Általános cikkek

Ügyvédi irodája miatt bukott le Rowling

.konyvesblog. | 2013. július 20. |

Kiderült, hogy ki szellőztette meg Robert Galbraith valódi személyazonosságát, vagyis választ kapunk végre a nagy kérdésre: kicsoda Jude Callegari? A nagy leleplezés mögött J. K. Rowling ügyvédi irodája, és egy pletykás legjobb barátnő áll. Rowling nagyon dühös, az iroda nyíltan bocsánatot kért.

Az irodalmi világ napok óta a második felnőtteknek szóló Rowling-könyvről, a The Cuckoo's Callingról beszél. Annak, aki az elmúlt hétben egy internetelérhetőséggel nem rendelkező burokban élt, összefoglaljuk, hogy mi történt. A Harry Potter-sorozat szerzője a felemás kritikákat hozó Átmeneti üresedés után egy nyugalmazott katonai rendőr, Robert Galbraith neve mögé bújva idén áprilisban megjelentetett egy 450 oldalas krimit. Bár a könyv remek kritikákat kapott, mindössze 1500 példányban fogyott, egészen addig, amíg ki nem derült a turpisság. A nagy leleplezés után olvasók és könyvesboltok tolonganak a kötetért, és egy dedikált példányát  kisebb vagyonért árulják az eBay-en. A regény természetesen azonnal a sikerlisták élére került.  Az egész ügy egy anonim tweet miatt robbant ki. Valaki megírta a  Sunday Times-nak hogy Galbraith igazából Rowling, ezért a szerkesztőség alaposabban szemügyre vette a regényt, és arra is rájött, hogy mindkét szerző ugyanazzal az irodalmi ügynökkel dolgozik.  Miután az írónő beismerte a dolgot, már csak egy kérdés marad. Ki küldte a tweetet?

A további kutakodás megállapította, hogy a tweet egy Jude Callegari nevű felhasználótól érkezett, ám az ő Twitter-oldalát később törölték. A nyomozás folytatódott, a nyomok pedig Rowling londoni székhelyű ügyvédi irodájához, a Russells-hez vezettek. Kiderült, hogy a tweetet a cég egyik üzlettársának a feleségének a legjobb barátnője pötyögte be.

Rowling szerint egyáltalán nem volt kellemes napokig azon gondolkodni, hogyan tudhat egy olyan nő valamit, amit még a legrégebbi barátai sem, akiről a vasárnapi leleplezés előtt még életében nem hallott. Az írónő  azt gondolta, hogy teljes titoktartást várhat a Russells-től, ami egy elismert, nagynevű cég, ám most nagyon dühös és csalódott, amiért rájuk pazarolta a bizalmát.

A cég partnere, Chris Gossage beismerte saját bűnösségét, és elmondta, egy olyan embernek kotyogta el a titkot egy magánbeszélgetés során, akiben feltétlenül megbízott. Miután kiderült, hogy rajtuk keresztül jutott ki az információ, a Russels azonnal értesítette Rowling ügynökét. A cég megerősítette, hogy a leleplezés semmilyen marketingakciónak nem volt része, és előzetesen sem Rowling, sem az ügynöke, sem a kiadója nem tudott a dologról.

Gossage továbbra is a Russells üzlettársa, ám nem kívánta kommentálni Rowling és a cég kapcsolatát.

 Forrás:TheGlobeandMail

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.