Könyvesblokk: Fenyvesi, Moore, Szelke

.konyvesblog. | 2016. május 30. |

A kiadók már teljes gőzzel az Ünnepi Könyvhétre készülnek, szokásos heti könyvesblokkunkban is az egészen friss megjelenésekből válogattunk. A hetet így egy baráti szellemidézéssel, kifordított és újragondolt Shakespeare-klasszikusokkal, és a Gresham-palota titkaival kezdjük.

Charles Fenyvesi: Szellemidéző

Charles Fenyvesi: Szellemidéző

Fordította: Walkó Zsuzsanna, Európa Könyvkiadó, 2016, 256 oldal, 3290 HUF

 

Címéhez híven hat szellemet idéz meg könyvében Charles Fenyvesi. Köztük van a vezénylő fejedelem, Rákóczi, aki kincsesládáját egy zsidó földbérlőre bízta, vagy Joszif Brodszkij, a száműzött orosz költő, aki egy ködös éjszakát sétált át Velencében a szerzővel. De felbukkan közöttük Thury Levente szobrász, Álgya-Pap Zoltán, az egykori tábornokból lett teozófus főpap, Elza néni (akinek volt egy hold csipkéje), és Isaac Bashevis Singer, aki New Yorkban faggatta a fiatal újságírót arról, milyen a családja, és arra is figyelmeztette, legyen óvatos a dibukokkal. Fenyvesi számára a megidézett hat szellem ugyanakkor nem dibuk, hanem álmaiban is visszajáró barát.

Christopher Moore: A velencei sárkány

Christopher Moore: A velencei sárkány

Fordította: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2016, 320 oldal, 3480 HUF

 

A Bolonddal nem állt le a Shakespeare-kánon felforgatása, Christopher Moore ezúttal A velencei kalmárt és az Othellót ötvözte, gondolta újra és tűzdelte meg emlékezetes alakokkal, például egy kielégíthetetlen kéj- és étvágyú tengeri szörnnyel. A tizenharmadik században játszódó sztori szerint Cordelia Velencébe küldi Tarsolyt, hogy a nevében is ellenezze a készülő keresztes hadjáratot. Csakhogy bizonyos kalmárok és katonák érdeke nagyon is a háború felé húz, és jaj annak, aki az útjukban áll. Tarsolynak az életére törnek, bosszút forral, szerencsére azonban segítői is akadnak, köztük a szép Jessica, az uzsorás Shylock lánya, és Othello, a vitéz mór.

Szelke László: A Gresham a nácik ellen

Szelke László: A Gresham a nácik ellen

Jaffa Kiadó, 2016, 232 oldal, 3150 HUF

 

A budapesti Gresham-palota ma már szállodaként üzemel, kevesen tudják azonban, hogy milyen titkokat rejt az épület. Szelke László történész ezeknek a már elfeledett titkoknak, részleteknek ered a nyomába, és tárja fel a Gresham történetét egészen a kezdetektől a második világháborúig. A két háború között például itt várta vendégeit a Pódium Kabaré, a magyar szellemi ellenállás fontos fóruma, de a Greshamban működött az ellenzéki szabadelvű polgárság által kedvelt Esti Kurir című napilap is. Az épület falai között találkoztak ellenzékiek és a titkos diplomácia képviselői, valamint azok is, akik a háború alatt emberek megmentésére tették fel az életüket. Ügynökök és kémelhárítók, művészek és újságírók adták itt egymásnak a kilincset. A kötet lapjain felbukkan mások mellett a budapesti könyvhét megalapítójaként is ismert Supka Géza vagy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert alakja is.