Ők nyerték a Panodyssey második írópályázatát!
ko

Ők nyerték a Panodyssey második írópályázatát!

panodyssey panodyssey projekt tompa17 díjátadó nyertesek borda réka kiss tibor noé

Második alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 166 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Borda Réka és Kiss Tibor Noé.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. Arról, hogy hogyan működik a Panodyssey, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Idén három nyertest hirdettek, Szőnyi Judit, Gáspár Sára és Margetin István nyerte a Panodyssey és szakmai partnere, a Könyves Magazin kreatív írói pályázatát. Ezt második alkalommal írták ki, és olyan szerzők jelentkezését várták, akiknek kereskedelmi forgalomban eddig még nem jelent meg kötete.  A Séta terekben, történetekben címmel meghirdetett pályázatra a tematikát továbbgondoló, arra reflektáló rövid prózai műveket vártak, a kiírásra a június 30-i határidőig összesen 166 pályamunka érkezett, a győzteseket a Panodyssey nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé választották ki.

-

Az első helyezett Szőnyi Judit lett Mos Eisley című írásával, melyről Borda Réka laudációjában a következőket írta: "A novella a felszínen egy ál-megcsalásról szól, mélyebben viszont egy messzemenőkig mérgező viszonyt mutat be, ami egy költözésben csúcsosodik ki." A második díj Gáspár Sárát és Hot Girl Walk című szövegét illette, mely Kiss Tibor Noé laudációja szerint "tele van eredeti képekkel, jó mondatokkal, magabiztosan, manírok nélkül építi bele a szövegbe a Tindert, a proseccót és Britney Spears-től a Work Bitch című számot." Az erős mezőny harmadik helyezettje Margetin István lett, akinek Tervezési hiba című "novellájában például az elbeszélő lassú, kellemes tempójában járhatjuk be új lakhelyét, és kaphatunk bepillantást a panelnegyedek egyszerre nyomasztó és vonzó világába", fogalmaz az írást méltató zsűritag, Borda Réka.

-

A díjakat hétfőn este adták át a Tompa17-ben. Az első helyezett 150.000 Ft, a második 100.000 Ft, a harmadik 50.000 Ft díjazásban részesült. A shortlistes pályaműveket csak magyarul, a nyerteseket pedig magyar és angol nyelven is megjelentetjük a Könyves Magazin felületén. 

Az előző pályázat nyerteseiről itt találsz információt:

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!
Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!

Első alkalommal rendezték meg idén a a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Moskát Anita és Závada Péter.

Tovább olvasok

Fotó: Valuska Gábor