Meghalt Iain Banks

.konyvesblog. | 2013. június 09. |

Ötvenkilenc esztendős korában vasárnap elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője.

Iain Banks áprilisban az interneten közzétett személyes nyilatkozatban jelentette be, hogy súlyos beteg, végső stádiumú epehólyagrákban szenved. Az orvosok már akkor közölték vele, hogy nagy eséllyel csak hónapjai vannak hátra. Banks akkor lemondott minden előre meghirdetett vagy tervezett nyilvános szereplés, majd feleségül vette élettársát, Adele-t, akivel azután nászútra mentek.

Miután azonban hazaértek, annyira rosszul lett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Banks ekkor már a barátai által létrehozott honlapon rendszeresen beszámolt az állapotáról, és itt fogadta azt a több ezer emailt is, amellyel a rajongók elhalmozták, és amelyek – saját bevallása szerint – mindig óriási örömet okoztak neki.

Banksnek 1984-ben jelent meg első regénye, A darázsgyár, amely hatalmas sikert aratott, és később számos népszerű sci-fi szerzőjeként is nagy olvasótábora lett. Miután kiderült a betegsége, Banks sejtette, hogy vélhetőleg a The Quarry lesz az utolsó regénye – ezen dolgozott épp, amikor megtudta, hogy rákos –, és kérésére előrehozták a kiadás időpontját. A megjelenést azonban már így sem érhette meg. A BBC szerint a könyv várhatóan június 20-án kerül a könyvesboltok polcaira, amely egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól.