Könyvesblokk: Backman, Riggs, Caroline

.konyvesblog. | 2017. július 31. |

Egy megható nagyapa-unoka történettel, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeivel berobbant író regéivel, és egy valóságshow-szereplő megpróbáltatásaival indítjuk az idei nyár egyik legforróbbnak ígérkező hetét.

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Fordította: Bándi Eszter, Animus Kiadó, 2017, 96 oldal, 2690 HUF

 

Hogy Fredrik Backman egészen egyedi látószögből szemléli az öregedés és az elmúlás problémáját, az már kristálytisztán kiderült Az ember, akit Ovénak hívnak című regényéből (ITT írtunk róla). Az ismét extra hosszú címben utazó író ezúttal nem akart viccelődni: egy csodaszép és megható kisregényben idézi fel egy nagyapa és az unokája történetét, kettejük kapcsolatán keresztül pedig az emlékezésről és az elengedésről mesél. Például arról az állapotról, amikor a dolgok már összemosódnak a memóriánkban, és szeretteink emlékei szívszorító képekben kavarognak a fejünkben. Végső soron pedig a ragaszkodásról, a búcsúról és a megértésről is.

Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Fordította: Gálvölgyi Judit, Kossuth Kiadó, 2017, 176 oldal, 3400 HUF

 

Az amerikai Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvvel tűnt fel, mely világszerte óriási sikert aratott - film is készült belőle -, majd további két sikerregénnyel (Üresek városa, Lelkek könyvtára) trilógiává bővült. Riggs legújabb, gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a trilógiában szereplő "különlegesek" eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A "különlegesekről" szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy különlegesek.

Solé Caroline: Szavazz rám!

Solé Caroline: Szavazz rám!

Fordította: Pacskovszky Zsolt, Móra Könyvkiadó, 2017, 127 oldal, 1999 HUF

 

A 20. század legvégén született, Párizsban élő Caroline Solé szeret a szabadságért küzdő, társadalom peremén élők sorsáról mesélni. Ilyen első regényének menekülő hőse, a kamasz Christopher, aki egy valóságshow szereplője lesz: "Az emberi szükségleteket öt kategóriába lehet sorolni. Ezen az elméleten alapul most egy új valóságshow a televízióban: Az emberi szükségletek piramisa. Velem együtt 15 ezren veszünk részt a játékban, ám öt hét múlva már csak egyvalaki marad. De mit keresek én ebben az egészben? Mondjuk azt, hogy Christopher Scottnak hívnak. Mondjuk azt, hogy tizennyolc éves vagyok. Hogy egy darab dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Végül is tök mindegy, hogy hívnak, hány éves vagyok. Én lettem a 12 778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem".