Munro könyveit viszik, mint a cukrot

.konyvesblog. | 2013. október 13. |

(Kép forrása: www.timescolonist.com)

Alice Munro irodalmi Nobel-díja nemcsak az írónő számára hajt hasznot, profitál belőle a volt férjével közösen alapított könyvesbolt Victoriában is.

Amikor csütörtökön Svédországban bejelentették, hogy a novella 82 éves nagymesterének ítélték az irodalmi Nobel-díjat, Munro rajongói megszállták a Munro's Books nevű könyvesboltot Victoriában és megvásárolták az írónő összes raktáron lévő könyvét. Az üzlet mind a 14 megjelent novellagyűjteményét forgalmazza. Alice Munro már régen nem folyik bele a könyvesbolt munkájába, és interjúkat sem ad, így volt férje, James Munro fogadja a világ minden tájáról érkező médiaérdeklődést.

"Úgy vélem, egy kicsit meglepte őt a díj, és sok más embert is, de tudja, engem egyáltalán nem lepett meg. Olvastam jó néhány történetét, amelyek a Dance of the Happy Shades című gyűjteményben jelentek meg, és azt gondoltam, hogy ezek a világ legjobb novellái. Mindig is így éreztem... Úgy vélem, valóban nagyon megérdemelte."

James Munro elmondta, hogy volt felesége nagyon gondos írásaiban, ha nem tetszik neki a végeredmény, újraírja művét. "Karaktereit nagyon aprólékosan megrajzolja, minden nagyon nagyon valós. Ez valódi művészet, amit értékelni kell. Csodálatosan megírva jelentékennyé teszi az átlagembert" - magyarázta a Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva.

(MTI)