Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat
Promóció promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

A színek nagyon fontos szerepet játszanak az emberek életében. Nemcsak a ruhaválasztást vagy az otthonok díszítését befolyásolják, hanem a hangulatra és az érzésekre is hatnak. A nyugalomtól az izgalomig, a kikapcsolódástól az energianyerésig az az állapotpaletta, amelyet a passionsante.be a színekkel kapcsolatban kezel.

Promóció |

Például minden zöld árnyalatnak eltérő hatása lehet. A smaragdzöld luxust inspirál, a víz (nagyon világos) és a kék-zöld relaxációt és pihenést idéz elő, pihentető és nyugtató hatással. Az ilyen színekben uralkodó szoba elősegíti a nyugodt alvást. A citromzöld energiát ad és csodákat tesz egy olyan környezetben, ahol ösztönözni kell az alkotást. Az olívazöld azonban rendet és harmóniát sürget, jó választás egy olyan munkaterülethez, ahol mindent jól el kell rendezni.

A piros, a szerelem színe intenzív érzelmeket jelez. A szexuális vonzalom, a szorongás, a harag és más erős, szélsőséges, elsődleges érzések a piros színűek. A piros ruhadarab segít az önbizalom és a mentális erő építésében. Másrészt úgy tűnik, hogy a piros megváltoztatja az elemző szellemet, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy e szín helyzetében az ösztön megelőzi az elemzést. Valójában a piros szín nem nyújt biztonságot, de az adrenalint magas szinten tartja.

A fehér tisztaságot és frissességet idéz elő, világos, nyugtató és párás színű. Európában a szüzesség szimbóluma és az esküvői ruha színe. A kórházakban az egészségügyi személyzet gyakran fehér köpenyt visel, ami a tisztaság benyomását kelti. De a túl sok fehér egységes hatást vált ki, az unalom kockázatával, ami az érdeklődés eltűnéséhez vezethet.

A sárga napenergiát idéz, boldogsággal és optimizmussal társítva. A sárga színű környezet serkenti az energiát és az innovációs vágyat. Idővel azonban nyomasztóvá válhat, különösen a fényesen festett helyiségekben. Ez sokkal ritkábban fordul elő halványsárga esetén, amely fáradtság nélkül energiát ad.

-

Photo 6139613 © Václav Hroch | Dreamstime.com | Vörös rózsák

A kék színhez sokféle hatás társul, sok árnyalattal, amelyek mindegyike sajátos hatást gyakorol a légkörre és a hangulatra. A kék klasszikusan a béke és nyugalom színe, az a tény, hogy a kék fejhallgató szimbóluma, nem véletlen. Ő azonban hidegséget, tekintélyt és akár arroganciát is sugallhat. A sötétkék kabát - öltöny vagy szabó - hűséget, hűséget, szilárdságot és vezetést tükröz. Egy állásinterjún a sötétkék további bónusz. A világos és halványkék békét és nyugalmat hoznak, de az ilyen színekkel festett szoba hideg érzetet kelt.

A piroshoz hasonlóan a narancs is nagyon intenzív érzéseket vált ki. Ez egy élénkítő szín, amely rendkívül előnyös lehet a stresszes vagy boldogtalan emberek számára. A szín kitartást, kedvességet és tisztességet is sugall, és gyakran használják reklámokban és termékcímkéken. Az üzenet a következő: „Vásároljon, garancia vagyok a minőségre és a megbízhatóságra”. A narancs ideális alternatíva azoknak, akiknek a sima vörös túl intenzívnek, túl agresszívnek tűnik.

A fekete szimbólumokkal teli szín, és az érzelmek széles skáláját tükrözi, a kontextustól függően: erő, magabiztosság, vigasz, szomorúság. Egy fekete kiegészítő, ruhadarab vagy díszítőelem erőt, eleganciát és kifinomultságot jelent. Női fehérneműben a fekete nagyon érzéki. A fekete, mint a fehér a földgolyó egyes részein, a gyász, tehát a szomorúság színe.

A lila színhez kapcsolódó érzések a kék vagy a piros színárnyalatától és dominanciájától függenek (amelynek keverékéből lila született). A sötét szín luxust, bölcsességet és önvizsgálatot idéz, nagylelkűség benyomását keltve. A levendula mályva világosabb, játékosabb és romantikusabb, míg a kék színű levelek hidegebbek, diszkrétebbek és visszafogottabbak, mint a több piros színű változatok. Régebben a lila nehezen beszerezhető szín volt, ezért drágábban értékesítették. Emiatt az eliteknek volt fenntartva, "királyi színnek" nevezve.

A rózsaszín ártatlanságot, romantikát és nőiességet idéz. A színe megnyugtató, friss és játékos. A fényes változat ünnepi, néha színházi, és örömet okoz, míg a halvány rózsaszín az ártatlanságot és a kedvességet szimbolizálja. Innen a hagyomány, hogy a lányokat rózsaszínbe öltöztetik. A rózsaszín nyugtató jellege miatt azonban unalmasnak tűnhet, ha extra energiára van szükség. Egyes sportklubok például halvány rózsaszínre festik ellenfeleik öltözőit, abban a reményben, hogy csökkenthetik energiájukat.

Az utolsó szín, amelyet a passionsante.be felülvizsgált, a gesztenye, a föld színe, a valóságban való lehorgonyzás és a bölcsesség színe. Általában a barnát viselő embereket megbízhatónak, megbízhatónak tartják. De még ebben az esetben is az árnyalatok különböző érzéseket keltenek, a nyitottságtól, az emberi melegségtől, a spontaneitástól a terrakotta barna esetében, a pragmatizmustól a nagyon sötét szín esetén.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról