Grecsó-verspremier, Finn Filmnapok, Oravecz80, Holtszezon [Programajánló]

Wagner inspirálta verspremier Grecsó Krisztiánnal

-

Mikor? Február 15. 19.30

Hol? Akvárium Klub

A ZeneShowja Magyarország első komolyzenei talkshowja, amely a Máv Szimfonikus Zenekar, a ZeneMűvek és az Akvárium Klub kezdeményezésével jött létre. Az est során Seidl Dénes trombitaművész közéleti, kulturális szereplőkkel együtt keresi a zenei élet és a hivatásuk közötti párhuzamot. A beszélgetés egyes pontjaira, és a meghívott vendég életének egy-egy kiemelt epizódjára pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál a klasszikus zene remekműveivel. A zeneműveket kontextusba helyezi a karmester, Dénes-Worowski Marcell, akinek segítségével megértjük az egyes szólamok, hangszerek jelentőségét vagy éppen a zeneszerző gondolatait. Az est következő vendége Grecsó Krisztián: a résztvevők egyebek között megtudhatják, hogy az írónak milyen a viszonya a komolyzenéhez, és hogy szerinte mi a művészet célja a 21. században. Mozart mellett felcsendül Wagner is, aminek köszönhetően Grecsó Krisztián külön, erre az alkalomra készített művét olvassa fel a zeneműbe ágyazva. A szöveg a darabba beépülve egy új vetületet és ezáltal új élményt ad a zenéhez.

Részletek erre>>

Finn Filmnapok

Mikor? Február 15. és 19. között

Hol? Toldi Mozi

A 12. Finn Filmnapokon a nézők több nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Az esemény nyitófilmje Alli Haapasalo rendezte Csajfilm, ami három Z-generációs barátnő kapcsolatáról mesél a zord és sötét finn télben. A fesztivál másik izgalmas fiatal generációt bemutató darabja a Heartbeast (Szívrobbanás) című alkotás, amelyben kulturális különbségek mentén figyelhetjük meg a finn és francia fiatalok mindennapjait, és összekapcsolódási lehetőségeit. A rendezvény ideje alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

Részletek erre>>

Oravecz Imre / A megfelelő nap / Születésnapi könyvbemutató

-
Mikor? Február 16. 17 óra
Hol? Magvető Café

A Magvető Kiadó A megfelelő nap kiadásával köszönti a nyolcvanéves Oravecz Imrét. Az életműben a kötet félúton van a Halászóember (1998) költői szintézise és a Távozó fa (2015) című időskori remekmű között. A születésnapi könyvbemutatón Szegő János, a kötet szerkesztője beszélget Oravecz Imrével. A kötetből Bezerédi Zoltán olvas fel részleteket. A szerzőt pályatársak köszöntik.

Részletek erre>>

Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál

Mikor? Február 23-26. között
Hol? Veszprém

Második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program kiemelt irodalmi rendezvényét, a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Idén a tavalyihoz képest egy nappal tovább, azaz 4 napon keresztül, 13 helyszínen és több mint 100 programmal várják az irodalomrajongókat Veszprémben. A Holtszezon idén nemcsak hosszabb lett, de nemzetközi vizekre is evez, hiszen idén több neves nemzetközi alkotó is csatlakozik az eseményhez, akik között helyet kaptak olyan művészek, mint Leopold Maurer bécsi képregényrajzoló vagy Kira Poutanen finn ifjúsági regény szerző.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A múminok véletlenül születtek, miközben Tove festett

A Tove a negyvenes évektől kíséri végig a fiatal művész szárnybontogatását, szerelmeit és kudarcait, nem mellesleg pedig a valaha volt egyik legnépszerűbb meseuniverzum keletkezését.

...
Hírek

Grecsóban örökké ott volt egyfelől a kételkedés, másfelől a vágyódás

Páros interjút készített a Válasz Online Bölcskei Gusztáv nyugalmazott református püspökkel és Grecsó Krisztián íróval, melyben szóba került az orosz háború éppúgy, mint a hitkeresés vagy a keresztény családmodell.

...
Beleolvasó

Oravecz Imre álmában is kiismeri magát Szajlán

Az eredetileg 1998-ban megjelent Halászóember újabb kiadásával az életműsorozat egyik legfontosabb darabja lesz olvasható - olvassatok bele Oravecz Imre kötetébe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.