Álnéven írt krimit J.K. Rowling

.konyvesblog. | 2013. július 14. |

51m4P63APoL.jpgRobert Galbraith álnéven, The Cuckoo’s Calling címmel írt 450 oldalas krimit a Harry Potter-sorozat szerzője, J. K. Rowling. A regény áprilisban jelent meg, de szerzője igazi személyére csak most derült fény.

A könyv P. D. James és P. D. James stílusában íródott klasszikus krimi, szerzője személyazonossága pedig már az áprilisi megjelenés után heves találgatásokat generált. A titok nem titok többé. Kiderült, hogy Galbraith és Rowling ugyanazzal a kiadóval és szerkesztővel dolgozott.

A kritikusok "üdítő debütálásnak" nevezték a regényt, de csodálkoztak, hogy egy férfi szerző hogy tudja ennyire pontosan és jól leírni a női ruhákat. Rowling szerette volna kicsit hosszabb ideig titokban tartani a dolgot, mert Robert Galbraith „felszabadító élmény” volt számára. Szerinte csodálatos volt úgy írni, hogy senkinek nem voltak elvárásai és a kötetet sem előzte meg nagy felhajtás, és nagy öröm volt egy másik név mögül várni a visszajelzéseket.

Az "elegáns és izgalmas" történetben egy  Cormoran Strike nevű detektív vizsgálódik egy szupermodell öngyilkosságának ügyében. A nyomozó Afganisztánban veszítette el a lábát, azóta magánmegbízásokat vállal, ám az ügyfelek helyett csak a hitelezők jelentkeznek. Ráadásul a barátnője is elhagyta, ezért kénytelen az irodájába költözni. Az pechszériát egy John Bristow nevű férfi töri meg, aki  arra kéri, nyomozza ki testvére, a legendás szupermodell, Lula Landry (a barátainak csak Cuckoo, Kakukk) halálát. A rendőrség szerint öngyilkosság történt, ő azonban gyilkosságra gyanakszik.

Strike elmerült a milliomos szépségek, a rocksztár pasijaik és a kétségbeesett divattervezők világában, J. K. Rowling pedig második, felnőtteknek szánt könyvével elvarázsolta a kritikusokat. Mi lett volna, ha az Átmeneti üresedést is álnéven jelenteti meg?

Forrás: The Telegraph