Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját
Könyves Magazin

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

panodyssey rövidlista borda réka kiss tibor noé

Az július 31-én tartandó átadón kiderül, kik a díjazottjai annak a nagysikerű pályázatnak, amelyet a nemzetközi program keretében hirdetett meg a Panodyssey és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A Panodyssey nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé választották ki azokat, akik esélyesek a díjra.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. Arról, hogy hogyan működik a Panodyssey, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodyssey-t Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Az együttműködés részeként a Panodyssey kreatív írói pályázatot írt ki, ami hatalmas sikerrel zárult: a június 30-i határidőig összesen

166 pályamunka érkezett a pályázatot szervező Könyves Magazinhoz.

A Séta terekben, történetekben címmel meghirdetett pályázatra a tematikát továbbgondoló, arra reflektáló rövid prózai műveket vártunk.

"Egy város egészen magányos hely lehet, és ha ezt belátjuk, tudomásul vesszük azt is, hogy a magány nem azonos a fizikai elszigeteltséggel, sokkal inkább a kapcsolatok, a közelség, a rokon lelkek hiányával, szűkösségével függ össze: amikor ezért vagy azért, de képtelenek vagyunk arra a meghittségre, amire vágyunk" ‒ írta Olivia Laing A magányos város című könyvében, amelyben a nagyvárosról és az emberről beszél. Hogyan érezzük magunkat a városban? Egy faluban? Egy utcában? Egy kerületben? Hogyan változott meg a környezet és ember viszonya? Milyen történeteket mesél el egy utca, egy ház vagy egy séta?

A pályázatok közül a Panodyssey nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé választották ki a tíz döntőst. Közülük kerül ki az a három nyertes, akik nemcsak pénzdíjjal lesznek gazdagabbak, hanem pályaműveiket magyar és angol nyelven is megjelentetjük a Könyves Magazin felületein.

 

A pályázat shortlistesei:

Evellei Kata
Farkas B. Szabina
Fodor Janka
Gáspár Sára
Margetin István
Nagy M. Anna
Patai Árpád
Solymosi Lukács
Szőnyi Judit
Szűcs Virág Natália