Munro nem tudja személyesen átvenni a Nobel-díjat

.konyvesblog. | 2013. október 19. |

Alice Munro sajnálja, de egészségügyi okok miatt nem tudja személyesen átvenni az irodalmi Nobel-díjat – ezt a svéd akadémia állandó titkára, Peter Englund közölte pénteki blogbejegyzésében. „Idős asszony vagyok, és az egészségem törékeny” – mondta állítólag a 82 éves írónő Englundnak.

A Nobel-díjról döntő bizottság indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte a kanadai írónőt. Mivel a bizottság közvetlenül a bejelentés után nem érte el az írónőt, persze megkezdődött a viccelődés a néma telefonnal és a hangpostán bejelentett Nobel-díjjal. „Alice, gyerek ki a szerszámos fészer mögül, és vedd fel a telefont!”, üzente Margaret Atwood a Twitteren. Szerencsére azután elérték Munrót, aki le volt nyűgözve a hírtől.

A pályatársak többsége szintén nagyon örült Munro elismerésének, nem úgy Bret Easton Ellis, aki túlértékeltnek tartja a kanadai novellistát. Ez azonban nem tartja vissza az olvasókat attól, hogy szétkapkodják az írónő könyveit.

Egyelőre nem tudni, hogy Munro helyett ki veszi át az elismerést a december 10-i ceremónián. A korábbi díjazottak közül Doris Lessing és Elfriede Jelinek is hazájuk svéd nagykövetségén vették át a díjat.

Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.