Szívünk rajta: interaktív mese és átváltozós könyv a matricások között

.konyvesblog. | 2019. november 30. |

Novemberben a Jakabak lett a hónap könyve (és aztán ez a könyv kapta az első alkalommal kiosztott Szívünk rajta-díjat is), ezenkívül pedig még további öt gyerekkönyv kapott matricát. Mutatjuk, melyek ezek! 

Terri Libenson: Láthatatlan Emmie 

Terri Libenson: Láthatatlan Emmie

Fordította: Bozai Ágota, Maxim Könyvkiadó, 2018, 192 oldal, 2499 HUF

 

Ez a könyv már a címében megelőlegezi mindazt, amitől egy csomó gyerek szenved – vagy éppen pajzsként használja, és az idő nagy részében megpróbál észrevétlen maradni. Így van ezzel Libenson könyvének hőse is, ám a visszahúzódó Emmie élete akkor fordul fel fenekestül, amikor elhagy az iskola folyosóján egy viccből megírt szerelmes levelet. A hónap értékelője, Gyurkó Szilvia szerint alapvetően egy kedves könyvről van szó, ami „viccesen, de nagyon valóságosan beszél arról, hogy milyen kamaszlánynak lenni egy iskolában, ha nem vagy túl népszerű, nem is nagyon találod a helyed, és valami miatt semmi se megy könnyen”.

C.S. Lewis: Narnia krónikái - Egykötetes, illusztrált kiadás

C.S. Lewis: Narnia krónikái - Egykötetes, illusztrált kiadás

Fordította: Háy János, Liszkay Szilvia, Harmat Kiadó, 2019, 768 oldal, 9990 HUF

 

A Narnia krónikái igazi klasszikus, népszerűsége töretlen, amit jól mutat az is, hogy a gyerekek olvasási szokásairól és a legtöbbször kölcsönzött könyvekről írt tavalyi cikkünkben is felbukkant ez a kötet. A mostani egykötetes kiadás a teljes sorozatot tartalmazza a szerző által javasolt olvasási sorrendben, a fejezeteket pedig a történet eredeti illusztrátora, Pauline Baynes ikonikus képei díszítik. 

Sylvie Misslin és Amandine Piu: Hahó, királyfi! Merre vagy? 

Sylvie Misslin és Amandine Piu: Hahó, királyfi! Merre vagy?

Fordította: Gulyás Adrienn, Naphegy Kiadó, 2019, 50 oldal, 3400 HUF

 

Az interaktív mesekönyvben a királylányok eléggé unják már, hogy mindig a királyfira kell várniuk, és útra kelnek. Ám, hogy milyen úton induljanak el, abban a gyerekek is nagy segítségükre lehetnek, így dönthetnek arról, hogy az erdőn át vagy a patak mentén vezessen-e az útjuk, mint ahogy arról is, hogy megkockáztassák-e a pókhálós titkos alagutat. Gyurkó Szilvia szerint a kötet kisebb gyerekeknek szórakoztató igazán. 

Anna Claybourne: Csodálatos evolúció - A földi élet kialakulása és fejlődése 

Anna Claybourne: Csodálatos evolúció - A földi élet kialakulása és fejlődése

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar Kiadó, 2019, 80 oldal, 4999 HUF

 

Gyönyörű, magával ragadó illusztrációkkal mesél az evolúciós fejlődésről Anna Claybourne kötete, amely elmagyarázza azt is, hogy az évmilliók során hogyan változott az élet és miként bukkantak fel a különböző létformák. Gyurkó Szilvia szerint a kötet a kiválasztódástól a mutációig könnyen érthetővé teszi a komplex jelenségeket is. „Hiszem, hogy azok a gyerekek tudnak jobban vigyázni a környezetükre, akik értik, hogy milyen csodálatos - és törékeny - a világunk. Ez a könyv pont ebben is segít” – tette hozzá. 

Sam Copeland: Kicsi Charlie csirke lesz 

John Lukacs: Budapest, 1900 – A város és kultúrája

Fordította: Pék Zoltán, Kolibri, 2019, 251 oldal, 3299 HUF

 

Sam Copeland hőse nem mindennapi kihívással szembesül, ugyanis bármikor átváltozhat – valamilyen állattá. Sőt, bármilyen állattá. Charlie persze egyáltalán nem örül a szokatlan szuperképességének, erősen dolgozik ugyanis benne a gyanú, hogy mindez még elég nagy bajba sodorhatja. „Nagyon vicces és fura, de végtelenül szerethető könyv. A kamaszkor kezdetén, a testi változások okozta feszültségek miatt nehéz helyzetben lévő gyerekek számára kifejezetten sokat adhat a történet. De ha nem úgy tekintem, mint egy segítő könyvet, hanem csak mint egy egyszerű mesét, akkor is abszolút megállja a helyét. Vannak, akik azt mondják, hogy Copeland az új Roald Dahl. S ez akár még igaz is lehet” – mondta róla Gyurkó Szilvia.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.