Nagy blog vita 2012

A könyves blogok megölik az irodalmi kritikát?

Fleuriste | 2012. szeptember 26. |

A könyves blogok elnyomják, kiszorítják a komoly irodalmi kritikát – kongatta meg a vészharangot a Booker-díjat odaítélő bizottság idei elnöke. Peter Stothard, a Times irodalmi mellékletének szerkesztője, akitől ráadásul a blogolás sem áll távol, a Guardian szerint attól tart, hogy az online könyves kritikák, beszámolók számának emelkedése az irodalom rovására mehet, és káros lehet az írás jövőjére nézve.

Peter Stothard szerint bár csodálatos, hogy ennyi blog és honlap foglalkozik könyvekkel, de egy kritikusnak nagyon más a dolga annál, mint hogy a saját ízlését ossza meg az olvasókkal, hozzátéve még, hogy szerinte nem mindenki véleménye esik azonos súllyal a latba.

Stothard az irodalmi kritika feladatát abban látja, hogy képes legyen megállapítani: mi a jó és maradandó, illetve meg is tudja mondani, hogy az miért jó. Saját bevallása szerint ráadásul az olvasmányosságot bár „érdekes dolognak” tartja, de ha ezt tartanánk a legfőbb mércének, akkor annak az irodalom látná a kárát. Ezzel szemben nagyon fontos szempontnak nevezte, hogy a regények megújítsák azt a nyelvet, melyen íródnak.

Amit Peter Stothard leginkább hiányol, az az érvekkel alátámasztott kritika, és ennek szükségességében egyetért vele a Guardian könyves bloggere, Sam Jordison is, aki azonban rámutat arra is, hogy nagyon sok könyves blogger igenis él ezzel az eszközzel. Szerinte egyébként éppen a blogokból lehet a legjobban megtudni, mi az, ami új és jó a könyvek között.

A Savidge Reads bloggere, Simon Savidge kiábrándítónak nevezte Stothard megjegyzéseit, hozzáfűzve, hogy a blogokkal szemben mindig is tapasztalható volt egyfajta sznobizmus.

A téma egyébként annyiban semmiképpen sem tekinthető újnak, hogy időről időre itthon is fellángol a „kritika-vita”. Indulásakor a Könyvesblogra is záporoztak a „friss”, az „új”, az „értékes”, illetve az ellenoldalról a „fröcsögő”, a „szerkesztetlen”, a „naiv” jelzők. Dunajcsik Mátyás 2007-es vitaindító cikke után pedig még jó darabig ment a diskurzus arról, hogy akkor most válságban van-e az irodalom, és úgy általában a kritika. A témáról persze sokaknak volt véleménye, jól bizonyítja ezt a számtalan cikk, bejegyzés, tanulmány, amely akkor jelent meg a legkülönbözőbb fórumokon, vagy az a konferencia, amelyet 2007 őszén rendezett a JAK, és amelynek a kritika volt a fő témája. Ha valakit egyébként részletesebben érdekel, hogy miről is folyt annak idején a vita, annak érdemes ide vagy ide vagy ide kattintania.