Szívünk rajta - A felnőtté válást és a szorongás leküzdését segítő könyvek kaptak matricát

.konyvesblog. | 2017. december 22. |

A Szívünk rajta programban a kiemelt könyvek mellett számos egyéb kötet kap matricát: decemberben ebbe a körbe tartozott - a segít kategóriában - Boldizsár Ildikó kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt szóló könyve éppúgy, mint a félelem és a szorongás természetrajzát felskiccelő parakönyv.

A segít kategóriába olyan könyvek kerülhetnek, melyek egyrészt a szülőknek segíthetnek, hogy felkészülhessenek a mindennapi kihívásokra, emellett a gyerekeknek is segítséget nyújthatnak a saját problémáik jobb megértésében.

Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

Jelenkor Kiadó, 2017, 408 oldal, 3499 HUF

 

Decemberben matricát kapott a kamasz- és a felnőttkor átlépését segítő Mesék a felnőtté válásról című kötet (ITT beleolvashattok). Boldizsár Ildikó 33 éve kutatja a meséket, és egyfajta missziónak tartja, hogy a mesék visszakerüljenek a felnőttekhez is. Korábbi interjúnkban azt hangsúlyozta, hogy a legtöbb mese épp a felnőtté válásról szól: "Nem véletlenül, hiszen a varázsmesék szerkezete és szüzséje a felnőtté avatás rítusára épül. Ezek a mesék azt a forgatókönyvet mutatják meg, hogyan tud egy fiatal a saját útjára lépni, leválni a támogató háttérről, a szülőkről, eltávolodni a gyerekkortól. Milyen készségeket, képességeket kell elsajátítania ahhoz, hogy önállóvá tudjon válni. Nagyon szeretem a mesékben, hogy azt mondják: akkortól vagy felnőtt, amikor el tudsz köteleződni saját magad mellett – nem pedig a másik mellett! A mesehős mindig maga mellé áll, amikor leválik a szüleiről, és elindul otthonról. Felnőtté válni nagyon-nagyon nehéz. Ezt régen tudták a közösségek, és mindent megtettek, hogy segítsenek a fiataloknak."

Dawn Huebner: Mit csináljak, ha túl sok a para?

Könyvmolyképző Kiasó, 2016, 80 oldal, 1699 HUF

 

Ebben a hónapban ugyancsak matricát kapott Dawn Huebner Mit csináljak, ha túl sok a para? című kötete, mely a szorongás leküzdéséhez nyújthat fogódzót. A hónap értékelője, D. Tóth Kriszta a szöveg legnagyobb erényének azt nevezte, hogy úgy hozza az olvasó tudtára, hogy nincs egyedül, hogy közben egy pillanatra sem válik leereszkedővé: "Úgy magyarázza el a félelem természetét, hogy nem didaktikus. Noha gyerekeknek szól, fontos, hogy együtt vegyétek a kezetekbe a könyvet. Hagyd, hogy a gyerek diktálja a tempót, és bátran döntsetek le a beszélgetés közben tabukat - mert talán ez a legfontosabb a kötetben: szakít azzal a dogmával, hogy nem szabad félni, hogy a félelem valamiféle természetellenes dolog. Fontos könyv."