Szívünk rajta - A hónap könyve: Pipacska és Kockapaci kalandjai

.konyvesblog. | 2017. szeptember 13. |

pip.JPG

Elárasztják a könyvesboltokat a jobbnál jobb gyerekkönyvek, de felnőttként néha elég nehéz választani közülük. Ebben segít a megújult Szívünk rajta, a Libri-Bookline gyerekkönyv-ajánló programja, amelynek szakmai zsűrije mostantól havonta értékel. A program minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve lesz, illetve megjelöli azokat a műveket, amelyek kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál.

Augusztusban Bényei Judit, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és a vizuális kultúra tanárképzés tanszékvezetője értékelt, a hónap kiemelt könyve pedig G.V. Szapgir és L.A. Levinova Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I. című kötete lett (fejleszt kategória).

G.V. Szapgir, L.A. Levinova: Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I.

Fordította: Láng Rózsa, Typotex Kiadó, 2015, 230 oldal, 3600 HUF

 

benyei_judit.jpgBényei Judit szerint ez a szinte egyedülálló könyv játékosan ismerteti meg az egészen kis, 3-4 éves gyerekeket a matematikai gondolkodás alapfogalmaival. „Az orosz szerzőpáros ’70-es években írott könyve csöppet sem öregedett. A magyar Varga Katalin műveihez hasonlóan (Én, Te, Ő vagy a Mosó Masa) meseként is elbűvöli hallgatóit és észrevétlenül vezeti be őket a matematika világába” - hangsúlyozta. Szerinte a kötet a szülőknek didaktikailag jól felépített segítséget nyújt az ismeretek átadásához, és az olvasáson túl további hasznos és élményszerű, játékos együttlétet biztosít a szülő és gyerek számára, mert a „tanultakat” a mindennapi tevékenységek során és játék közben is élvezettel lehet „gyakorolni”. Hozzátette: a könyv illusztrációi bájosak és jól közvetítik a kis történetek konfliktusait a tudásanyaggal együtt. Szerinte még nagyobb élmény lehetne a gyerekek számára a könyv, ha a történetet magát valódi gyerekkönyv formátumban is kiadnák és ezt a változatot szülői kézikönyvként lehetne lapozgatni. Ez megkönnyítené a feladatok végrehajtását is és az önálló felidézést, mert a könyv ily módon egész biztosan sokszor forgatott kinccsé válna.

Bényei Juditot az értékelés szempontjairól, mesélésről, gyerekkori kedvencekről faggattuk.

Augusztusban egy matematikai kedvcsináló mesekötet lett a hónap könyve – miért pont erre a műre esett a választása? Alapvetően milyen szempontokat vett és vesz figyelembe az értékelésnél?

Kiváló matematikatanáraim voltak, akik megtanítottak arra, hogy a matematika nem csupán egy tantárgy, hanem a hatékony gondolkodásmód alapja, ami mindenki számára nélkülözhetetlen. Nem kell ahhoz matematikusnak lennünk, hogy mindennap szükségünk legyen problémamegoldó készségekre, rendszerezési képességre, logikára stb., tehát alapvető matematikai látásmódra, ahhoz, hogy ésszerű döntéseket hozzunk, melyek saját életünket, illetve másokhoz és a környezetünkhöz való viszonyunkat szervezik. A könyv a matematikai gondolkodást már 3-4 éves korban segít megalapozni, játékosan, mesébe ágyazva, a gyerekek számára átélhető kisvilágot teremtve. A szülők számára is hiánypótlónak vélem a könyvet. Eszközöket, jól felépített módszereket ad a kezükbe, ami konkrét segítséget nyújt a nevelésben. Élvezetes és észrevétlenül is hasznos, közös időt tölthetnek együtt a szülők a könyv révén a gyerekeikkel, ami mindkét fél számára örömöt okozhat. Ezek a pozitív élmények valószínűleg segítenek a játékos „tanulásban” is, főleg, ha nem „tanítani” akarunk, hanem élvezni a közös elfoglaltságot gyermekünkkel. A könyv lehetőséget teremt az önfeledt azonosulásra a hősökkel. Ez és az örömteli együttlét kell, hogy felkeltse a gyerekek kíváncsiságát és tudásvágyát, ezt erőltetni a gyerek akarata ellenére nem szabad persze.

Ha visszagondol a gyerekkorára, melyik az a gyerekkönyv, amelyikre a legmarkánsabban visszaemlékszik? Vagy azért, mert azt olvasták fel a legtöbbször, vagy azért, mert gyerekként ön azt olvasta el legelőször?

Amikor még a szüleim olvastak nekem, a Boribon és Annipanni meg Pöttyös Panni történetei voltak a kedvenceim. Pont olyan egyszerű kis történetek ezek, amelyek egy kisgyerek számára ismerős helyzetekhez kötődnek, épp úgy, mint a Pipacska és Kockapaci esetében. Ami viszont igazán nagy kedvencemmé vált később, önálló olvasóként az a Mary Poppins-sorozat volt. Mindig vártam, hogy megkapjam a következő részt a nagynénikémtől, aki a legfontosabb gyerekkori könyveimet választotta számomra. Nyolc-kilencévesen nagyon szerettem volna olyan önálló, izgalmas, mégis törődő személyiség lenni egyszer, mint Mary! De valószínűleg ahhoz is hozzájárult, hogy később a csíkos könyvek nagy rajongójává váltam, ami kiemelkedő nőalakok történetével ismertetett meg több nemzedéket és nyújtott mintát a női sorsokról, regényes formában.

Ha mostanában bemegy egy könyvesboltba, milyen szempontok alapján választ gyerekkönyvet?

Fontos számomra, hogy a könyv eredeti látásmódot képviseljen, történetével elvarázsoljon, elgondolkodtató kérdéseket vessen föl. Ugyanakkor vizuálisan is legyen egyedi. A könyv megjelenése és illusztrációi ne szolgai módon viszonyuljanak a tartalomhoz és ne egyszerűsítsék le a befogadást, hanem izgalmasan tegyenek hozzá a szöveghez, inspirálják a továbbgondolást. Ezt különböző életkorban eltérően lehet elérni, így nem mindegy, hogy a könyv illeszkedik-e a gyerekek befogadási sajátosságaihoz. Fontos számomra elképzelni, hogy az, akinek a könyvet szánom, tud-e majd azonosulni vele. Vagyis, a jó gyerekkönyv-választáshoz (de bármilyen könyvéhez), fontos, hogy alaposan elgondolkozzam annak az igényeiről, aki a könyvet kapja majd.

A saját gyerekeinek szokott felolvasni? Mit gondol, az esti mesemondásban mi a fontosabb: a történet? Vagy aki meséli? Vagy az, ahogyan mesél?

Mindhármat fontosnak találom. Időnként az egyik, máskor a másik szempont erősebb lehet, de ezek alapvetően mind befolyásolhatják, hogy mi válik a kedvencévé annak, akinek olvasunk. Saját „felolvasói” tapasztalatom alapján mégis azt mondanám, hogy az együtt töltött idő intimitása, a felolvasás családi „szertartássá” válása különösen megerősítheti a kötelékeket szülő és gyermek között.

Ha Szívünk rajta-matricát tehetne valamelyik gyerekkori kedvencére, melyik lenne az?

Biztosan tennék ilyet Janikovszky Éva könyveire, amelyeket szintén nagyon szerettem, szerintem még ma is teljesen megfelelnek az előbb leírt szempontjaimnak. A gyerekemnek olvasott könyvek közül Astrid Lindgren írásait választanám, különösen a Juharfalvi Emilt. Azt gondolom, ez a két szerző nagyon sok mindenben rokon és mindketten jelentősen hozzájárultak a gyerekkor átértelmezéséhez, a gyerekek szempontjából egyenrangúbb világ alakulásához.

Ha a kortársak közül kellene kedvenc szerzőt és művet megneveznie, kik és mik lennének azok?

Berg Judit Rumini-sorozata, Varró Dániel Maszathegy című könyve, sok verses kötet például Tóth Krisztinától, Lackfi Jánostól és Szabó T. Annától. De, szerencsére, egyre több jó gyerekkönyv van, így nehéz egyet-egyet kiemelni. Köszönhetően a szerzők, az illusztrátorok, a gyerekkönyvkiadók és a gyerekkönyvesboltok színvonalas munkájának az elmúlt 15-20 évben, ma igazán jó dolog gyerekkönyveket válogatni és olvasgatni.

Matrica. A Szívünk rajta havonta ajánl egy könyvet, amely az adott hónap kiemelt könyve lesz, illetve megjelöli azokat a műveket, amelyek kiérdemlik a Szívünk rajta matricát abban a hónapban. Augusztusban - a kiemelt könyv mellett - az alábbi kötetek kaptak matricát:

Solé Caroline: Szavazz rám! (Móra)
Maria Maneru: Tutankhamon átka (Napraforgó)
Kolozsi László: Apufa (Manó Könyvek)
Hunyadi Csaba Zsolt: Mesék Mátyás királyról (Lazi)
Annette Kast-Zahn - Dr. Hartmuth Morgenroth: Szép álmokat gyerekek! - Mit tegyünk az alvászavar ellen? (Móra)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.