Könyvesblokk: Ondaatje, Pomsel, Rosenberg

.konyvesblog. | 2018. november 19. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_2.jpg

Ezen a héten három olyan könyvet ajánlunk, amelyeknek középpontjában a második világháború áll. Rosenberg  holokauszt túlélő édesapja történetét meséli el, Ondaatje bestsellerében egy fiatal férfi nyomoz kettős életet élő anyja után, Hansal könyvéből pedig Goebbels titkárnőjének sorsát ismerhetjük meg. 

Göran Rosenberg: Rövid megálló az úton Auschwitzból 

Göran Rosenberg: Rövid megálló az úton Auschwitzból

Park Kiadó, 2018, 324 oldal, 3950 HUF

 

„Minden alkalmat megragadok, hogy az Auschwitzból induló utakról érdeklődjem, mert mindegyik egyedi csoda, ellentétben az Auschwitzba vezető út mindenki számára egyforma, kollektív poklával. Az Auschwitzból induló utak a legváltozatosabb pályákat futják be, a legkiszámíthatatlanabb célok felé térnek le, és a legváratlanabb helyeken haladnak keresztül." A svéd író, újságíró Göran Rosenberg holokauszt túlélő édesapja története miatt kezdett érdeklődni aziránt, hogy mi történt azokkal az emberekkel, akik a sok-sok szörnyű megpróbáltatást követően kiszabadultak a haláltáborból és új életet kezdtek. Apja, David Rosenberg 1947 augusztusában, 24 évesen egy svéd kisvárosban szállt le a vonatról az új lehetőségek reményében. Lakást szerzett, párt talált és egy nagy teherautógyárban kezdett el dolgozni, de ennek ellenére egyre inkább eluralkodott rajta a depresszió és pár év múlva öngyilkos lett. A Rövid megálló úton Auschwitzból fiának megrázó, személyes memoárja a túlélés mentális súlyáról. 

Michael Ondaatje: A háború fényei 

Michael Ondaatje: A háború fényei

Fordította: Bíró Júlia, 21. Század Kiadó, 2018, 302 oldal, 3990 HUF

 

1945-ben, a második világháború vége felé a tizennégy éves Nathaniel szülei úgy döntenek, hogy Szingapúrba utaznak és őt, valamint nővérét Rachelt egy Molylepke nevű bizarr figura gondjaira hagyják Londonban. Új pártfogójukban  a gyerekek azonban nem tudnak megbízni, leginkább úgy képzelik, hogy valami bűnbanda tagja lehet. Édesanyjuk csak több hónap után tér vissza, apjukat soha többé nem látják viszont. Ráadásul azt sem árulja el nekik senki, hogy mi történt pontosan és miért. Nathaniel tizenkét évvel később, fiatal felnőttként megpróbálja megkeresni a válaszokat  a kérdéseire. Töredékes emlékei és kitartó kutatásai révén igyekszik összerakni saját múltját, amiről alig tud valamit. Michael Ondaatje kanadai író legismertebb műve Az angol beteg, amelyből kilenc Oscar-díjat elnyert filmadaptáció készült és melyet a Man Booker díj ötven éves története legjobb regényének választottakA háború fényei a hetedik regénye.

Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansan: Goebbels titkárnője voltam 

Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansan: Goebbels titkárnője voltam

Fordította:Győri László, Európa Könyvkiadó, 2018, 280 oldal, 3999 HUF

 

Brunhilde Pomsel a Harmadik Birodalom propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a titkárnője volt. 1911-ben született és tavaly, 106 évesen hunyt el. A náci bürokrácia egyik fogaskereke volt, hiszen Goebbels mellett dolgozott az Endlösung alatt, az egyik fő feladata pedig az volt, hogy meghamisítsa a német katonák halálozási statisztikáit. A birodalom bukása után azonban nem tanúsított megbánást és nem ismerte el felelősségét sem. Csak élete vége fel, 100 éves kora után volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy mit tapasztalt akkoriban, amikor Hitler közvetlen környezetében dolgozott. Azt állította, hogy úgy élt, ahogy a legtöbb német: nem tudott semmiről, mert nem akart tudni arról, ami nem rá tartozott. Pedig Hitler miatt nemcsak szerelmét, hanem születendő gyermekét is elveszítette. Életéből a könyv mellett dokumentumfilm is készült, utóbbinak a címe: Egy német sors