Moskát Anita: Gyompálma
Moskát Anita

Gyompálma

Valami csöpög, mondja, és hallgatózik. Mindig így kezdődik, felfedez egy apróságot, és beakad neki, mintha a cipőjéből nem bírná kirázni a talpát bökő kavicsot. Most is a csöpögést keresi. Ellenőrzi a csapot, amelyből a Duna rekordalacsony állása óta csak vízkő pereg, a kiszáradt vécétartályt, a nyárra leeresztett radiátorokat, aztán körbecsoszogja a két vízgyűjtőt, olvasószemüveggel az orrán műanyag falukat kocogtatja. Nem mondja ki, de rám gyanakszik. Biztos megfúrtam az övét, tűszúrásnyi lyukon át, cseppenként lopom a vizet a készletéből.
– Én nem hallok csöpögést.
Az orvos felkészített rá. Eleinte pillanatnyi zavar volt, rövidzárlat, csak neveket felejtett el, aztán a tejesdobozt a komódban találtam meg, a zoknit a mikróban. Egyik reggel nyakkendőt kötött, az irodai belépőkártyát kereste, máskor uzsonnát csomagolt Sárának, feltúrta a lakást a tornazsákért, itt kell lennie valahol a sportcipőnek, a múltkor még itt volt, és nem értette, miért nem találja sem a tornacuccot, sem a lányát.
– Kevesebb víz van a tartályban – mondja. – Kevesebb a víz, és valami csöpög. Lopják a készletünket.

Most már elmondhatjuk, hogy valóban globális nyomot hagytunk. Az élet alapjait változtattuk meg.
David AttenboroughAz aszálykorlátozás óta húsz liter a fejadag, az eddigi legszigorúbb. Naponta megyünk érte a fegyveresekkel őrzött lajtos kocsihoz, görgős tárolón gurítjuk haza a palackokat. Az egyik őr figyelmeztetett minket a rablásokra: a bandák direkt idősekre utaznak, vigyázzunk magunkra. Akkor vásárolt paprikaszprét. A könyökhajlatába rejtve szorongatta végig, és amikor a szomszéd egyetemista fiú, aki rendszerint műszaki rajzokkal teli mappával közlekedett, segíteni akart becipelni a ballonokat a házba, ő rákiáltott, hogy tolvaj, tolvaj, lopják a vizet, és arcon fújta a szprével. A fiú többé nem ajánlotta fel a segítségét.
– Te ittad meg? – fordul hozzám. – Jobb, ha elmondod, kevesebb egy decivel.
Sára a videóhívásainkkor mindig azt tanácsolja, hagyjam rá, úgy könnyebb. Most is matatni kezd, ellenőrzi a mosógép illesztéseit, a szárítón a lábasokat, a fogkefét, de nem találja a hiányt. A köntöse zsebéből veszi elő a noteszt. Megnyalja ujját, mielőtt lapoz, előre-hátra dülöngél a papucsban. Úgy vezet a füzetben minden korty vizet, ahogy régen a könyvelést vezette: 800 ml a főzés; 500 ml a tea; fogtisztításhoz száraz tabletta; a héten még nem mostunk, csak fehérneműt, az öt és fél liter. Sára eleinte viccesnek tartotta, hogy alkoholos filccel jelöljük a poharak oldalán a két decit, és kitöltöm a notesz rubrikáit minden 150 milliliteres kézmosásról, de most már nem nevet ő sem.

Nő az elektronikai hulladék aránya, mégis alig hasznosítjuk újra

Annak ellenére, hogy 2010 és 2019 között 38%-kal nőtt az elektronikai hulladék aránya, ennek még mindig csak 20%-át hasznosítjuk újra. (Forrás: UNStats)

Nő az elektronikai hulladék aránya, mégis alig hasznosítjuk újraÖt hete tart az idei aszály. Öt hete nincs annyi víz a Dunában, hogy a csövekbe is jusson, és nemcsak a Duna–Tisza közi sivatagnál, a fővárosnál sem. Amikor először apadt el, még piknikezni mentünk Szentendrére a mederhez, Sára a kutya után futkosott, és azt kiabálta, át tudna sétálni a túloldalra, pedig ő a legkisebb a tornasorban. Az osztrákok vízgyűjtői a száraz évszakokban azóta azt a keveset is felfogják, ami lecsoroghatna hozzánk.
Aztán megtalálja. Addig zörögnek a füzetlapok, míg rá nem jön, hiszen ez volt a szakterülete, mérlegek hibáit kutatni, rátapintani az eltérésekre, mint egy rossz fogra.
A gyompálma földje nyirkos. Fénylik a felszíne, mintha lakkozva volna, a noteszbe mégsem jegyzett föl senki locsolást. Belenyomja ujját a cserépbe, tudni akarja, milyen mélyen nedves, mennyire csaptam be őt: hiszen biztosan megloptam, titokban öntöztem az ő vizéből. Ez ugyanaz a hév, amivel a paprikaszprét előkapta, és én nem merek a közelébe menni, csak nézem, ahogy kikarmolja a földet, hullnak a rögök a padlóra, záporozik a kitépett gyökér, és azt kívánom, bárcsak, bárcsak visszakaphatnám.
A cserép aljáig kibontja a növényt, levélcafatok zöldellnek a papucsán. Nehezen veszi a levegőt, és most csak nézi fekete földes körmét, mintha nem tudná, mit tett.
– Hol van Sára? – kérdezi. – Nincs még vége a tanításnak?
Megölelem, mert most már szelídebb, hagyja, hogy átfogjam a vállát. Sára nem jön haza, magyarázom újra. Ha Kanadából iderepülne, elveszítené a karbonsemlegességét, és az a munkájába biztosan, de talán a zöldvízumába is kerülne. Lassan magyarázom, mintha először tenném, és a szaggatott lélegzetvételéből azt hiszem, érti. Egy pillanatra érti, hogy a lánya felnőtt, és soha többé nem jön haza a világ túloldaláról.
Aztán elhúzódik. Megfogja a karom, és int, hogy füleljek.
– Hallod? – kérdezi. – Valami csöpög.
Rám szól, hogy figyeljek egy pillanatra, csak a kedvéért. Majdnem úgy kéri, mint régen, amikor még nem tette a zoknikat a mikróba, és amikor tényleg uzsonnát kellett készítenie Sárának reggelente. Majdnem úgy kéri, és ettől még nehezebb.
A kedvéért fülelek. Csend van, lélegzünk a virágföldszagú szobában, kezem a vállán.
– Hallom – mondom, és tényleg. – Már hallom.
Odakint a háztetőn kopogni kezd az eső.


szöveg
Moskát Anita
Biológusként végzett, első regénye Bábel fiai címmel 2014-ben jelent meg. Az áttörést Horgonyhely című 2015-ös regénye hozta meg, az Irha és bőr (2019) című regényét Zsoldos Péter-díjra jelölték, valamint felkerült az év 50 legjobb könyvét tartalmazó listánkra.
Moskát Anita
fotóK
Erdős Dénes

A város és a környezet viszonyát vizsgáltam. Pontosabban azt, hogyan csempésszük vissza a természetet a városba, ebbe a mesterséges környezetbe. Ezenkívül a hajléktalanok lakhelyeiről készítettem sorozatot: egy kartonpapír a járdán, egy pokróc esővédett helyen, a pályaudvarok mellett. Tehát a hiányt és a jelenlétet. 

Erdős Dénes

1

Szabó Bálint

A környezetszennyezésre koncentráltam leginkább, mivel az mindenhol szemelőtt van, de igyekeztem mind a három témát észben tartani fotózáskor.

Szabó Bálint

2MasterCard

2020 minden pillanata a megszokotthoz képest teljesen más volt.
A járványhelyzet miatt, és mivel felfordult az életünk, fontos pillanatképeket készítenünk arról, milyen problémákkal és kihívásokkal nézünk szembe.

A Mastercard® 20/20 projektjében a digitalizáció, a környezetvédelem és a szegénység témáját mutatja be: a Budapest Street Photography Collective fotózott, húsz költő és író pedig történeteket írt hozzájuk.
December 3-án tíz szöveget mutatunk be, azt követően tíz napon át egyet-egyet.A 20/20 SZERZŐI
Deres Kornélia, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Izsó Zita, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Moskát Anita, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Seres Lili Hanna, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Terék Anna, Tóth Krisztina, Závada Péter