Mit lehet kezdeni ennyi könyvvel?

Valuska László | 2015. szeptember 08. |

img_0308.JPG

"Van egy budai lakás, amiben 1967 óta gyűlnek a könyvek, mintha csak ez lenne a feladatuk. Sorszámozott, bőrkötéses Jókai-sorozat, teljes Móricz, majdnem teljes Mikszáth (irodalomtörténet vizsga), Babits, világirodalmi sorozat, a kortársak közül Esterházytól minden nagyjából a rendszerváltásig, ott megtört az olvasói lendület. Faltól falig polcokon két sorban állnak a könyvek: gondos válogatás eredménye, hogy mi kerül hátulra és mi előre, mert a könyveink mi vagyunk, nem mindegy, mit árulnak el rólunk. Egy másik nyáron a szőnyegre kerültek a könyvek, mert mindegyikbe egyedi tervezésű ex libris pecsétet kellett ütni.

Francia kockás papíron lett összeírva a teljes könyvtár: szerző, cím, nyelv, kiadási év, oldalszám, de sajnos az első mondatok nem lettek kigyűjtve. A könyvek műfajok szerint csoportosítva, a kartotékban könnyű keresni. A nappaliban, ahol ugye a vendégeket is fogadták, a lexikonok foglalják el a legtöbb helyet, az értelmező szótár mellett elsősorban az arany szegélyes Révai Nagy Lexikona határozza meg más budai családokhoz hasonlóan az enteriőrt. A tévé alatt a sötétben, szinte láthatatlan polcokon már-már világítanak a sárga gerincű puha fedeles kiadványok: az összes Agatha Christie és Rejtő Jenő, illetve minden további Simenon-krimi és Delfin-könyv.

A kisszobát pár éve kellett teljesen bepolcozni, mert a könyvek egyre több és több helyet foglaltak el, ezzel szemben a nagyszobában igazi könyvtárhangulat uralkodott, aminek az egyik jellemzője, hogy az olvasó eleve suttogva kezd beszélni. A másik egy kis füzet, amibe minden alkalommal fel kellett írni a kölcsönzött könyvek adatait: saját név, könyv címe, a kölcsönzés dátuma. A füzet szerint az évek folyamán egyre több könyv került házon kívülre, ezek közül valamit pótolni is kellett utólag: az első, csupa nagybetűs bejegyzések szerint az olvasó a Winnetou-t és más indiánregényeket vitt el. A könyvek jelentős részében napilapokból kivágott recenziókat és kritikákat, néha interjúkat találni, dátumozva, forrásmegjelöléssel.

Két hete foglalkoztat, mit lehet kezdeni ennyi könyvvel, mert nincs az a Kindle, amibe ennyi minden beleférne."

A KönyvesMagazin nyári számának beköszöntője.