Borda Réka: Komoly verseny folyt, a nyertesek kiválasztása sem volt magától értetődő feladat
Könyves Magazin

Borda Réka: Komoly verseny folyt, a nyertesek kiválasztása sem volt magától értetődő feladat

panodyssey pályázat laudáció borda réka

Második alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 166 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Borda Réka és Kiss Tibor Noé. A nyertesek között van Szőnyi Judit, Gáspár Sára és Margetin István - olvassátok el Borda Réka laudációját, amely a hétfői díjátadón hangzott el!

A Panodyssey második pályázatára olyan szövegeket vártunk, amik a materiális környezetünkben rejlő irodalmi lehetőségeket hangsúlyozzák. Az általunk díjazott pályaművek miliőnkön keresztül beszélnek rólunk és kapcsolatainkról, segítenek lebontani az emberközpontú látásmódot, és részben vagy teljes egészében áthelyezik a fókuszt arra, milyen hatással van ránk egy költözés, egy szimpla buszozás, egy elhagyott kulcs, sőt, akár egy örökölt lakás újratapétázása.

Mielőtt rátérnék a nyertes szövegekre, hadd beszéljek röviden a zsűrizés folyamatáról. Összesen 166 novella érkezett a felhívásra. Az első pályázatra 151 pályaművet neveztek, és ennek egy része líra volt. Persze, nem dicsekedni akarok a számokkal és azzal, hogy milyen tetemes mennyiségű szöveget kellett feldolgoznunk Noéval, hanem arra szeretném felhívni a pályázók figyelmét, hogy igen komoly verseny folyt a dobogós helyekért.

Tehát aki nem kap elismerést, tudjon róla:

sokan voltak.

És tudja azt is, hogy akármennyire úgy tűnt elsőre, hogy könnyű dolgunk lesz Noéval, a zsűrizés címszó alatt lezajlott „összecsapásunk” egyértelműen azt igazolta, hogy a shortlist, de még az első három helyezett kiválasztása sem magától értetődő feladat. Elvégre számos szövegnek volt előnye és hátránya, és mindkettőnk találkozott olyan novellával, ami különösen megszólította.

A shortlistesek pályaműveiben olyan társadalmi problémákat, egyéni hangokat, egyedi atmoszférákat véltünk felfedezni, amik mind ízlésünknek, mind szakmai kritériumainknak megfeleltek. A harmadik helyezett Margetin István Tervezési hiba című novellájában például az elbeszélő lassú, kellemes tempójában járhatjuk be új lakhelyét, és kaphatunk bepillantást a panelnegyedek egyszerre nyomasztó és vonzó világába. Ezzel szemben a második helyezett Gáspár Sára Hot Girl Walkja egy húszas éveiben járó nő fizikai és mentális utazását mutatja be a nagyvárosban, és olyan mai kihívásokat vázol fel, mint a social media okozta testképzavar vagy a catcalling. 

Végezetül, bár épp első sorban, Szőnyi Judit Mos Eisleyjéhez jutunk el. A novella a felszínen egy ál-megcsalásról szól, mélyebben viszont egy messzemenőkig mérgező viszonyt mutat be, ami egy költözésben csúcsosodik ki. A cím, a Mos Eisley a Csillagok háborújában szereplő városra utal, amivel az elbeszélő párja a négyes-hatos közönségét állítja párhuzamba. A szöveg viszont valójában arra enged következtetni, hogy ők ketten, az elbeszélő és párja, pont annyira más világ, mint a Föld és a Tatuin.

Kidolgozott, precíz nyelvezet, hihető párbeszédek, átgondolt koncepció.

Nagy örömömre szolgál, hogy nemcsak már publikáló szerzőket hívhattunk meg a díjátadóra, hanem feltörekvő és most bemutatkozó tehetségeket is. Azt gondolom, ezzel Noé és én, valamint az irodalmi közeg is igen sokat nyert. Gratulálok minden pályázónak és nyertesnek, köszönjük a Könyves Magazin és a Panodyssey nevében is az érdeklődést, további kellemes alkotómunkát kívánok mindenkinek.