166 művet neveztek a Panodyssey második pályázatára
Könyves Magazin

166 művet neveztek a Panodyssey második pályázatára

panodyssey panodyssey projekt pályázat zárás kiss tibor noé borda réka

A Panodyssey projekt második pályázatát Séta terekben, történetekben tematikával hirdettük meg. A beérkezett művek száma pedig minden várakozásunkat meghaladta. A Könyves Magazinon beszámolunk majd a jelölési folyamatról, bemutatjuk a döntősöket és a győzteseket is.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Az együttműködés részeként hirdettük meg, immár második alkalommal, a Panodyssey kreatív írói pályázatot, ami ezúttal is hatalmas sikerrel zárult. A pályázatra ismét olyan szerzők jelentkezését vártuk, akiknek kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg kötete. A június 30-i határidőig

összesen 166 pályamunka érkezett.

A Séta terekben, történetekben címmel meghirdetett pályázatra a tematikát továbbgondoló, arra reflektáló rövid prózai műveket vártunk.

"Egy város egészen magányos hely lehet, és ha ezt belátjuk, tudomásul vesszük azt is, hogy a magány nem azonos a fizikai elszigeteltséggel, sokkal inkább a kapcsolatok, a közelség, a rokon lelkek hiányával, szűkösségével függ össze: amikor ezért vagy azért, de képtelenek vagyunk arra a meghittségre, amire vágyunk" - írta Olivia Laing A magányos város című könyvében, amelyben a nagyvárosról és az emberről beszél. Hogyan érezzük magunkat a városban? Egy faluban? Egy utcában? Egy kerületben? Hogyan változott meg a környezet és ember viszonya?

Milyen történeteket mesél el egy utca, egy ház vagy egy séta?

A pályázatok közül a Panodyssey nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé választja ki a tíz döntős pályamunkát, amelyeket a Könyves Magazinon is bemutatunk. Egyúttal ők választják ki a pályázat első három helyezettjét. Az első helyezettet 150.000 Ft-tal, a másodikat 100.000 Ft-tal, a harmadikat 50.000 Ft-tal díjazzuk, a pályaműveket pedig magyar és angol nyelven megjelentetjük a Könyves Magazin felületein. Az eredményhirdetésre július végén kerül sor, amelyre meginvitáljuk a pályázat tíz döntősét.

A kiválasztás folyamatát a Könyves Magazinon lehet nyomon követni, ahol beszámolunk a jelölési folyamatról, bemutatjuk a döntősöket és a győzteseket is.