Nádas Péter: Máshogy nem tudom elbeszélni
Általános cikkek

Nádas Péter: Máshogy nem tudom elbeszélni

Valuska László | 2017. február 04. |

A Párhuzamos történetek óta nem írt regényt Nádas Péter, akinek április 5-én jelenik meg Világló részletek című új könyve. Az ezerháromszáz oldalas monstrumról beszélgettünk, még 2016 tavaszán, amikor befejezte az írást. Ekkor kerestük fel gombosszegi otthonában, amit előbb jól lefotóztunk, majd egy kétrészes (1., 2.) videóinterjúban feldolgoztunk. Akkor úgy döntöttünk, hogy a beszélgetés harmadik részét, ami a Világló részletekről szól, eltesszük későbbre. Az áprilisban megjelenő könyvről egy évvel ezelőtt csupán annyit tudtunk, amennyit a különböző folyóiratokban olvashattunk. A Jelenkor Kiadó a könyvet április 19-én a Katona József Színházban mutatja be.

A videó alig 10 perces, Nádas a Világló részletek keletkezéséről beszél, illetve a memoárból egy részletet is felolvas, amit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron rögzítettünk.

Nádas Péter: Világló részletek I-II. 

Jelenkor, 2017, 7999 HUF

 

  1. <<Krónika helyett végül is inkább legendákat gyárt magának az ember, amikor egy másiknak elbeszéli az élettörténetét>> – írta Nádas Péter a Párhuzamos történetekben. Az álomfejtés módszerével idézte fel az eredeti élmények összetevőit, a másoktól hallott történeteket elemeire bontotta.
  2. "A stabil váz első, saját tudatában megragadó emléke 1944. június 27-ről való. Biztos benne, hogy akkorról, több helyről is ellenőrizte, például a rokonoktól, bár a nagynénje rosszul emlékezett. Aznap éjjel bomba rombolta le a Damjanich utca 42. alatt álló ház felét, őt pedig anyjával együtt egy leomló falba vágta a légnyomás. Nádas másfél éves volt ekkor, ebben az életkorban az embernek még nincsenek fogalmai, az észlelés erőteljesebb, mint a fogalmi világ. Tudományos bizonyítéka nincs rá, mégis úgy véli, valószínűleg nincs olyan kép, emlék, amit a tudat ne őrizne, ám az emlékezésről a tudományban és a világirodalomban is téveszmék keringenek" - írtuk a Literárium-est beszámolójában.
  3. “Általában nem tudja az ember, hogy mi minden meg nem esik születése napján, pedig ez olyan regényes. Később sem lesz kíváncsi rá, mert abban a hiszemben éli le becses életét, hogy ezen a kivételes szerdán, pénteken vagy kedden a világ központi eseménye mégiscsak az ő érkezése volt. Később nagyszerű ünnepséget rendez, hogy barátaival a saját születése örömünnepeként ünnepelje meg a radzyńi, łukovi és mizoči tömegmészárlás évfordulóját. Bár nemcsak a tortán égnek a gyertyák és szól az egész nagy agyalágyult és minden muzikalitást nélkülöző happy birthday, hanem aznap még Groznij olajkútjai is lángokban állnak, to you” - ezt pedig a Jelenkorban olvastuk

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

Ugyanis az őszinte bocsánatkéréshez, amitől a másik fél jobban érzi magát, nem elég egy-két szó.

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.