Murakami és Nádas versenyeznek a Nobel-díjért

Fleuriste | 2012. október 08. |

Bár az irodalmi Nobel-díj kihirdetésének még nincsen meg a pontos dátuma, nagyjából biztosra vehető, hogy csütörtökön teszik majd közzé Stockholmban, hogy az írók (vagy költők) közül ki kapja idén a rangos elismerést.

Az 2012-es év egyik nagy favoritjának mindenesetre sokan a japán Murakami Harukit tartják, és őt gondolják a legnagyobb esélyesnek az angol Ladbrokes-nál is, ahol az 1Q84 szerzőjére ebben a pillanatban 2:1 arányban lehet fogadni. Az angol bukik szintén magasan jegyzik a kínai Mo Yan és Nádas Péter esélyeit is (8:1), akik ezzel olyan szerzőket előznek meg a listán, mint Thomas Pynchon (12:1) vagy Philip Roth (16:1).

Természetesen a lapok már bőszen találgatnak, sokan a kínai Mo Yan tartják az idei év befutójának, aki azonban nem kívánta kommentálni az esélyeiről szóló híreket.

Tavaly egyébként elég nagy cirkusz lett a fogadásokból, felmerült ugyanis a gyanú, hogy a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról idő előtt kiszivárogtatták az irodalmi Nobel-díj várományosának nevét, így Tomas Tranströmer svéd költő lett a nyertesre fogadók favoritja az eredményhirdetés előtt. Míg ugyanis a díj kihirdetésének napján a reggeli órákban még 13:1 arányban lehetett fogadni rá, közvetlenül a győztes megnevezése előtt már csak 1,66:1 volt a tét Ladbrokes svédországi honlapján.

2008-ban egyszer már szintén felmerült a gyanúja annak, hogy valaki vagy valakik a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról idő előtt kiszivárogtathatták a hírt. Akkor a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a díjat, igaz, a Dagens Nyheter korábbi beszámolója szerint a Ladbrokes akkor nem fogadott el fogadásokat az irodalmi Nobel-díjra, mert a fogadók valószínűleg tudták, hogy ki kapja a rangos kitüntetést.

A héten egyébként szinte minden napra jut majd valamilyen bejelentés: rögtön hétfőn például kiderül, hogy ki kapja idén az orvosi Nobel-díjat; kedden a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel várományosai izgulhatnak. A bejelentés kulisszatitkairól itt olvashattok, aki pedig élőben szeretné követni a bejelentéseket, ide kattintson.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.