánylistát. "Mr. Engdahl kijelentéséből arra kell következtetnem, hogy nem igazán olvasott amerikai íróktól semmit a legismertebbeken kívül, talán ő nevezhető szűk látókörűnek. Egyrészről az amerikai irodalom a társadalom lényegéből adódóan magába sűríti a világ irodalmát, annak összes értékét. A bevándorlók minden generációja a 19. századtól kezdve újraalkotta és értelmezte az irodalmat. Ez Európában nem történt meg." David Remnick, a New Yorker szerkesztője csak ironikus módon csalódottságának adott hangot: "Azt gondolnánk, hogy egy olyan bizottság főtitkára, amely nem díjazta Proustot, Joyce-t, Nabokovot, csak hogy néhány nevet említsek, van annyira bölcs, hogy megkímél minket az ostoba kategorizálástól. Ha egy kicsit komolyabban megnézné, az amerikai irodalmi élet, amelyet úgy pocskondiáz, olyan írókból áll, mint Roth, Updike vagy DeLillo, olyan fiatal szerzőket szól le, akik európai bevándorlók gyerekei és egyáltalán nem a szörnyű, kultúraromboló Coca-Cola áldozatai."

Toni Morrison volt az utolsó amerikai, aki megkapta a Nobel-díjat 1993-ban, előtte olyan írók tudhatták magukénak az elismerést, mint Saul Bellow, John Steinbeck és Ernest Hemingway.

Az utóbbi évek nyertesei, az 1994-es nyertesen, a japán Kenzaburo Oen kívül mind vagy európaiak voltak, vagy szoros szálakkal kötődtek Európához. "Nagyon sok szerző van, aki bár nem európai, mégis Európában él és alkot, mert csak itt van az íráshoz megfelelő elvonulási lehetőség, nyugalom és biztonság, ami például Afrika és Ázsia nagy részén nincs meg" - mondja Engdahl.

A Nobel-díjakat jövő héten kezdik kiosztani, hétfőn az orvosi, kedden a fizikai, majd a kémiai, a béke és a közgazdasági díjat adják át. Az irodalmi Nobel átadásának időpontja még nem biztos, egyes sejtések szerint október 9-én, más források szerint október 16-án lesz nyilvános a döntés. A tradícióhoz híven a bizottság csak két nappal a díj kihirdetése előtt jelenti be az időpontot. A díjátadó ceremóniára december 10-én kerül sor, Alfred Nobel halálának évfordulóján.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.