Száznál is többen neveztek a Panodyssey pályázatára
Könyves Magazin

Száznál is többen neveztek a Panodyssey pályázatára

panodyssey pályázat fekete-fehér deres kornélia simon márton

A Fekete vagy a Fehér Barlangba kaptál meghívást? címmel meghirdetett felhívásra összesen 118 pályamű érkezett. A Könyves Magazinon a korábbiakhoz hasonlóan beszámolunk majd a jelölési folyamatról, bemutatjuk a döntősöket és a győzteseket is.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása. A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint kilenc európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Az együttműködés részeként hirdették meg, immár harmadik alkalommal, a Panodyssey kreatív írói pályázatot. Olyan szerzők jelentkezését várták, akiknek kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg kötete.

A november 17-i határidőig összesen 118 pályamunka érkezett.

A pályázat hívószava: fekete és fehér. Ez a dialektikus kompozíció egyszerre mutat rá az egyensúlyra és a polarizációra. Az élet ellentétes erői megtartják egymást. Ahogyan nincs előtér háttér nélkül, úgy a harc és a megadás is ugyanazon érme két oldala. Lehet-e áramlani egy kiélezett helyzetben? Hová bújik előlünk az árnyékunk? A Fekete vagy a Fehér Barlangba kapunk-e meghívást?

Deres Kornélia: Irodalom és gyámság
Deres Kornélia: Irodalom és gyámság

Deres Kornélia esszésorozatának első részében elmeséli, hogyan hatja át az irodalmi életet is gyámkodás megannyi formája. 

Tovább olvasok

A pályázatra a tematikát továbbgondoló, arra reflektáló lírai műveket vártak.

Simon Márton: A legszebb pillanat életemben (Hogy jöttem I.)
Simon Márton: A legszebb pillanat életemben (Hogy jöttem I.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának első részében a legszebb pillanatokról ír.  

Tovább olvasok

A pályázatok közül a Panodyssey nagykövetei, Deres Kornélia és Simon Márton választják ki a tíz döntős pályamunkát, amelyeket a Könyves Magazinon is bemutatunk. Egyúttal ők döntenek a pályázat első három helyezettjéről is. Az első helyezettet 150.000 Ft-tal, a másodikat 100.000 Ft-tal, a harmadikat 50.000 Ft-tal díjazzák, a pályaműveket pedig magyar és angol nyelven megjelennek a Könyves Magazin felületein.

Az eredményhirdetésre december 11-én kerül sor, és meghívást kap rá a pályázat tíz döntőse is.

A kiválasztás folyamatát a Könyves Magazinon lehet nyomon követni, ahol beszámolunk a jelölési folyamatról, bemutatjuk a döntősöket és a győzteseket is.