Margetin István: Tervezési hiba [Panodyssey]
Könyves Magazin

Margetin István: Tervezési hiba [Panodyssey]

margetin istván panodyssey pályázat

Második alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 166 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Borda Réka és Kiss Tibor Noé. A harmadik helyezett Margetin István lett Tervezési hiba című írásával, melyben Borda Réka laudációja szerint  "(...) az elbeszélő lassú, kellemes tempójában járhatjuk be új lakhelyét, és kaphatunk bepillantást a panelnegyedek egyszerre nyomasztó és vonzó világába."  A másik zsűritag, Kiss Tibor Noé pedig azt emelte ki, hogy a Margetin "írása a rá jellemző monotonitást és aprólékosságot hozza. Amikor azt hinnénk, hogy mindent láttunk, újra felmutat valamit a maga terepbejárásán."

Olvassátok el a harmadik helyezett pályaművét!

Margetin István: Tervezési hiba

Egyre táguló körökben fedezni fel a környéket. Napi egy kör, utána vissza az üres lakás biztonságába. Az első séta alig tíz perc a tömb körül. A lakótelepek mindenhol egyformák, a házak aljában sorakozó üzletek között aránytalanul sok a női fodrász, kozmetikus, körmös. Itt bőrdíszműves, a sarkon mobilszerviz töri meg a szokásos mintát. A tömb oldalában szépségszalon-ellátó, műköröm-, műszempilla- és kozmetikai alapanyagok. Csábító lehetőség. Választhatná a bizonytalan férfi szerepét. Elnézést, kérhetek egy kis segítséget? Az unokahúgom manikűrözni szeretne. Nyolc éves. Használhat fém körömreszelőt vagy a gyerekkörömhöz más, puhább eszköz kell? A panelszalonokban pillanatok alatt elterjedne a hír, új pasi költözött a telepre. Kicsit félénk, de gondoskodó típus. Nem nyit be az üzletbe, bizonytalan férfi már eleget volt.

Túlzás, hogy üres a lakás. Beépített szekrény az előszobában, polcok a kamrában, a konyhában pult, két sámli. Net viszont nincs. Megengedték, hogy beköttesse, de nem fogja.

A net csak figyelemelterelés.

A munka nagy részét offline is el tudja végezni, a kész anyagokat majd feltölti valami bank vagy könyvtár hálózatáról.

Első éjjel arra ébredt, hogy a padló nyomja a gerincét. Hiába tesztelte napokig a matracot, igaz, terhelés nélkül, hiába foltozta meg két helyen, tervezési hiba, az elektromos pumpa befújónyílásánál enged az anyag, szivárog a levegő. Felkászálódott, betolta a lapos matrac alá a jógaszőnyeget, friss réteg éjszakai krémet vitt fel az arcára, és visszafeküdt. Másnap megfordította a matracot, hogy a lába legyen a befújónyílás felé. Hat órát bírt. Felesleges is többet aludni, inkább ledől délután. Fél óra délutáni alvás mérhetően lassítja az agy zsugorodását.

A ház előtti sárga iksz felfestésen horpadt oldalú, sötétkék Opel kombi. Amikor beköltözött, szerencsére még nem volt itt, lehetetlen lett volna elférni mellette a bőrönddel. Megkerüli az autót, beles a szélvédőn. A sofőrülésen kopasz férfi alszik, a könyöklőben gyűrött notesz, kóla. Amatőr nyomozó? Hajléktalan? Kikosarazott szerelmes? Behajtó? Visszamehetne a lakásba, a konyhaablakból pont rálátna a kocsira. Főzne egy mentateát, felkucorodna a pultra, és figyelne. A piros borítójú naplóba jegyzetelné, kik jönnek-mennek, hogyan reagálnak a kocsira, mozdul-e a sofőr. Unatkozó, ablakból leskelődő zombi még nem volt. Nem is lesz.

Az unalom a célok hiánya.

Átmegy az úton, indulhat a következő kör. A reggeli séta elengedhetetlen a cirkadiánritmus beállítása és a megfelelő kortizoltermelés érdekében.

Az üres terek megnyugtatják, segítik az elmélyülésben. A nappali jógaterem, szentély, edzőterem és iroda. Ébredés után jóga. Tizenkét napüdvözlet, a test felébresztésére. Utána meditáció, lecsendesíteni az elmét, építeni a tudatosságot. Huszonegy pozitív megerősítés a fürdőben, a tükör előtt, a lélek hangolására. Energiakoktél a konyhában, citromlé, almaecet, kurkuma, gyömbér, multivitaminok, probiotikum. Séta után munka. Az egyik sámli a szék, a másik az asztal. Az ablaknak háttal, a világoszöld fal felé fordulva, hogy semmi ne vonja el a figyelmét. Így is egyre kevesebb idő jut a munkára.

Kövér bácsi csapkodja sárga vödrét a konténer pereméhez. Az öreg megérzi a tekintetét, hátrafordul, rámosolyog. Fiatalember, maga költözött ide legfölülre? Nincs ideje gondolkodni, az öreg már mondja is, a földszinten lakom, a bal oldali ajtó, tudja, a parkra néző erkélyes, a magáé alatt néggyel, az a legértékesebb ingatlan az egész házban, az összes öregnek arra fáj a foga, nem csoda, árnyékos, és főleg, hogy nem kell lépcsőzni, múlt héten a Rábainé a harmadikról elvágta a tévékábelemet, a vén kurva, el akarnak üldözni, el is megyek, nem érdekel engem, a nővérem harmincöt éve kint él Amerikában, mindig hív, igaza van, semmi értelme maradni, de kibaszok velük, nem hagyom itt nekik a lakást, odaadom inkább magának, maga rendes embernek tűnik, bemegyünk az önkormányzatba, lepapírozzuk, ha eljön az ideje, gondolja meg, maga sem fogja mindig bírni a négy emeletet.

Lehetne ő a kedves balek.

A rendes fiú, aki elugrik boltba, segít ablakot mosni, beprogramozza a tévét. Unalmas estéken becsönget kávézni, száraz bolti süteményt majszolni és meghallgatni a legfrissebb lakótelepi összeesküvés-elméleteket. A konténerbe hajítja a szemeteszsákot, elköszön. Nincsenek unalmas estéi.

Következő körútjain gyógyszertárat, zöldségest talál. Körberagasztja a befújónyílást Leukoplaszttal, üres gyümölcsös ládát tol a matrac vége alá. Az enyhén a fej irányába lejtő fekhely erősíti a szívet és közel negyven százalékkal serkenti a zsírégetést.

Vacsora az erkélyen. Gesztenyefák, kosárpálya, játszótér, padok, madárcsicsergés. Fél pohár minőségi vörösbor a szív és az agy egészségéért, a cukorbetegség és a rák ellen. A tiszta tudatnak nem árt az alkohol, a testnek viszont kell a segítség. Hétfőn, szerdán és pénteken hattól a kosárpálya sarkában edző nők. A jógaszőnyegek szabályos ötszöget alkotnak. Túl magasan van, nem látja a nők arcát. A mozgásuk alapján késő harmincasok. Úgy tippel, legalább három anya és legalább kettő elvált. Edzésről edzésre változó pozíciók az ötszög oldalain,

ideiglenes szövetség, apró sértődés, szimpátiahullámzás.

Lehetne kavics a tóban. Trófea. Lemehetne egy edzésnapon, pár perccel a nők előtt. Jógaszőnyeg, gumiszalag, ujjatlan póló. Elnézést, most költöztem ide, nem tudtam, hogy itt szoktatok edzeni. Nem zavar, ha maradok? Jógaszőnyegek hatszögben. Nem megy le, fél héttől naplóírás, hálagyakorlat, esti meditáció, olvasás. Fogmosás után még kinézni a konyhaablakon, megvan-e az Opel. A kíváncsiság serkenti az agyműködést és javítja a memóriát.