Könyvesblokk: Ezeket a könyveket (is) keresd a Margón!

.konyvesblog. | 2017. május 29. |

Két hét múlva Margó Irodalmi Fesztivál! Rendhagyó könyvesblokkunkba ezúttal a június 7-én kezdődő rendezvénysorozat fellépőinek friss megjelenései közül válogattunk, így mindenki kedvére előolvashat, legyen szó akár egy tárcakötetről, dalszöveg-gyűjteményről vagy riportkönyvről.

Esterházy Péter és Marianna D. Birnbaum: Esterházy-kalauz - bővített kiadás

Esterházy Péter és Marianna D. Birnbaum: Esterházy-kalauz - bővített kiadás

Magvető, 2017, 260 oldal, 3499 HUF

 

Marianna D. Birnbaum és Esterházy Péter évtizedeken át folyamatosan párbeszédben voltak: Budapesten, Los Angelesben találkoztak, faxoltak egymásnak, leveleztek és emaileztek egymással. Ebből a dialógusból született az Esterházy-kalauz, majd Az évek iszkolása. Az Esterházy-kalauz bővített kiadásához Marianna D. Birnbaum A próza iskolája címmel összegyűjtötte azokat a levélrészleteket, amelyeket Esterházy kvázi munkanaplóként küldött neki a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Harmonia Caelestis írásának idején. Az idézetekkel, fotókkal, kéziratokkal kiegészített kötet bepillantást enged az írói műhelybe, a munka közbeni bizonytalanságokba, a tervezés és a szerkesztés titkaiba.

Mikor? Június 10-én, szombaton 16.30-tól.

Munk Veronika: Kéjutca – Magyar szex euróért

Munk Veronika: Kéjutca – Magyar szex euróért

Bookline, 2017, 220 oldal, 3499 HUF

 

Ahány ház, annyi kirakat, és ahány kirakat, annyi történet arról, hogy az üveg mögött álldogáló nő miért és hogyan került a Lessingstrasséra, a bremerhaveni piroslámpás utcába, amit részben egy magyar madám menedzsel. 2016 elején az Index.hu egyik szerkesztője körlevélben tudakolta a kollégáitól, kinek lenne kedve beszélgetni Böbével, aki a német törvények szerint teljesen legálisan dolgozik Bremerhavenben, ám a magyar törvények értelmében a bűnszervezetben elkövetett kerítés bűntettjét valósítja meg, ezért vádat emeltek ellene. Az ajánlatra Munk Veronika csapott le elsőként, ez pedig meghatározta a következő hat hónapját. A Kéjutcához az Indexen megjelent cikksorozatát bővítette ki és gyúrta könyvvé.

Mikor? Június 8-án, csütörtökön 20 órától.

Rakovszky Zsuzsa: Célia

Rakovszky Zsuzsa: Célia

Magvető, 2017, 312 oldal, 3699 HUF

 

„Neked van egy lányod?” – kérdezi Rakovszky elbeszélőjének öccse, és ez a felcsattanás remekül össze is foglalja a Célia társas hiányokkal súlyosbított kiindulási helyzetét. Sok-sok év telik el lánytalanul, mire hősünk készen kap egy gyereket. Aki már majdnem felnőtt. Ready-made. Az apasághoz így aztán azonnal fel is kell nőnie, nincs idő csiszolódásra, hangolódásra, alapos ismerkedésre, ez már a szülői mélyvíz. Rakovszky Zsuzsa ezúttal lázadásról és szabadságról, a példák fontosságáról mesél, meg egy olyan apa-gyerek kapcsolatról, melynek történeti darabkáit nem az élet sodorja a szereplők elé, azokat nekik, kettőjüknek kell utólag összeilleszteniük.

Mikor? Június 9-én, pénteken 17 órától.

Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve

Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve

Jelenkor, 2017, 628 oldal, 4499 HUF

 

"A traumához valahogy mindig visszatérünk, csak azt látjuk, hogy egyre kevésbé bénító, és új szempontokat hoz be, új kérdéseket vet föl, új megértést nyit meg. A teljes feldolgozás valószínűleg azt jelentené, hogy elfelejtjük az egészet. Ez viszont egyszerűen nem megy" - nyilatkozta új regénye kapcsán Tompa Andrea. Az Omertában egy széki cseléd, egy magas pártfunkcióba kerülő rózsanemesítő, egy félárva kolozsvári kamaszlány és egy politikai okok miatt bebörtönzött apáca monológja rajzolja körül a történelmet és a „kulturális üvegházként” funkcionáló Magyar Autonóm Tartomány (MAT) határait, és mesél megingathatatlan pártvéleményről, egyetembezárásról, kollektivizálásról.

Mikor? Június 9-én, pénteken 18 órától.

Bródy János: 52 év dalszövegei

Bródy János: 52 év dalszövegei

Park, 2017, 672 oldal, 5950 HUF

 

Több mint ötszáz dalszöveget írt Bródy János eddig pályafutása alatt, közülük sok kikerülhetetlent: Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa, Filléres emlékeim, Miért hagytuk, hogy így legyen, Ha én rózsa volnék. Dalszövegei több generáció számára váltak meghatározóvá. "Szövegeinek dallamát sokan ismerik, de ha versként olvassuk őket, némelyekre úgy csodálkozhatunk, mint a kortárs líra gyöngyszemeire; bennük van minden, ami a költészetet fontossá teszi. Sűrített információ, mondja Bródy, aki, időnként a jövőbe lát, és gondosan szerkesztett költészetében nem középiskolás fokon tanít minket felismerni világunk természeti és társadalmi törvényeit, ahol nem mindig a jók győznek, és ahol a hatalom szeretete nem azonos a szeretet hatalmával" - írja Mentler Krisztina a kötet fülszövegében.

Mikor? Június 7-én, szerdán 19 órától.

Havasréti József: Nem csak egy kaland

Havasréti József: Nem csak egy kaland

Magvető, 2017, 280 oldal, 3299 HUF

 

Havasréti József új regénye a hetvenes évek titkos-underground Budapestjén játszódik neoavantgárd performanszok, pszichiátriai kutatások, titkosszolgálati nyomozások kulisszái között. A cselekmény középpontjában egy kutatócsoport áll, melynek tagjai részben már ismerősek lehetnek a 2014-es Űrérzékeny lelkekből. Feladatuk, hogy teszteljék az általuk kifejlesztett tudatmódosító anyagot, mégpedig több kísérleti személy bevonásával. Persze, semmi sem megy zökkenők nélkül, a csoportot pedig egy idő után már belső ellentétek feszítik.

Mikor? Június 11-én, vasárnap 18.30-tól. 

Kemény Zsófi: Rabok tovább

Kemény Zsófi: Rabok tovább

Jelenkor, 2017, 279 oldal, 3299 HUF

 

"Amikor 2015 nyarán belekezdtem a regénybe, akkor még csak egy húszéves egyetemista lányról akartam írni, aki téblábol Pest utcáin, és keresi, hogy mivel lenne érdemes kitölteni az idejét. És nagyjából a második oldalon jöttem rá, hogy ha végiggondolom, hogy ma Budapesten egy meleg nyári napon mi a legvalószínűbb történés, akkor egyértelmű, hogy ki kell törnie a forradalomnak. Benne van a levegőben, mint a szálló por" - nyilatkozta Kemény Zsófi. Rabok tovább című regényében Budapest romokban áll, egymást lövik a felkelők és a kormányerők, az újságok címoldalára került hősnő pedig egy öntörvényű rapper oldalán kénytelen bujkálni.

Mikor? Június 11-én, vasárnap 18 órától.

Szív Ernő: Az irodalom ellenségei

Szív Ernő: Az irodalom ellenségei

Magvető, 2017, 351 oldal, 3499 HUF

 

Szív Ernő évtizedek óta hetente tájékoztatja a világ legfontosabb történéseiről az újságolvasókat: milyen fantasztikus dolgok tudnak történni a zöldségesnél, az antikváriumban vagy New Yorkban. Legújabb könyvében az irodalom ellenségei sorakoznak fel: határidők, megrendelések, díjak, írók és olvasók, vagy épp maga Jézus.

Mikor? Június 10-én, szombaton 18 órától.

Tóth Krisztina: Párducpompa

Tóth Krisztina: Párducpompa

Magvető, 2017, 208 oldal, 3299 HUF

 

Ha nyitott szemmel közlekedik az ember, egy teljesen valószerűtlen, kacskaringós feliratot fedezhet fel Budapest random falfelületein: Párducpompa. A barokkos grafiti lett a címe Tóth Krisztina tárcakötetének, ám a hősei nagyon is valószerűek. Ti. köztünk élnek, sőt, köztünk keseredtek meg visszafordíthatatlanul. Találkozunk velük a hídon, a buszon, a bárban meg a legrövidebb sorban a postán. Ők azok, akik nem ordítoznak, hanem igazuk van, legyen szó köz- vagy magánéletről, bár az utóbbi azonnal közüggyé válik, amint kiviszik az utcára. Övék ország, a hatalom, a dicsőséggel meg mindenki azt csinál, amit akar. Migránsozó csemegepultos, varrótűvel horogkeresztet tetováló kamaszlány és az örök házmester, aki alig várja, hogy fitogtathassa nemlétező hatalmát. Az ötven történetben azért ellenpélda is akad bőven, és minden harmadik Mátra alján cigányozó öregasszonyra jut egy emberséges kalauz, vagy egy hatalmas fantáziával megáldott trolisofőr, aki az Árkos utcából is képes Berlinbe repíteni az utasát.

Mikor? Június 11-én, vasárnap 19 órától.

Vida Gábor: Egy dadogás története

Vida Gábor: Egy dadogás története

Magvető, 2017, 376 oldal, 3699 HUF

 

Száz éve nincs már Erdélyben magyar jövő, mondja Vida Gábor, aki nem akar túl lenni ezen. Új regénye egy kamaszkor óta íródó emlékiratfolyó, amelyben egymás mellett kanyarog, és több ponton egymásba is mosódik a saját és az erdélyi múlt, földrajz és bizonytalanság, a kolozsvári egyetemistaévek pedig egyszerre közelítenek és távolítanak egymáshoz és egymástól két nagyon különböző világot. Vida Erdélyében az áldozathozatal Isten által kijelölt házi feladat, az íróság pedig nem olyasmi, amiről csak úgy meggyőzni magát az ember.

Mikor? Június 10-én, szombaton 14 órakor. 

Tóth Kinga: Holdvilágképűek

Tóth Kinga: Holdvilágképűek

Magvető, 2017, 120 oldal, 2499 HUF

 

A friss Hazai Attila-díjas Tóth Kinga audiovizuális performansszal köti egybe kötetbemutatóját. Bartók Imre, a tavalyi díjazott szerint „ennek a költészetnek az utópiája egy emberek nélküli, az emberre mégis érzékenyen emlékező világ”. A Holdvilágképűek autoimmun és más betegségekkel foglalkozó kisprózagyűjtemény, amely a betegségtudattal, a betegség a hétköznapokban, a betegség mint (más vagy épp normális) állapot témáival foglalkozik szintén nem megszokott nézőpontból.

Mikor? Június 8-án, csütörtökön 22 órától.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.