Tavaszi gyerekkönyvkörkép - Jönnek az ifjúságiak!

.konyvesblog. | 2018. március 23. |

A kisebbeknek szólók után kategóriát váltunk, és mai összeállításunkban a tíz éven felettieknek szóló friss kötetekből válogatunk. Itt is érvényes, hogy igyekeztünk a kiskamaszoknak szólóktól a nagyobbakig haladni. A válogatásba került mágikus sztori, vicces nyomozás, egy nagy klasszikus folytatása, érzékeny és könnyedebb témát érintő kötetek is.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 9. - Kővé válva

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 9. - Kővé válva

Babilon Kiadó, 2018, 224 oldal, 2990 HUF

 

Nincs olyan gyerek, aki ne vágyott volna valaha egy saját állatra. A Winterstein suliban ráadásul a gyerekeknek mágikus állatuk van, és a denevértől a koaláig mindenki megtalálta a maga társát. A kiskamaszoknak szóló sorozat kilencedik részében ugyanakkor nem várt fordulat következik be, és egy napon az állatok szoborrá dermednek, és nem úgy tűnik, hogy valaha újra megelevenednének. A megoldást végül meglepő módon egy jegesmedve jelentheti. A kötetet Nina Dulleck illusztrálta.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: Eltűnt a tanárunk! - Nyomozás a suliban 1.

Jean-Philippe Arrou-Vignod: Eltűnt a tanárunk! - Nyomozás a suliban 1.

Fordította: László Kinga, Vivandra, 2018, 160 oldal, 2400 HUF

 

A sorozat első részében a három kisiskolás, Rémi, Matild és Pierre-Paul (alias Pedál Pepe) velencei jutalomútra indul, miután brillíroztak a töriversenyen. Velük tart a tanáruk is, aki viszont egyszer csak se szó, se beszéd eltűnik. A gyerekek emberrablásra gyanakodnak, és ahelyett, hogy segítséget kérnének egy felnőttől, saját kezükbe veszik az irányítást, és elindul a nyomozás. A sorozat második részében az iskola folyosóin és szertárában megmagyarázhatatlan dolgok történnek, a gyerekek pedig tudják, hogy maguknak kell kideríteniük az igazságot – még ha ehhez le is kell menniük a pincébe, ahová soha egyetlen diák sem tette még be a lábát. A kötetet Serge Bloch illusztrálta.

Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

Fordította: Ruff Orsolya, Manó Könyvek, 2018, 240 oldal, 2990 HUF

 

Eredetileg 1911-ben jelent meg Frances Hodgson Burnett azóta klasszikussá érett regénye, A titkos kert. Holly Webb folytatásában – egy emberöltőnyivel az akkori események után – egy csapat gyerek érkezik Misselthwaite Manorba. A második világháború küszöbén állunk, és nevelőik úgy gondolják, hogy az árvák nagyobb biztonságban vannak a vidéki birtokon. Emmie-nek csöppet sem tetszik új otthona, mindennel elégedetlen, míg csak lassan el nem fedezi a ház, és a házat körülvevő kert titkait. A Manó Könyvek a folytatással egy időben megint kiadta az eredeti történetet, mégpedig ilyen szép borítóval.

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2699 HUF

 

A halál és a gyász pont azok a témák, amelyektől a legtöbb szülő óvja és igyekszik távol tartani a gyerekét. Pedig lehet olyan élethelyzet, amikor a gyerek akarva-akaratlanul is szembesül vele, és igenis foglalkoztatja, hogy mi van a halál után. Rosemarie Eichinger Emma nevű hősének ráadásul közvetlen kapcsolata van a halállal: az apja sírásó, ő maga is sok időt tölt a temetőben, ahol könyvet vezet a halottakról, és arról, hogy mi történhet velük odaát. A temetőben ismerkedik meg egy Peter nevű fiúval, aki testvérét veszítette el. Eichinger könyve csak látszólag szól a halálról, hiszen ugyanennyire témája a veszteség feldolgozása, a barátság és maga az élet is. ITT bele tudtok olvasni a regénybe.

Szirmay Ágnes: Titkok árnyékában - Szappanopera 2.

Szirmay Ágnes: Titkok árnyékában - Szappanopera 2.

Tilos az Á Könyvek, 2018, 320 oldal, 2990 HUF

 

Nagyon szerettük Szirmay Ágnes első regényét, ami aztán felkerült a Margó-díj rövidlistájára is (akkor válaszolt is pár kérdésünkre, hogy miket, azt olvassátok el ITT). Az első részben a Viru nevű lányból egyik napról a másikra sorozatrajongóból sorozatszereplő lesz, ami úgy forgatja fel az életét, hogy abból a környezete egyelőre nem sejthet semmit. A második rész egyenes folytatásnak számít, amelyben Viru és Dé már nemcsak megmártózik a szappanopera-forgatás mindennapjaiban, hanem egyenesen fejest vetik bele magukat.

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Menő Könyvek, 2018, 303 oldal, 2990 HUF

 

Bencze Blanka érettségi előtt áll, a Pulcsiban alszom az első könyve. Bár a története fiktív, de – ahogy a CoolBookz oldalán elmondta – a táplálkozási zavarral van saját tapasztalata. Hőse egy olyan lány, aki anorexiával küzd, és egy idő után szépen lassan elveszíti az érdeklődését minden iránt, ami egy gimis lány életében amúgy fontos lehet, és csak egyetlen dolog számít neki. Hogy éppen mennyit mutat a mérleg. A regény a Rólad-Neked Könyvek sorozat első darabja – ez a logó olyan könyvekre kerül majd, melyek kamaszokról és kamaszoknak szólnak, ráadásul a szerző maga is szinte kamasz, vagy nagyon közel áll a korosztályhoz.

John Green: Teknősök végtelen sora

John Green: Teknősök végtelen sora

Fordította: Szabó Luca, Gabo Kiadó, 2018, 288 oldal, 3490 HUF

 

A 2012-es Csillagainkban a hiba óta a Teknősök végtelen sora John Green első regénye. Hőse a 16 éves Aza, aki folyamatosan szorong egy mikrobás fertőzés miatt szorong. Egy nap arról értesül, hogy a szökevény milliomos, Russell Pickett kézre kerítéséért 100 ezer dollár ütheti a markát. A keresés akkor vesz nem várt fordulatot, amikor Aza közelebbi kapcsolatba kerül a milliomos fiával, Davisszel. John Green azt nyilatkozta, hogy ebben a regényében próbált először a mentális betegségről írni, amely a gyerekkora óta kihat az életére. Így miközben szépirodalomról van szó, könyve nagyon is személyes.

Kathryn Evans: Több, mint én

Kathryn Evans: Több, mint én

Fordította: Hordós Marianna, Móra Könyvkiadó, 2018, 397 oldal, 2699 HUF

 

„Benne vagyok, egyre erősödöm. A sejtjeim megtöltik az ő sejtjeit, míg végül kettéosztódunk. Nem az én döntésem, nekünk ezt dobta a gép” – ezekkel a szavakkal kezdődik Kathryn Evans regénye, és már ebből is látszik, hogy nem egy hétköznapi sztoriról van szó. Hőse, Teva látszólag egy átlagos kamasz, otthon azonban egy lehetetlen titkot rejteget. Pontosabban többet. Egészen pontosan tizenegy másik Tevát. Évente egyszer ugyanis Teva kettéválik, és fiatalabb énje folytatja életét. Ám tizenhetedik születésnapja közeledtével Teva nem akarja, hogy a folyamat újra megtörténjen. Elhatározza, hogy harcolni fog a jövőjéért, harcolni fog saját magáért.