Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Valuska László | 2016. augusztus 09. |

nadas_peter_targyalas.jpgFotó: Valuska Gábor

Gombosszeg pici település Zalában, itt él és dolgozik évtizedek óta Nádas Péter, akinek Az élet sója című könyve áprilisban jelent meg. A kert közepén hatalmas lombkoronájával és erős törzsével megkérdőjelezhetetlenül és kikerülhetetlenül áll a Saját halál főszereplője, a körtefa. Nádas a látogatásunk előtti időszakban fejezte be a Világló részletek című új memoárját, aminek jelenleg szerkesztési munkái folynak, közben a Párhuzamos történetekhez készülő olvasókönyvet ellenőrzi, folyamatos munkában van. A pajtát alakították át dolgozószobának, belül rend és átláthatóság, mert ahogy mondja, „egyszerre sokféle rendszerben kell látnom igen különböző tárgyakat”. Az író három éve dolgozik MacBookon, ami „valóságos földindulást” idézett elő, és miután fotóit felajánlotta egy svájci múzeumnak, most iPhone-jával fotóz: „Legfeljebb képkivágáson változtatok, nem manipulálok a képeken”.

Könyves magazin 2016/3.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2016, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

1. Ceruzák, radírok: Jegyzetet szívesen írok ceruzával. Tollal a brutális kéziratot.
2. Jegyzetek az asztalon: A Párhuzamos történetek jegyzetei vannak így szétterítve. Most készítjük elő a 3. Párhuzamos olvasókönyv második, bővített kiadását a kiadómmal.
3. Fotó: Balla Demeter Ágy című képe. Gyöngyvérnek nem adtam ilyen kényelmes ágyat a regényben, de a kép fontos volt a szerelmi fejezet írása közben.
4. Két szék: Térdemre helyezett táblán írok, kicsit féloldalasan, hogy szemmel tudjak tartani minden jegyzetet az asztalon. Amikor kész vagyok, akkor átmegyek a komputerhez.
5. Tábla: Egy ifjúkori barátom, Báder György, egy könyvkötő, látta, miként tehetetlenkedem a füzetemmel, s akkor készítette a barna kartontáblát. Ötven éve történt. Azóta minden soromat ezen a táblán írtam a térdemen.
6. Mappák: A Párhuzamos történetekhez összegyűjtött képek és dokumentumok vannak témák szerint csoportosítva.
7. Javítás: A néhány napja befejezett Világló részletek egyik utolsó korrekciója véletlenül ott maradt az állványon.
8. Madáretető: Én ütöttem össze. Költési időben már nem tanácsos etetni őket.
9. Salamon Pál fotóobjektje.
10. Egy Montaigne-kiadás eredeti címlapjának megmentett töredéke 1627-ből. Edition nouvelle, azaz az Esszék második kiadása.
11. Tristan Tzara csodás mondata. Il est pour ce qui est contre et contre ce qui est pour. Azokért van, akik ellene, és azok ellen, akik érte.
12. Salamon Pál minimálobjektjei. Lefényképezte egy megvilágított fekete doboz vetett árnyait, majd méretazonosan lenagyítva visszaragasztotta a dobozba a képet. Így az objekt egyszerre kétféle vetett árnyék rendszerét mutatja be. Ami csodálatos.

A fotó és a szövege eredetileg a Könyves Magazin nyári számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.