Könyvesblokk: Dragomán, Jacobsen, Bonde

.konyvesblog. | 2018. október 15. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_1.jpg

Megint izgalmas újdonságokkal indítjuk a hetet. A Könyvesblokkba ezúttal bekerült Dragomán új novelláskötete, Roy Jacobsen norvég sziget-regénye és egy iráni szerző, Bonde meneküléstörténete is. Három nagyon különböző könyv, de összeköti őket, hogy mindegyiknek a szabadságért való küzdelem és a kitörési vágy áll a középpontjában. 

Dragomán György: Rendszerújra 

Dragomán György: Rendszerújra

Magvető Könyvkiadó, 2018, 224 oldal, 3699 HUF

 

Dragomán György sötét történetei nagyon különböző világokba visznek el, de egyvalami közös bennük: a határátkelés mozzanata. A tizenöt év termését összegyűjtő Rendszerújra novellái mind a szabadulásról vágyáról, a rendszerből való kitörésről, a választóvonal átlépéséről szólnak. „Mindegy is, hogy miből van, a lényeg, hogy két részre ossza a világot, hogy elválassza az itt-et az ott-tól.” A határ természete mindig ugyanaz, ugyanakkor sokféle formája lehet. Van, hogy az életet és a halált különíti el, van, hogy a múltat és a jelent, és van, hogy a fizikai és a szellemi világot. Dragomán novelláiban azonban egyeseknek megadatik az átjárás. Kísértetek, öngyilkosok, titokzatos vízalatti városok bukkannak fel és tűnnek tova. Az olvasót épp úgy az mozgatja, ami a történetek szereplőit: meg akarja tudni, hogy mi lehet a túloldalon.

Roy Jacobsen: A láthatatlanok 

Roy Jacobsen: A láthatatlanok

Fordította: Papp Vera-Ágnes, Scolar Kiadó, 2018, 253 oldal, 3750 HUF

 

„Minden sziget dióhéjba zárt világegyetem, ahol a csillagok a fűben szenderegnek a hó alatt.” Roy Jacobsen regényének szereplői egy ilyen csendes, nyugalmas, világtól elzárt norvég sziget foglyai. A táj védtelen, ki vannak szolgáltatva a szélnek és a viharoknak. Minden, ami értékes, csak kívülről jöhet, de a tenger legtöbbször csak hulladékot dob a partra. Az itt lakók legértékesebb tulajdona a látóhatár. Egy ilyen szigeten nő fel Ingrid is, akinek apja arról álmodozik, hogy egy nap mólót fog építeni, ami összeköti őket a külvilággal. A szigetet elhagyni nem lehet, de időről időre mindig akad, aki megpróbálja. Amikor Ingrid felnő, szülei a szárazföldre küldik, hogy egy gazdag családnál szolgáljon, de végül neki is vissza kell térnie, mert otthona veszélybe kerül.

Golnaz Hashemzadeh Bonde: El kell mondanom 

Golnaz Hashemzadeh Bonde: El kell mondanom

Fordította: Bogdán Ágnes, Park Kiadó, 2018, 224 oldal, 2950 HUF

 

Az El kell mondanom egy különleges anya-lánya regény, ami a menekülésről, és a szabadságért való küzdelemről szól. Nadih életében fontos események történnek: egy nap felveszik az orvosi egyetemre és találkozik jövendőbelijével is. Közben azonban kitör a forradalom, ami kezdetben izgalmasnak tűnik, később viszont kiderül, hogy a szabadságért nagy árat kell fizetni: el kell hagyniuk Iránt, különben mindent elveszíthetnek. Harminc évvel később Nadih Svédországban él, és sokat gondolkozik azon, vajon jól tették-e, hogy elhagyták hazájukat. Miközben egy súlyos betegséggel küzd, számot vet a hibákkal, amiket elkövetett és a veszteségekkel, amik érték, illetve próbálja kibogozni, hogy helyes döntéseket hozott-e.