Szívünk rajta ifjúsági_irodalom d:book

Szívünk rajta: újrarajzolt Biblia és klímakönyv a matricások között

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

A Szívünk rajta programban januárban Nyáry Luca ifjúsági regénye lett a hónap könyve (ITT bele tudtok olvasni), a matricások között pedig találunk mesés életrajzot, újragondolt klasszikusokat és mágikus ifjúsági regényt is.

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, ill.: Bölecz Lilla

Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal, 3200 HUF

 

A Naphegy Kiadó életrajzi sorozatában első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mesélte újra Kertész Edina. „A kötet (lapozz bele ITT) nem elégszik meg a száraz tények felsorolásával, hanem felvillannak olyan elemek is, amelyek igazán emberközelbe hozzák Balázs Júliát – kiderül róla például, hogy gyerekként a zárda szigorúsága elől szívesen menekült a görög regék világába, fiatal felnőttként pedig szívesen evezett a Dunán Kriptonra keresztelt hajóján” – írtuk korábban. A könyvet Bölecz Lilla illusztrálta. 

Frédéric Boyer és Serge Bloch: Biblia - Az ősi történetek 

Frédéric Boyer: Biblia - Az ősi történetek, ill.: Serge Bloch

Fordította: Pacskovkszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal, 12000 HUF

 

Gigantikus feladatra vállalkozott a Frédéric Boyer-Serge Bloch szerzőpáros, amikor úgy döntöttek, hogy újramesélik és újrarajzolják a Bibliát. Serge Bloch illusztrátorral 2018-ban interjúztunk, akkor ezt mesélte: „Nagyon érdekes volt megtalálni magamban ezt a történetet. Az én szerepem az volt, hogy a rajzaimmal segítsek Frédéric Boyer-nak megosztani a szavai erejét, hogy a szövegei a legendákon keresztül elérhessenek az emberekhez. A motivációm ugyanakkor más volt, mint Frédéric-é, hiszen a származásomhoz, a gyerekkoromhoz kötődött. Egy kis zsidó közösségben nőttem fel Kelet-Franciaországban, Elzászban, a német határ mellett és ott ismertem meg ezeket a történeteket. Mivel olyan sokat mesélték őket, hozzátartoznak a gyerekkoromhoz. Később eltávolodtam tőlük, és nem is vagyok hívő, de ez a munka lehetővé tette, hogy ötven év után visszatérhessek hozzájuk. Számomra ez volt a fontos: a találkozás – újraélni ezeket a hihetetlen történeteket, újra felfedezni és megérteni a ma is létező üzeneteket.” 

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje, ill.: Horváth Ildi

Kolibri, 2019, 84 oldal, 2699 HUF

 

Klasszikus mesék átiratait, jól ismert történetek újragondolt változatait tartalmazza M. Kácsor Zoltán legújabb kötete, melyet Horváth Ildi illusztrált. Korábban azt írtuk, hogy a közös munka jó csillagzat alatt született: „A történetek és a rajzok segítik egymást, a borító gyönyörű, a címekhez választott betűtípus szabálytalan és „muris”, de nincs túltolva. Szerethető az egész könyv, még mielőtt belefognánk az olvasásba.” 

Suzy Reading: Nyújtózz az égig, mint egy hegy

Suzy Reading: Nyújtózz az égig, mint egy hegy

Fordította: Kozma Gyula, Bioenergetic Kft., 2019, 192 oldal, 3990 HUF

 

A mentális és testi egészség megőrzését nem lehet elég korán kezdeni. Suzy Reading könyve egyfajta érzelmi elsősegélycsomag összeállításával szeretné bővíteni a szülők és a gyerekek eszköztárát. Szórakoztató, kicsik és nagyok számára egyaránt könnyen elvégezhető gyakorlatai segítenek felismerni és kezelni az érzelmeket, nyugalmat adnak, megkönnyítik az elalvást, segítenek megbirkózni a haraggal és a szorongással, valamint erősítik az önbizalmat és az egymásra való odafigyelést.

Farkasházi Réka: Életmesék

Farkasházi Réka: Életmesék, ill.: Szimonidesz Hajnalka

Helikon Kiadó, 2019, 104 oldal, 4999 HUF

 

„A kötet különlegessége, hogy a 12 kivételes hangulatú családi meséhez 12 dal is kapcsolódik. A Tintanyúl zenekar énekesnője a mesék szerzője, amelyekben az együttélés nehézségei, a másság elfogadása és a veszteségek elfogadása is helyet kap” – hangsúlyozta a kötetről a hónap értékelője, Kádár Annamária. A meséket ezúttal is Szimonidesz Hajnalka illusztrálta.

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Fordította: Nagy Loránd István, Kossuth Kiadó, 2019, 206 oldal, 6990 HUF

 

Minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor szenvedélyesen érdekelni kezdik a földön mászó vagy éppen messzire repülő rovarok és bogarak. A kötet kontinensről kontinensre és Darwin szűrőjén keresztül mutatja be ezt a sajátos állati univerzumot, és tárja fel legféltettebb titkait – a rejtőzködéstől kezdve a csapdaállításig. 

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

Fordította: Pulai Veronika, Könyvmolyképző Kiadó, 2019, 352 oldal, 3299 HUF

 

Egy apró malőr következtében rendkívüli sors jut osztályrészéül annak a csecsemőnek, akit áldozatként hagytak az erdőben az ott élő boszorkánynak. Viszont kiderül, hogy nem minden gonosz, ami annak látszik, így a Luna nevű kislány a Xan nevű boszorkánynak köszönhetően olyan képesség birtokába jut, amellyel másokon is sokat segíthet. 

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella: Greta vagyok, ill.: Mannuela Marazzi

Fordította: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal, 2499 HUF

 

A Time magazin tavaly az év emberének választotta a svéd klímaaktivistát, akinek története már rengeteg könyvet inspirált. Valentina Giannella könyve rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni Greta Thunberg, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. A kötet révén nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, és megértsük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.