Általános cikkek válság 2009 könyvkiadó könyvpiac

A Libri 60 százalékos árrést szeretne

Valuska László | 2009. április 09. |

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, Zentai Péter László a Literán válaszolt Csordás levelére, és egészen különös információkkal látta el az érdeklődőket, valamint belengette Csordás fölé a Gazdasági Versenyhivatalt is.

Csordás Gábornak a levele az egész könyvpiacot megrázta, elindultak a belső egyeztetések, viták, mert a gazdasági válság túlélésére talán egy közös fellépés lehet a válasz.

A levél elején rögtön elárulja, hogy a szakmát a Libri sokkolta azzal, hogy a vezetőváltás után új szerződési feltételeket ajánlottak a kiadóknak, minden eddiginél kedvezőtlenebbet, mert 60 százalékra emelnék fel az árrést:

Zentai: a Libri ugyanis vélhetően igen sok kiadót azzal a szerződésmódosítási javaslattal keresett meg, amelynek egyik leglényegesebb pontja, hogy a bizományosi árrést 60%-ra kívánnák felemelni. (Forrás: Litera)

A könyvszakma állandó problémáját is kibeszéli Zentai, amikor emlékeztet mindenkit arra, hogy a GVH szerint a négy nagy (Alexandra, Libri, Líra és Bookline) nem él vissza erőfölényével, és nem alakult ki monopolhelyzet. Kérdés, milyen folyamatok játszódnak le a háttérben? 

Zentai: A könyvszakma szinte minden szereplője tudja, hogy alig fél évvel ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal bejelentésre megvizsgálta, hogy az általuk legjelentősebbnek tartott négy könyvterjesztő, az Alexandra, a Libri, a Líra és a Bookline külön-külön és együttesen is olyan pozicióban vannak-e, amely alapján felvetődhet az erőfölénnyel való visszaélés gyanúja, veszélye. A GVH azt állapította meg, s emiatt leállította további vizsgálatát, hogy a fent említett cégek egymásnak is versenytársai, össz kis- vagy nagykereskedelmi forgalmuk nem jelent monopolhelyzetet, s a közülük egyikőjük kiskereskedelmi vagy nagykereskedelmi forgalma sem haladja meg a könyvpiac 12 %-át. Az erőfölénnyel való visszaélés minősítéssel - ha valaki ismeri a gazdasági Versenytörvényt és annak szigorát - óvatosan kell bánni. (Forrás: Litera)

Csordás válaszlevelében konkrét példát hoz az erőfölényre, hogy az egyik nagy nem vesz be könyvet a Jelenkortól addig, amíg nem fogadják el a szarabb feltételeket. Na így működik a könyvpiac:

Amellett sajnos nem csak az említett nagyterjesztő akarja tovább feszíteni az árrést, hanem már egy másik is: éppen pár napja jelentette be, hogy a tavaszi könyveinkből nem kér, míg új szerződést nem kötünk. Forrás: Litera

A levél második felében Zentai szerepet téveszt, Hamlet helyett a III. Richárd monológját kezdi el vészjóslóan suttogni, amikor felhívja a kiadók figyelmét, hogy az ilyen közös ellenállás és fellépés a GVH kedve ellen való. Zentai kinek az érdekeit véfi ilyenkor?

Zentai: Hihetetlenül gyorsan és kérlelhetetlenül vetíti rá a GVH az ilyen, akár legjózanabb érdekvédő tevékenységre az összebeszélés, a kartell gyanúját. (Forrás: Litera)

Update: A MKKE elnökségéről egy anekdotát osztanék csak meg: a nyilvános választáson első körben nem került be Matyi Dezső az elnökségbe, ezért voltak, akik a javára lemondtak, Kolosi Tamás mellette érvelt, de Matyi nem fogadta el. Ilyen megbízható szervezetről van szó, ha igaz az anekdota.

Ha bármilyen információt megosztanátok velünk, ne habozzatok, írjatok ide: valuska(kukac)mail.index.hu.

Kapcsolódó anyagok:

A Jelenkor fellázadt a nagyterjesztők ellen

Az élet a 67,6 milliárdos év után

A politika is támogatja az árkötöttséget?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.