Általános cikkek foci esszé füzi

A testet öltött játék

-czky- | 2007. május 23. |

(Füzi László: Játék, in: Maszkok, terek…, Kalligram, 2005., Műhely, 2004 Foci különszám)

„Mindig a kilépésre gondolok, pedig valójában a tér volt a fontos.”

Füzi László Játék című lírai-önéletrajzi esszéje a legjobb írás, amit valaha a futballról olvastam. Pontosabban, ez érintett meg a leginkább. Mindez azért lehetséges, mert a szerző nem csupán a fociról beszél, hanem a játék mibenlétéről. Ugyanakkor a labda, a pálya, a kapu, a háló, a fű, a ház, a kert, a rét, a folyópart, a strand, a könyvtár, a gyár, a nagy meccsek, a szép mezek érzéki megidézése egyúttal egy konkrét „nagycsalád” életének és szétesésének szociográfiáját is adja.

Játék és küzdelem, szabadság és stratégia, egyén és csapat, otthon lenni és hazamenni, tér és mozdulat – ezek a fogalmi pillérei a szövegnek. A hatvanas-hetvenes évek falusi-kisvárosi életének társadalmi keretei, lehetőségek és korlátok – ezek a szociális analízis fókuszai. Mindez egy egykori résztvevő, de már visszatekintően kívülálló irodalmár szemével, mégis igen intenzív személyes átéltséggel, egzisztenciális téteket tartva.

Tovább lehet gondolni: Vajon az írásban megélhető szabadság ugyanaz-e, mint a játékban kiteljesedő? Amikor is az ember úgy cselekszik, ahogyan a pillanatban lehet: előkép nélkül. Valóban nem lehet már regényben megírni a hatvanas-hetvenes években még létező falusi-kisvárosi közösségek, nagycsaládok legendáriumát, történetét? Már egy másik térben élünk, ahonnan nézve a lírai esszé az egyedül még lehetséges kifejezésforma?

„Ha ezt az írást nem magamnak írnám, ha lenne olvasója, akkor a játékot sem veszítettük volna el” – írja a szerző esszéje zárlatának elején. Talán mégsem veszítettük el tejesen, talán újra lehet kezdeni. Talán épp Füzi László olvasása közben.

Pozsár István

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.