Merre mennek az Élőhalottak?

Bayer Antal | 2011. december 15. |

Megfejtjük, mi a titka a világ egyik legnépszerűbb zombis képregényének, hiszen magyarul is olvasható a Walking Dead – Élőhalottak.


 

Vámpírok, zombik és vérfarkasok kíméljenek, mondtam a Walking Dead magyarországi kiadójának, amikor elmesélte, mit készül megjelentetni az idén. Magát a horrort úgy általában sem kedvelem, ezeket a kitalált lényeket pedig unom, minden bőrt lehúztak már róluk a huszadik században. Díjak ide, általános kritikusi elismerés oda, nem túl nagy meggyőződéssel vettem kezembe az utóbbi idők egyik legnépszerűbb amerikai képregényének első magyar kötetét. A sorozat Amerikában jelenleg a 89. füzetnél tart, és még szó sincs befejezésről.

Valójában egyetlen dolog zavar a könyvben – hát igen, a zombik. Rondák, hihetetlenek és feleslegesek. Nem abban az értelemben, hogy ne lenne szerepük a dramaturgiában, elvégre ők jelentik a kíméletlen és elkerülhetetlen fenyegetést, hanem mert semmi ok nincs arra, hogy pont zombik pusztítsák el az emberiséget. Bármilyen ismeretlen kór ugyanolyan jól megtette volna, de hát zombidivat van, őket kellett használni.

Előszavában maga az író, Robert Kirkman is azt magyarázza, hogy nem a zombik és a rémisztgetés a lényeg, hanem a különböző szereplők és csoportok reakciói az ismeretlen helyzetekben. Amolyan morbid valóságshow ez, de kiszavazás helyett itt sokkal borzalmasabb sors vár a kegyetlen játékba bevont férfiakra, nőkre és gyerekekre.

Ám különleges csavar a történetben, hogy megfelelő előkészületekkel és felszereléssel nem is olyan nehéz elbánni a zombikkal. Szét lehet loccsantani a fejüket puskagolyóval vagy kalapáccsal, csak arra az egyre kell vigyázni, nehogy megharapjanak, mert akkor az áldozat is óhatatlanul zombivá válik. Mindazonáltal a zombik sokan vannak és egyre csak szaporodnak, míg az eleven emberek száma szemünk láttára csökken. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a végkimenetelt csak elodázni lehet. Míg egy tipikus szuperhősös történetben valakik már elindultak volna felderíteni a zombikórság okozóját és egy reménybeli gyógymód receptjét, a Walking Dead hétköznapi emberei csak a menekülést, az összetartást, a totális odafigyelésre épülő védekezést látják opcióként.

Noha a képregény egyik fő toposza az, hogy az ember nem tud kibújni a saját bőréből, és minden viszontagság közepette normális életének a visszaállítására törekszik, a másik üzenet azt mondja, a viszontagságok hatására derül ki igazán, milyen is ez a saját bőr, mi minden feszül a normális élet felszíne alatt. Erről pedig nagyon úgy tűnik, Kirkmannek végtelenül sok mondanivalója akad még.

A Walking Dead sorozatának harmadik része már megvásárolható a boltokban.

Az, hogy kik is valójában az Élőhalottak, és hogy milyen vicces sztorikat mesél a képregény alkotója a történet keletkezéséről elolvashatod az online is fellapozható Könyves magazin 32. oldalán.

JÁTÉK - JÁTÉK - JÁTÉK

A Walking Dead-képregény magyar kiadásának első három kötetét most megnyerheted, ha részt veszel a Könyvkolónia játékán.
A részleteket itt találod.