Krasznahorkai elbeszélője gyerektestbe szorult öregember

Krasznahorkai elbeszélője gyerektestbe szorult öregember

Valuska László | 2018. július 13. |

krasznahorkai_konyv-0763.jpg

Krasznahorkai László a tavaly őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron azzal fejezte be a beszélgetést, hogy többet nem lép fel Magyarországon. Az idén második alkalommal Nemzetközi Man Booker-díjra jelölt író tartja is magát ehhez, ezért a júniusi Margón A Manhattan-tervet egy rendhagyó felolvasószínházként mutatta be Máté Gábor rendezői segítségével, Zsámbéki Tóbiás főszereplésével. Egy gyerektestbe szorult idős ember olvas fel, a háttérben egy hintaszék áll infúzióval.

A Manhattan-terv bemutatóját teljes egészében itt lehet megnézni: 

A könyvet így foglaltuk össze kritikánkban

"Berlinben vacsorázott Krasznahorkai és Rotem, amikor az író elmondta, hogy egy évre a New York Public Library ösztöndíjasa lesz (ahogy egyébként Daniel Kehlmann, Nicole Krauss vagy Colm Tóibín is ösztöndíjasok voltak). A fotós megkérdezte, hogy mégis, mit fog ott csinálni az író, de valószínűleg arra ő sem számított, hogy a válasz egy könyv lesz, konkrétan A Manhattan-terv, amit végül közösen készítettek. Krasznahorkai “semmi esetre sem” árulta el, mivel foglalkozik New Yorkban, de a kötet mégis segítséget nyújt, hogy mivel is foglalkozik majd a következő regény.

A Manhattan-terv a véletlenek sorozatán keresztül mutatja meg, hogy nem az író választja a témáját, hanem éppen fordítva, a téma az írót. Persze ez banálisan hangozhat, de ebben az impozáns munkanaplóban Krasznahorkai tizenhárom véletlenen keresztül mutatja meg barátjának és alkotótársának, a fotós Ornan Rotemnek, hogyan állt össze annak a regénynek az alapja, ami majd csak később jelenik meg Aprómunka egy palotáért címmel."