Szívünk rajta ifjúsági_irodalom d:book

Szívünk rajta: újrarajzolt Biblia és klímakönyv a matricások között

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

A Szívünk rajta programban januárban Nyáry Luca ifjúsági regénye lett a hónap könyve (ITT bele tudtok olvasni), a matricások között pedig találunk mesés életrajzot, újragondolt klasszikusokat és mágikus ifjúsági regényt is.

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, ill.: Bölecz Lilla

Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal, 3200 HUF

 

A Naphegy Kiadó életrajzi sorozatában első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mesélte újra Kertész Edina. „A kötet (lapozz bele ITT) nem elégszik meg a száraz tények felsorolásával, hanem felvillannak olyan elemek is, amelyek igazán emberközelbe hozzák Balázs Júliát – kiderül róla például, hogy gyerekként a zárda szigorúsága elől szívesen menekült a görög regék világába, fiatal felnőttként pedig szívesen evezett a Dunán Kriptonra keresztelt hajóján” – írtuk korábban. A könyvet Bölecz Lilla illusztrálta. 

Frédéric Boyer és Serge Bloch: Biblia - Az ősi történetek 

Frédéric Boyer: Biblia - Az ősi történetek, ill.: Serge Bloch

Fordította: Pacskovkszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal, 12000 HUF

 

Gigantikus feladatra vállalkozott a Frédéric Boyer-Serge Bloch szerzőpáros, amikor úgy döntöttek, hogy újramesélik és újrarajzolják a Bibliát. Serge Bloch illusztrátorral 2018-ban interjúztunk, akkor ezt mesélte: „Nagyon érdekes volt megtalálni magamban ezt a történetet. Az én szerepem az volt, hogy a rajzaimmal segítsek Frédéric Boyer-nak megosztani a szavai erejét, hogy a szövegei a legendákon keresztül elérhessenek az emberekhez. A motivációm ugyanakkor más volt, mint Frédéric-é, hiszen a származásomhoz, a gyerekkoromhoz kötődött. Egy kis zsidó közösségben nőttem fel Kelet-Franciaországban, Elzászban, a német határ mellett és ott ismertem meg ezeket a történeteket. Mivel olyan sokat mesélték őket, hozzátartoznak a gyerekkoromhoz. Később eltávolodtam tőlük, és nem is vagyok hívő, de ez a munka lehetővé tette, hogy ötven év után visszatérhessek hozzájuk. Számomra ez volt a fontos: a találkozás – újraélni ezeket a hihetetlen történeteket, újra felfedezni és megérteni a ma is létező üzeneteket.” 

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje, ill.: Horváth Ildi

Kolibri, 2019, 84 oldal, 2699 HUF

 

Klasszikus mesék átiratait, jól ismert történetek újragondolt változatait tartalmazza M. Kácsor Zoltán legújabb kötete, melyet Horváth Ildi illusztrált. Korábban azt írtuk, hogy a közös munka jó csillagzat alatt született: „A történetek és a rajzok segítik egymást, a borító gyönyörű, a címekhez választott betűtípus szabálytalan és „muris”, de nincs túltolva. Szerethető az egész könyv, még mielőtt belefognánk az olvasásba.” 

Suzy Reading: Nyújtózz az égig, mint egy hegy

Suzy Reading: Nyújtózz az égig, mint egy hegy

Fordította: Kozma Gyula, Bioenergetic Kft., 2019, 192 oldal, 3990 HUF

 

A mentális és testi egészség megőrzését nem lehet elég korán kezdeni. Suzy Reading könyve egyfajta érzelmi elsősegélycsomag összeállításával szeretné bővíteni a szülők és a gyerekek eszköztárát. Szórakoztató, kicsik és nagyok számára egyaránt könnyen elvégezhető gyakorlatai segítenek felismerni és kezelni az érzelmeket, nyugalmat adnak, megkönnyítik az elalvást, segítenek megbirkózni a haraggal és a szorongással, valamint erősítik az önbizalmat és az egymásra való odafigyelést.

Farkasházi Réka: Életmesék

Farkasházi Réka: Életmesék, ill.: Szimonidesz Hajnalka

Helikon Kiadó, 2019, 104 oldal, 4999 HUF

 

„A kötet különlegessége, hogy a 12 kivételes hangulatú családi meséhez 12 dal is kapcsolódik. A Tintanyúl zenekar énekesnője a mesék szerzője, amelyekben az együttélés nehézségei, a másság elfogadása és a veszteségek elfogadása is helyet kap” – hangsúlyozta a kötetről a hónap értékelője, Kádár Annamária. A meséket ezúttal is Szimonidesz Hajnalka illusztrálta.

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Fordította: Nagy Loránd István, Kossuth Kiadó, 2019, 206 oldal, 6990 HUF

 

Minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor szenvedélyesen érdekelni kezdik a földön mászó vagy éppen messzire repülő rovarok és bogarak. A kötet kontinensről kontinensre és Darwin szűrőjén keresztül mutatja be ezt a sajátos állati univerzumot, és tárja fel legféltettebb titkait – a rejtőzködéstől kezdve a csapdaállításig. 

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon - A lány, aki holdfényt ivott

Fordította: Pulai Veronika, Könyvmolyképző Kiadó, 2019, 352 oldal, 3299 HUF

 

Egy apró malőr következtében rendkívüli sors jut osztályrészéül annak a csecsemőnek, akit áldozatként hagytak az erdőben az ott élő boszorkánynak. Viszont kiderül, hogy nem minden gonosz, ami annak látszik, így a Luna nevű kislány a Xan nevű boszorkánynak köszönhetően olyan képesség birtokába jut, amellyel másokon is sokat segíthet. 

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella: Greta vagyok, ill.: Mannuela Marazzi

Fordította: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal, 2499 HUF

 

A Time magazin tavaly az év emberének választotta a svéd klímaaktivistát, akinek története már rengeteg könyvet inspirált. Valentina Giannella könyve rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni Greta Thunberg, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. A kötet révén nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, és megértsük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.