Vámpírok, foci és Ady Endre

.konyvesblog. | 2012. szeptember 11. |

Benedek Szabolcs: A vérgrófnő

Libri Könyvkiadó, Budapest, 2012, 452 oldal, 2792 Ft

Ki nyert szobrászatban ezüstérmet a Los Angeles-i olimpián? Hol született Drakula és lakott-e valaha Törcsvárott? Miért billent meg a korona az utolsó magyar király fején? A napokban jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Benedek Szabolcs vértrilógiájának második kötete, A vérgrófnő, amiből mindez kiderül. Itt pedig olvasható minden, ami a regényből kimaradt.

Volt egyszer egy Manno Militadész

Amikor még a szellemi teljesítményt is díjazták az olimpiai játékokon, élt egy Manno Miltiadész nevű úriember, aki magyarországi emigráns görög családba született, ugyanakkor ízig-vérig magyarnak vallotta magát. Nem pusztán szobrászatban, hanem a sport szinte minden ágában-bogában világelső volt. Nehéz lenne bajnoki címeit egy-két mondatban felsorolni – Manno futballban, korcsolyázásban, evezésben, kerékpározásban és atlétikában egyaránt domborított, s olimpiai ezüstérmet is szerzett, 1932-ben Los Angelesben. Akkor épp a szobrászok között lett második. Húsz évvel korábban Stockholmban még az evezősök versenyében indult. Ráadásul futballistaként is magára öltötte a címeres mezt, játszott az első magyar futballbajnokcsapatban, a BTC-ben, sőt ő volt az első két labdarúgó-bajnokság gólkirálya. Rekordja máig megdöntetlen: 1901-ben hat bajnoki mérkőzésen 17 gólt szerzett.

A vérgrófnő sztorija

1916. Erdélybe betörnek a románok, az Osztrák-Magyar Monarchia népei pedig Ferenc Józsefet gyászolják. Férfiak tízezrei, akik nemrég még a frissen épített stadionokban hódoltak az új őrület, a futball sztárjai előtt Budapesten, most tömött vonatokon tartanak a front felé. Szállási Titusz, Az Est munkatársa is Kolozsvárra utazik, hogy első kézből tudósítsa olvasóit az eseményekről, miközben reméli, hogy régi barátjával, Saint-Germain gróffal is újra találkozhat. Mert a háború borzalmai mellett különös gyilkosságok is történnek a városban, melyekhez hasonlóval egyszer már találkozott Budapesten - ahol a gróf távozása óta úgy tűnik, Ady Endre és Molnár Ferenc is vámpírtámadás áldozata lett. Egy évszázados titok, egy démoni szerelem, és egy váratlan segítőtárs azonban olyan kalandba keveri őt, amit talán soha nem írhat meg...

Ezek után már senki nem csodálkozik, hogy mindezek mellett hírlapíróként, szerkesztőként, grafikusként, költőként és szobrászként is ismert volt, ő tervezte a Ferencvárosi Torna Club ma is használatos címerét, valamint Horthy emlékezetes bevonulási plakátját. Hogy miért nem tudunk róla semmit? Mert a Tanácsköztársaság idején és után született, a kommunistákat gúnyoló karikatúrái miatt 1945 után évtizedeken keresztül nem lehetett a nevét kiejteni. Ennek a hagyománynak vet véget most A vérgrófnő…

Volt talán egy Drakula?

Volt. Drakula nagyapját, Mirceát, Havasalföld egyik legjelentősebb fejedelmeként tartják számon, apja, II. Vlad pedig felvételt nyert a Zsigmond király által alapított Sárkány-rendbe, minden valószínűséggel ekkor kapta a Dracul melléknevet. A Drakula név jelentése Dracul, azaz Vlad Dracul fia – a dracul szó ugyanakkor sárkányt, illetve ördögöt is jelent. A család egyébként a dinasztia- és államalapító Basarabon keresztül a mongol uralkodói családtól, egyenesen Dzsingisz kántól eredeztette magát.

Vlad Tepes 1448 és 1476 között több ízben ült Havasalföld trónján. 1461-ben menekülni kényszerült, innentől tizenöt éven át Magyarországon élt, Mátyás király védőőrizetében. Már életében híressé vált kegyetlenkedéseiről, kevéssel halála (azaz eltűnése) után szerte Európában olyan röpiratok és nyomtatványok jelentek meg, amelyek hátborzongató részletességgel számoltak be a Karóbahúzóként is emlegetett Drakula vérengzéseiről.

Volt egyszer egy utolsó király

Amikor Ferenc József, Ausztria császára – és „Isten kegyelméből Magyar-, Horvát, Szlavón-, Dalmátország apostoli királya” – hatvannyolc évi uralkodás után, 1916. november 21-én örökre lehunyta szemeit, véget ért egy korszak. Huss a boldog békeidőknek, a polgári idillnek, az úri kávéházaknak.

Károly főherceget IV. Károly néven 1916. december 30-án koronázták magyar királlyá – egy meglehetősen korai időpontban, mivel az uralkodó aznap ebéd után vissza is utazott Bécsbe, hogy a szilvesztert teljes egészében ott tölthesse. A ceremóniára a Mátyás-templomban került sor, a köznép teljes kizárásával. Bár a jelenlévőknek nem így tűnt, hiszen a köznépet paraszti maskarába öltöztetett színészek helyettesítették. A korabeli sajtó viszont leleplezte a csalást, amint az A vérgrófnőből is kiderül. Amikor Károly fejére föltették a koronát, az megbillent és majdnem leesett. Hogy két év múlva miképp is veszítette el azt végképp az uralkodó, arról már a trilógia harmadik kötete, A vértanú számol majd be.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!