Hírek usa philip_roth

Philip Roth most már tényleg végleg visszavonul

.konyvesblog. | 2014. május 19. |

Philip Roth jó másfél évvel ezelőtt nagy megrökönyödést keltve egy francia magazinnak adott interjújában jelentette be, hogy befejezi az írást, majd utóbb azzal foszlatta szét a rajongók reményeit, hogy kifejtette: tulajdonképpen nagyon is élvezi, hogy nem kell írnia.

Philip Roth azonban most már végleg visszavonul: utolsó interjúját a BBC-nek adta, melyet kedden sugároz majd a csatorna. Ebben az amerikai író megerősítette, hogy nem kíván többet a nyilvánosság előtt szerepelni. Noha néhány évvel ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy el sem tudja képzelni az életét írás nélkül, Roth most azt mondja: tévedett akkor, hiszen az évek során egészen egyszerűen eljutott oda, hogy már nem tudott miről írni. Elismerte, hogy rettegett attól, hogy ha felhagy az írással, akkor nem lesz mihez kezdenie, ennek ellenére nem látta értelmét a folytatásnak. Tudta, hogy jobb már nem lesz, de miért akart volna rosszabb lenni? Ráadásul visszavonult íróként nagyon is jól érzi magát vidéki otthonában.

Korai sikereiről szólva Roth elmondta, hogy többféle hírneve is volt (irodalmi, szexuális, őrült fickó, stb). Volt, hogy száz levelet is kapott egy héten, némelyik boríték pedig bikinis lányok fényképeit is magában rejtette. „Rengeteg lehetőségem volt arra, hogy tönkretegyem az életemet” – vallja azokról az időkről Roth, akinek sikerszériája azonban kitartott egészen idős koráig.

Roth utolsó regénye, a Nemezis 2011-ben jelent meg magyarul.

Forrás: Telegraph