Egy climate fiction lett szeptember kiemelt könyve

Egy climate fiction lett szeptember kiemelt könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Szeptemberben egy disztópikus ifjúsági regény lett a hónap kiemelt könyve.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 08. |

Bár 2020 fő témája vitán felül a koronavírus-járvány, de közben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a klímaváltozás ugyanúgy kihat az életünkre, mint eddig, és a következményeivel muszáj foglalkoznunk. Szeptemberben a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint egy olyan ifjúsági regény lett a kiemelt könyv, amelyben a klímakatasztrófa az egyik kulcsmotívum. Rojik Tamás Szárazság című könyvében a szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet, a peremkerületekben élők viszont nem sok jóra számíthatnak. A kötet hőse két fiatal, Dani és Anikó, akik az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak, de mindketten kilógnak egy kicsit a sorból. Az életüket pedig fenekestül felfordítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól.

Rojik Tamás
Szárazság
Pozsonyi Pagony, 2020, 265 oldal

A hónap értékelője, M. Kácsor Zoltán a következőt mondta a regényről: „Keresve is nehezen találnánk manapság húsbavágóbb témát, mint a klímavédelem. Rojik Tamás regénye úgy vezeti rá az olvasót a jelenkori kétségbeejtő helyzetre, hogy elmeséli a lehetséges jövőt: a 2050-es években járunk Magyarországon, ahol a folyók és a tavak kiszáradtak, vagy a végletekig szennyezettek, ahol a leggazdagabbaknak is kimért vízadagjuk van, és szeptemberben is hőség uralkodik. Ezen kívül számos különleges és félelmetes téma akad itt még, például a robotrendőrök alkalmazása vagy a diktatúrák kétségbevonhatatlan uralma. A kötet mégsem válik didaktikussá, hiszen két kamasz szerelmén keresztül mutatja be hitelesen a világot, melybe sajnos összességében kevés remény vegyül. Aki izgalmas, okos, friss magyar sci-fire vágyik, bátran vesse bele magát az olvasásba.”

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát:

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót
Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat
Láng Anna: Varázslatos utazás

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Ez a könyv segíthet a gyerekeknek, hogy beszélni tudjanak a zaklatásról

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Augusztusban egy olyan könyv lett a kiemelt kötet, amely a zaklatás témáját járja körül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra

Kik azok a lányhősök, akik nem ismerik azt a szót, hogy lehetetlen? Akik nem várnak tétlenül arra, hogy más megoldja a problémáikat vagy esetleg a - külvilág szerint - megfelelő mederbe terelje az életüket? Szerencsére a gyerekeknek szánt könyvekben is egyre többen vannak, most ezek közül mutatunk most hármat.

...
Szívünk rajta

A zaklatás ördögi körét az empátia fejlesztésével lehet megtörni

A Hogyan győztem le a szekálómat? című könyvben egy valódi kislány történetén keresztül sejlik fel a zaklatás folyamata. De kinek és miben segíthet ez a könyv? Erről is faggattuk a Szívünk rajta augusztusi értékelőjét, Bényei Juditot, a MOME docensét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.