Tíz éve jelent meg az Ízek, imák, szerelmek

Tíz éve jelent meg az Ízek, imák, szerelmek

Kiss Orsi | 2016. augusztus 16. |

(Kép forrása)

Tíz éve jelent meg az utóbbi évek egy legnagyobb bestsellere, az Ízek, imák, szerelmek. Írója, Elizabeth Gilbert nem az a háttérbe húzódó fajta, sokat szerepel, nagyon népszerűek a kreativitásról szóló előadásai, ezek képezték az alapját legutóbb megjelent könyvének is (ITT bele lehet olvasni). Mégis a mai napig a leginkább az Ízek, imák… írójaként azonosítják, ez volt a legnagyobb könyves dobása, a 2000-es évek kedvenc szerelmes regénye, minden mást kicsit ehhez hasonlítgatnak az alkotói életművében. Az évforduló mindenesetre jó alapot ad arra, hogy összeszedjünk tíz izgalmas, tanulságos, vagy éppenséggel haszontalan, de érdekes tényt az életéből.

1. Gilbert egy connecticuti farmon nőtt fel, ahol állítólag nem volt se tévé, se lemezjátszó, így a család jobbára olvasással ütötte el az időt. Húga, a szintén regényíró Catherine Gilbert Murdock szerint ugyanakkor volt tévéjük, egy ősöreg készülék, melyen két csatornát lehetett fogni, és háromnegyed óra után ki kellett kapcsolni, mert túlmelegedett. A ház körül amúgy fenyőfákat neveltek.

2. Gyerekkori kedvence az Óz, a nagy varázsló: „Azért vagyok ma író, mert gyerekként megszerettem az olvasást – ezt főként az Óz-könyveknek köszönhetem”. Nagy hatással voltak még rá Charles Dickens könyvei is. Gilbert itt mesél még az őt inspiráló könyvekről.

3. Gilbert az egyik TED-videójában is mesélt arról, hogy egész életében író akart lenni, már gyerekként és kamaszként is írt, és a The New Yorkernek küldözgette „a nagyon rossz írásait”, bízva abban, hogy felfedezik. Amikor két éve arról kérdeztük, próbálták-e valaha lebeszélni az írásról, így válaszolt:

„Hiábavaló próbálkozás lett volna bárki részéről is. Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy én ne író legyek. Nincs olyan univerzum, amiben én nem író vagyok. Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint ez bármikor előfordulhatna. Én magam sem tudok leállni az írással, más pedig még kevésbé tudna leállítani. Egyszerűen nincs választásom.”

4. A The Muse of the Coyote Ugly Saloon című cikke inspirálta a Sakáltanya című filmet. A Könyvesblognak adott interjújában így beszélt erről: „Ez úgy jött, hogy a húszas éveimben ténylegesen dolgoztam ott egy darabig, évekkel később pedig elhatároztam, hogy írok róla. Nagyon vicces sztorijaim voltak arról, milyen is volt sakálnak lenni azon a helyen (nevet). Akkor az a hely még egy kicsi, gusztustalan kocsma volt East Village-ben, semmi csillogó nem volt benne. De mégis életem egyik legboldogabb időszaka volt, és jól lehetett keresni, miközben éppen íróvá próbáltam válni.”

5. Gilbert az első férjét akkor ismerte meg, amikor még a Coyote Ugly Saloonban dolgozott. A házasság válással végződött, ezután indult világ körüli útjára, és az ekkor szerzett tapasztalataiból írta az Ízek, imák, szerelmek című könyvét. A regényt több mint harminc nyelvre lefordították, és több mint 10 millió példányt adtak el belőle világszerte.

6. Az Ízek, imák, szerelmek jóval túlnőtt önmagán, igazi jelenség, egyúttal az útkereső nők bibliája lett. Ennek legszemléletesebb bizonyítéka az idén tavasszal megjelent Eat Pray Love Made Me Do It, melyben 47 nő vall arról, hogyan segített nekik Gilbert könyve a saját útjuk megtalálásában.

7. Második férje Jose Nunes volt – az Ízek, imák, szerelmek olvasói Felipeként ismerhetik –, akivel Balin ismerkedett meg, és 2007-ben házasodtak össze. Gilbert július elsején a Facebook-oldalán tudatta rajongóival, hogy ha barátságban is, de elválnak útjaik. Az okokról annyit tudni, hogy „nagyon személyesek”.

8. Gilbert kreativitásról szóló előadása rendszerint a legnépszerűbb TED-videók között szerepel. Az írónőre jellemző, hogy a kreativitást, illetve a kreativitást letörő félelmet, szorongást megszemélyesíti, folyamatos kommunikációban van velük, és úgy szól hozzájuk, mintha csak egy emberrel beszélgetne.

9. A videóiban is látható lazaság nem egy felvett póz – amikor 2014 novemberében Skype-interjút készítettünk vele, akkor is nagyon kedves és közvetlen volt. Interjú közben egy bögre teát kortyolgatott, és rengeteget nevetett.

10. 2013-ban a The Atlantic arra kérte Gilbertet, meséljen kedvenc irodalmi részletéről. Az írónő egy Jack Gilbert-mű (A Brief for the Defense) néhány sorát választotta. A két Gilbert csak névrokona volt egymásnak, az életben soha nem találkoztak, viszont 2006-ban Elizabeth Gilbert Jack Gilbertet váltotta a Tennessee Egyetem kreatív írás szakán, az egyik oktatói állásban. Az írónő akkor hallott a férfiról először, és elkezdett kutakodni, ki ez az ember, majd teljesen beleszeretett a költészetébe. A költő és alkotói hozzáállása annyira megihlette, hogy Big Magic című kötetét is vele indította.