Iain Bankset meghatotta a rajongók szeretete
Hírek iain_banks

Iain Bankset meghatotta a rajongók szeretete

.konyvesblog. | 2013. április 25. |


Iain Banks néhány hete nyilatkozatban közölte, hogy rákos és már csak hónapjai vannak hátra. A népszerű író most egy újabb közleményt jelentetett meg, amelyben elárulja, mennyire elképesztette a rajongók felé áradó szeretete és tisztelete, és mint írja, rendkívüli mértékben meghatották a reakciók.

Banks az egészségéről szólva elárulta, hogy aznap, amikor a feleségével hazatértek a nászútjukról (az író az első közleményben jelezte, hogy feleségül fogja venni élettársát, Adele-t, azóta pedig megjárták Velencét és Párizst), annyira rosszul érezte magát, hogy azonnal kórházba kellett mennie. Jelenleg otthonában lábadozik, felesége pedig az író barátai által létrehozott honlapra érkezett hozzászólásokat olvassa fel neki (Banks azt ígéri, hogy igyekszik minden neki címzett üzenetet elolvasni). Az mindenesetre kiderült, hogy sokan ellátják orvosi tanácsokkal, a legjobban azonban mégis a rajongók üzeneteinek örül.

Mindez arra sarkallja, írja közleményében, hogy megossza más szerzőkkel, hogy számára milyen sokat jelentettek az ő műveik. „Azt hiszem, a bámulatos Alasdair Gray-jel fogom kezdeni” – tette hozzá.

Iain Banks április elején jelentette be, hogy gyógyíthatatlan beteg, és nagyon valószínű, hogy a The Quarry című regénye lesz az utolsó.

Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.