Stephen King: Ha az amerikaiak többet olvasnának, Trump nem lehetne elnök

.konyvesblog. | 2016. szeptember 28. |

b683f7509ec792c3e481ead332940cdc.jpegDonald Trump kampánya mindennél jobban megijeszti, nyilatkozta Stephen King, majd hozzátette, hogy a beszédeit hallgatni olyan, mintha azt hallgatná, ahogy egy zongora lezuhan a lépcsőn. King szerint a republikánus jelöltnek igazi esélye van a győzelemre, ő pedig máris hiányolja Obamát, akinek minden beszéde tele volt költészettel, zenével.

Májusban 427 író írt alá egy Trump-ellenes nyílt levelet, King akkor harcias idiótának nevezte Trumpot, „akinek fogalma sincs, hogy működik a kormány, és ahelyett, hogy konszenzust hozna létre, épp hogy veszélyezteti a konszenzus kialakulását. Trump szégyen a republikánusoknak és nagyon rossz vétel Amerikának.” De nevezte már  az elnökjelöltet Cthulhunak is, megjegyezve, hogy a fura frizura azért kell, hogy elrejtse a csápokat, és mondta róla, hogy "olyan mélységekbe süllyedt, hogy ha a fejébe csapna egy cilindert, akkor is át tudna mászni egy csörgőkígyó alatt".

King egy másik oldalról is megtámadta Trumpot a washingtoni könyvfesztiválon tartott beszédében. Mint egykori irodalomtanár, az olvasás öröméről és fontosságáról beszélt, és arról, hogy a hanyatló műveltség miatt a politikusok teljesen értelmetlen nyilatkozatokat is képesek átverni a hallgatóságukon. King nem hisz Amerika elbutulásában, de szerinte a kevesebb olvasás az analitikus gondolkodás csökkenéséhez is vezet. Ha olvasunk, könnyebben észrevesszük, ha teljesen hülyének akarnak nézni minket.

Arról is beszélt, hogy olyan társadalomban él, ahol a kultúrának sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, legyen az a kultúra Shakespeare vagy a slam poetry. Azt hiszik, hogy a gondolkodás olyan természetes, mint megtanulni járni, pedig ez nincs így. A gondolkodás kemény munka eredmény, és folyamatos erőfeszítést igényel, a kultúra semmibevétele viszont írástudatlansághoz, félműveltséghez vezethet: az emberek egyre kevésbé lesznek képesek felismerni a hozzájuk intézett baromságokat vagy a teljesen általános, semmitmondó gondolatokat, ez pedig jelentősen megkönnyíti a politikusok dolgát.

King beszólt Main kormányzójának, Paul LePage-nek is, aki szerint a menedékkérők AIDS-t, hepatitist, de még a „ziki legyet” (sic!) is beviszik az államba. (LePage valószínűleg a zika vírust terjesztő szúnyogokra gondolt.) Ez a kijelentés szerinte már önmagában is elképesztő, ám az még elképesztőbb, hogy sokan komolyan is veszik. King felszólította a könyvfesztivál hallgatóságát, hogy támogassák az olvasást és a kis vidéki könyvtárakat, mert a logikus gondolkodás jó döntésekhez vezet, a gondolkodást pedig az olvasás tudja fejleszteni.

Egy Washington Postnak adott interjúban azt is bevallotta, hogy talán 3-4 hónapja még nevetett volna az egészen, de Trumpnak mára valós esélye lett az elnökségre, mert Hillary Clinton eléggé fakó jelöltté változott, a kampányában pedig benne volt, hogy egy bolond ellen indul, vagyis a győzelme sima ügy lesz. King szerint ma a félelem mozgat mindent: az emberek félnek attól, hogy a kormány el akarja venni a fegyvereiket, hogy Mexikó le akarja rohanni Amerikát, félnek az adótól, a transznemű mosdóktól, és amíg félnek, nehéz értelmesen vitázni bármiről is.

Forrás: Guardian