Könyvesblokk: Eggers, Morgan és Farída Khalaf

.konyvesblog. | 2016. március 29. |

Ez a hét egy antiutópisztikus szatírával, egy Arthur C. Clarke-díjas regénnyel, és az Iszlám Állam által elrabolt fiatal lány történetével indul. Heti könyvajánló.

Dave Eggers: A Kör

Dave Eggers: A Kör

Fordította: Nemes Anna, Európa Könyvkiadó, 2016, 384 oldal, 3690 HUF

 

"Képzeljenek el egy tökéletes demokráciát, ahol minden politikus átlátható, és minden virtuális mosoly és homlokránc szebbé teheti a világot. Ahol nyomkövető chipet a csontjainkba ültetve előzhetjük meg az erőszakos bűncselekményeket, és egy észrevétlenül telepíthető, apró kamerával 0/24-ben figyelhetjük a világ minden pontját, a Grand Canyontól a Tahrír térig. Megvan? Akkor most képzeljenek el egy tökéletes demokráciát, ahol a titok bűn, a személyes vágyak önzésnek minősülnek, az egyén körvonalai pedig teljesen elmosódnak. Dave Eggers antiutópisztikus szatírájában a két világ tökéletesen lefedi egymást: a trendeket a Kör nevű techcég diktálja, létrehozva egy totalitárius államot, amelyhez a többség lelkesen kattintgatva asszisztál. Eggers hátborzongatóan, ám nagyon szórakoztatóan világít rá a globalizáció következményeire, és arra, hogy az elvirtualizálódó világ milyen mértékben károsítja az egészségünket. A Nagy Testvérnek erőlködnie sem kell, elég, ha megnézi a ValóÉn-profilunkat" - írtuk a Könyves Magazinban Eggers regényéről, melynek filmváltozatát idén mutatják be Amerikában Emma Watson és Tom Hanks főszereplésével. (Eggers regénye korábban a hét könyve is volt nálunk, hosszabban ITT olvashattok róla.)

Richard Morgan: A fekete férfi

Richard Morgan: A fekete férfi

Fordította: Roboz Gábor, Agave Könyvek, 2016, 602 oldal, 4280 HUF

 

2107-et írunk, a Földön béke honol. Bár a világnézeteket tekintve továbbra sincs egység a bolygón, de a háborúskodásnak vége, virágzik a globális kereskedelem és a nanotechnológia, a Marson létesített kolóniával pedig megkezdődött a vörös bolygó lakhatóvá tétele. Az előző évszázad során megvívott harcok azonban nem csak harmóniát eredményeztek: a fegyveres konfliktusokban bevetett génmanipulált katonák, az úgynevezett tizenhármas variánsok feleslegessé váltak, és a többség gyűlölt kívülállókként tekint rájuk. Amikor egy variáns rejtélyes gyilkosságsorozatba kezd, Sevgi Ertekin kapja a végtelenül erőszakos és intelligens alfahím kézre kerítésének feladatát. A nyomozásba hamarosan bekapcsolódik Carl Marsalis is, egy másik tizenhármas variáns, aki az ENSZ fejvadászaként saját fajtársainak letartóztatásából él. Az egyre kuszábbnak tűnő ügyben pedig nem csak a brutálisan meggyilkolt áldozatok száma, hanem a tettest üldözők közötti feszültség is napról napra nő. Richard Morgan a Takeshi Kovacs-trilógia lezárását követően írta meg A fekete férfit, melyért megkapta a rangos Arthur C. Clarke-díjat.

Farída Khalaf, C. Andrea Hoffmann: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam - Farída szökése

Farída Khalaf, C. Andrea Hoffmann: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam - Farída szökése

Fordította: Malyáta Eszter, Libri Könyvkiadó, 2016, 272 oldal, 3499 HUF

 

„Fogságom hosszú ideje alatt végig azt mondogattam magamnak: egy napon mindenki megtudja, mit tettek ezek a szörnyetegek velem és a barátaimmal. Semmi nem merülhet feledésbe.” Egy fiatal jazídi lányt 2014 nyarán elraboltak a falujából: az Iszlám Állam a férfiakat megölte, a nőket elhurcolta. A verések, a terror, az erőszak attól kezdve a mindennapjai részévé vált, ő maga pedig nem lett több, mint egy áru, melyet ugyanúgy adtak-vettek a piacokon, mint az állatokat. Farídának azonban sikerült megszöknie, és a sivatagon keresztül elmenekült. Kálváriája azonban itt nem ért véget: a menekülttáborban rá kellett döbbennie, hogy sajátjai kiközösítették, és megvetésük tárgyává vált.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.