Az összetört szívű kecske meséje nyerte az első Szívünk rajta díjat

.konyvesblog. | 2019. november 21. |

jakabak.jpg

A Bookline és az UNICEF Magyarország által alapított Szívünk rajta program már öt éve segíti a szülők könyvválasztását, hogy azok megtalálhassák a legizgalmasabb gyerek- és ifjúsági köteteket. Idén a közönséget is bevonták a programba, és az olvasók segítségével szavazták meg 2019 legjobb Szívünk rajta könyvét.

Jean-Claude Mourlevat: Jakabak, ill.: Rofusz Kinga

Fordította: László Kinga, Vivandra, 2019, 208 oldal, 2950 HUF

 

Az elmúlt egy év Szívünk rajta, hónap könyvei közül az olvasók Jean-Claude Mourlevat Jakabak című könyvét választották az idei, egyben első Szívünk rajta díj nyertesének. A legjobbnak választott alkotás kiadója, a Vivandra könyvek a Bookline-tól 5 millió forint értékű médiatámogatását kap. A győztes november 20-án, az Akvárium Klubban vehette át az elismerést az UNICEF Magyarország Gyermekek Világnapja elnevezésű eseményén. 

Öt évvel ezelőtt arra vállalkozott a Bookline és az UNICEF, hogy közösen segítik a szülők könyvválasztását, annak érdekében, hogy a gyerekek kezébe a legjobb gyermek- és ifjúsági könyvek kerülhessenek. Évente több ezer gyerekkönyv jelenik meg, így nem könnyű feladat megtalálni azt, ami a gyereket az adott pillanatban a leginkább érdekli, esetleg segíti őt egy nehezebb életszakasz megélésében. A Szívünk rajta programba a kiadók új megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyvei kerülnek, ebből választja ki egy független szakértőkből álló felnőtt és gyerekzsűri a hónap könyvét. 

szivunk_rajta_dij.jpg

A kamaszoknak szóló Jakabak novemberben lett a hónap könyve. A kötet főhőse Jakabak, a kecske úgy dönt, hogy maga mögött hagyja otthonát, miután szerelme és barátja összeházasodnak. A világgá ment kecske izgalmas és szívszorító történetét Rofusz Kinga illusztrálta és László Kinga fordította. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő és a program egyik zsűritagja következőképp vélekedett a könyvről:„Teljesen elvarázsolt és megbabonázott Jakabak története, a fantasztikus Rofusz Kinga illusztrációk, és úgy egyáltalán, az egész világ, a jófej kecskékkel, a hátborzongatóan kegyetlen nyestekkel, és tündéri pelékkel. Nem is tudom mikor olvastam utoljára olyan állatmesét, aminél azt éreztem, hogy egy felnőttet is tökéletesen elszórakoztat. Szerintem ez a könyv a kamaszkor határán egy olyan tökéletes olvasnivaló, ami izgulásra, szomorkodásra, drukkolásra és önkéntelen hangos felnevetésekre egyaránt alkalmas.”

A Jakabakról korábban ezt írtuk U18 rovatunkban: 

Jakabak több regiszteren megszólaló történet: vannak olyan rétegei, amelyek egy gyereknek mondhatnak többet (akár a kalandok vagy a vicces kiszólások), miközben van egy olyan vonulata is, amely a felnőtt olvasókhoz állhat inkább közelebb, Rofusz Kinga finom, humoros illusztrációi pedig ezekhez adnak még egy olyan pluszréteget, ami miatt a kötet – akárcsak a címszereplő – ledob magáról minden merev, előregyártott skatulyát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.