Nyaralás, utazás, vakáció – 10+1 gyerekkönyv a nagybetűs nyárról

Ruff Orsolya | 2016. július 08. |

A nyár nem csak az önfeledt lubickolások és a gondtalan pihenés időszaka – az iskolások ekkor nyúzzák a kötelező olvasmányokat is. Mi viszont most az elmúlt egy év kínálatából olyan gyerek- és ifjúsági könyveket választottunk ki, amelyek kimondottan a nyárról, a nyaralásról szólnak. Vannak közöttük klasszikus tábori történetek, akár alternatív útikönyvként is használható mesekönyvek, kamaszproblémáktól és -örömöktől zsongó regények, és a képregényes univerzumot is magukba szippantó kötetek.

Cathy Cassidy: Nyári álom

Cathy Cassidy: Nyári álom

Fordította: Angyalosy Eszter, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 343 oldal, 2999 HUF

 

Nincs annál jobb, mint amikor a sok családi zűr után az ember végre boldognak látja az anyukáját. Hát, még ha ez a bizonyos anyuka jól megérdemelt külföldi útra indul, a család gyerekeire közben a nagymama vigyáz, ráadásul kitör a vakáció, a faluban pedig még filmet is forgatnak! Summer a tengerparti bulik és a közös fagyizások, bandázások helyett azonban a próbatermet választja. Minden vágya, hogy balett-táncos legyen, ehhez azonban az kell, hogy elcsípjen egy ösztöndíjas helyet az egyik menő tánciskolában. Summer mindent ennek rendel alá: a családot, a barátokat, és saját testét is. A lány szinte észrevétlenül kerül bele abba a spirálba, amely éhezéssel, önsanyargatással és hazugságokkal van kibélelve. Lassan elveszíti kapcsolatát a valósággal is, és hiába tudja, hogy baj van, képtelen hinni az őszinte segítségben. Bár szinte minden hozzávaló adott (nyár, vakáció, tengerpart, románc, bulik) Cassidy ifjúsági regénye mégsem egy tipikus nyári könyv, és problémaérzékenysége, a szerethető karakterek, valamint az okos történetvezetés miatt nem is fullad kiszámítható, gejl happy endbe.

Csapody Kinga: Irány a Balaton!

Csapody Kinga: Irány a Balaton!, ill.: Szalma Edit

Manó Könyvek, 2016, 64 oldal, 1990 HUF

 

Ha nyár, akkor Balaton – ezt az örök igazságot teszi a magáévá Zsuzska, Teó és Rozi, és persze a szüleik. Kalandjaikról nem ők, hanem a családi kedvenc, Tóbiás mesél, utóbbi pedig akár szó szerint is érthető, hiszen útjuk során a rengeteg látnivaló mellett régi balatoni legendák, mesék és regék is felelevenednek. A kötet akár alternatív útikönyvként is használható, és kimondottan az ovis-kisiskolás korosztályt célozza meg. A Balatont körülautózva a legfontosabb látnivalókat veszi sorra, így a Siófoktól Balatonalmádiig tartó túrán életkortól, érdeklődéstől és kedvtől függően ki-ki betyárnak, netán várvédőnek, kastélyban lakó hercegkisasszonynak vagy afrikai felfedezőnek képzelheti magát, ha pedig nagyon elfárad, egy-egy csobbanásra, vízibiciklizésre még mindig ott a megunhatatlan Balaton.

Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor

Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor, ill.: Pásztohy Panka

Pozsonyi Pagony, 2016, 88 oldal, 2990 HUF

 

A nyár legszuperebb nevű táborát az óvó néni kertjében rendezik: a kertjében két óriási diófa áll, az ovisokat pedig homokozó, egy kidőlt fatörzs (amin kalózosat lehet játszani), egy kiszuperált régi Trabant, és egy barátságos kutya várja. A kertben persze lehet focizni meg kergetőzni, ám sokkal izgalmasabb, amikor kincset keresnek, aranymosónak állhatnak vagy sárkánylevest főznek. A táborban kiderül, hogyan kell dióhajót úsztatni, ahogy az is, hogy a parázson nemcsak szalonnát, hanem akár palacsintát is süthetünk, ráadásként pedig bizonyságot nyer, hogy ebéd után még a nagyfiúk is alhatnak egy kicsit.

Méhes György: Öcsi naplója

Méhes György: Öcsi naplója, ill.: Bányai István

Cerkabella Könyvkiadó, 2016, 187 oldal, 3190 HUF

 

Ha valaki még nem tudná, kis Nicolas-nak van egy magyar rokona, Öcsinek hívják. Lehet, hogy a rokonság csak lelki, de ez semmit nem von le a kalandok értékéből. Főleg, a nyári kalandokéból. Például, amikor az osztály a menedékházba kirándul, és egyik pillanatról a másik apacs indiáncsapattá változik, akik már messziről kiszúrják a sápadtarcúak bandáját. Igaz, a skalpgyűjtés ezúttal elmarad, utóbbit azonban a közös szalonnasütés kompenzálja. Vagy például amikor a srácok kincskereső táborba indulnak, ahol szegény Öcsinek Veress Katival kell éjszaka őrködnie (még szerencse, hogy az ellenszenv kölcsönös, így elég jól kijönnek egymással), nappal pedig a hegy sziklái között keresik a JEL-et.

Bosnyák Viktória: Elképesztő!

Bosnyák Viktória: Elképesztő!, ill.: Bernát Barbara

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 210 oldal, 2999 HUF

 

A Tündérboszorkány-trilógiából ismert szereplők megnőttek, Bosnyák Viktória ugyanakkor nem engedi el a kezüket, inkább korosztályt lép, és legújabb kötetében már a kiskamasz-kamasz olvasókat célozza meg. A történet kezdetén Sári és Dóri (és mint később kiderül, a kései Gutenberg-leszármazott Jóhegyi Laci) levelet kap, amely egy titokzatos suli még titokzatosabb gólyatáborába hívja őket. Internetet, mobilt és elektronikus kütyüt nem használhatnak, a kreativitásuk, a rátermettségük és az összefogásuk lendíti előre őket azokon a feladatokon, melyeket a Nemzeti Galéria híres festményei között kell megoldaniuk. Ami már csak azért sem lesz egyszerű, mert időközben sötét figurák bukkantak fel a szálló és a múzeum környékén. A kalandoknak Bernát Barbara képregényei adnak új dimenziót, melyek a cselekménybe ágyazottan, mégis önálló szegmensként csavarnak egyet a sztorin.

David Solomons: Szuperhős lett a bátyám!

David Solomons: Szuperhős lett a bátyám!

Ford.: Fenyvesi Orsolya, Tessloff-Babilon Kiadó, 2016, 320 oldal, 2990 HUF

 

Egy nem várt fejlemény miatt Luke Parker iskolájában egy hónappal előrehozzák a nyári vakáció kezdetét. Ennek akár még örülhetne is, ha nem kellene megtalálnia a bátyját, Zacket, aki egy rejtélyes találkozás (vagy egy fatális véletlen?) következtében ép ésszel aligha felfogható szuperképességek birtokába került. A képregény-bolond Luke-ot alapesetben persze a sárga irigység emésztené (ami azt illeti, emészti is), de miután egy páncélos figura az otthonukból magával ragadta Zacket, nem tehet mást, saját DIY-szupercsapatával a bátyja megmentésére indul. Sok választása amúgy sincs, hiszen nagyjából az univerzum megmentése a tét.

Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz

Molnár Krisztina Rita: Krétarajz, ill.: Simonyi Cecília

Naphegy Kiadó, 2016, 240 oldal, 3400 HUF

 

Ha az ember a barátaitól külön kénytelen tölteni a nyarat, akkor a legkevesebb, ha naplót vagy levelet ír nekik. Már ha legyőzte az írásundorát. Így tesz a jeanos viccek megszállottja, Janó is, aki a bátyjával a Balatonon tölt néhány napot: ebédre lángost esznek, vacsorára fagyit, és a helyi horgászokkal még halat is sikerül fogniuk. Luca falun tölti a nyarat: legnagyobb meglepetésére kiderül, hogy a piac jobb, mint a vidámpark, a pocsolyafürdés jó móka, az igazán nagy kalandokért pedig elég elmenni az erdő mélyén rejtőző romos házig. A legmesszebb Maléna (és Szibill) utazik: Krétán minden pillanat valóságos csoda, a színek, az ízek, az idegen szó új világot tár fel a kislány előtt, aki rájön arra is: mit szeretne egész életében vezetni.

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Fordította: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2016, 157 oldal, 2490 HUF

 

Az alcímben szereplő legfurcsább hét úgy kezdődik, hogy a tízéves Samuel bátyja a vakáció első napján eltöri a lábát. Orvoshoz kell vinni, és miközben a dokira várnak, Samuel megismerkedik a tizenegy éves Tess-szel, aki láthatólag fittyet hány arra, hogy a szigeten beköszöntött a nyár. Tess ugyanis egy nagyszabású akció kellős közepén van: az apja hamarosan a szigetre érkezik, ami önmagában talán még nem olyan eget rengető dolog. Az viszont annál inkább, hogy a férfinak sejtelme sincs arról, hogy van egy lánya, akinek minden vágya, hogy végre megismerkedhessen vele. A Tess és én egy szélfútta, könnyed, lebegő kamaszmese, melyben a tízéves Samuel olyan kérdésekről is kénytelen elgondolkodni (életről, halálról, a választás szabadságáról), melyek megválaszolása túlmutat a legeslegfurcsább hét eseményein és váratlan fejleményein is.

Kate Hannigan: Édes vakáció – Micsoda meglepetés!

Kate Hannigan: Édes vakáció – Micsoda meglepetés!, ill.: Brooke Boynton Hughes

Fordította: Csépányi Zsuzsanna, Manó Könyvek, 2016, 240 oldal, 2490 HUF

 

A nyári szünetben babaköszöntőre gyűlik össze a család a Suttogó Fenyves panzióban. A kis unokatestvér érkezéséig azonban még rengeteg dolga van Deliának és Willow-nak. Például meg kell akadályozniuk, hogy nővéreik, a kétbalkezes Darlene és Violet még nagyobb pusztítást vigyenek végbe a konyhában. Hiába határozták el ugyanis a lányok, hogy a desszertek készítését nem adják ki a kezükből, az idősebb testvérek mindig megtalálják a módját, hogy a sütő közelébe férkőzzenek. A baj ráadásul nem jár egyedül: Delia ugyanis elveszítette a nagymamától kapott gyűrűjét, és nem kizárt, hogy sütés közben pottyant le az ujjáról. Így az ajándék most valamelyik tortában, kekszben, gyümölcsös sütiben csücsülhet – de a mézeskalács és a minitorta sincs kizárva.

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith: Nick és Tesla - A titkos ügynökök összecsapása

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith: Nick és Tesla - A titkos ügynökök összecsapása

Fordította: Totth Benedek, Cerkabella és Vivandra, 2015, 280 oldal, 2800 HUF

 

A Nick és Tesla-sorozat eleve úgy kezdődik, hogy az ikrek vakációzni érkeznek a Félhold-öbölbe. A gyerekek szülei Üzbegisztánba utaztak, ahol ÁLLÍTÓLAG a szójabab növekedését figyelik. Amíg ők külföldön vannak, Nicket és Teslát szórakozott professzor bácsikájukra, Newt bácsira bízták, aki rendszerint a mennyezetről lógva fogyasztja el a vacsoráját, fejét pedig saját készítésű komposzt-ágyban hajtja nyugalomra. A meghökkent Nick és Tesla ugyanakkor boldogan veti bele magát a nagybácsi laboratóriumába, és kalandjaik során nagy hasznát veszik az összetákolt szerkentyűknek. Találmányaikról részletes leírást is tartalmaznak a kötetek, ha valaki netán cukorka- és kólameghajtású kutya-figyelemelterelő robomacskát szeretne építeni, vagy – mint a legutóbb megjelent titkosügynökös könyvben – ellenállhatatlan vágyat érez egy lufibomba csapda megalkotására.

Colas Gutman: Szutyok nyaral

Colas Gutman: Szutyok nyaral, ill.: Marc Boutavant

Fordította: Pacskovszky Zsolt, Móra Könyvkiadó, 2016, 64 oldal, 1499 HUF

 

A városi forróságban pihegő Szutyok és Lapicsek a tengerre vágyik. Disznó nagy szerencséjükre megsajnálja őket a Kifelejtettek Kempingjének táboroztatója. Így mire egyet pislognak, már az Azúr-partra tartó buszon csücsülnek. De milyen esélyei vannak a tengerparton egy felmosórongyra hasonlító kutyának és egy frizbire emlékeztető macskának? Eleinte nem túl fényesek. Szutyoknak és barátjának sok viszontagságon kell átesnie, mire eljutnak végre a tengerparti Cukipofa Klubba.