Könyvesblokk: A nagy nyári gyerekkönyv-ajánló

.konyvesblog. | 2018. június 18. |

Nincs mese, végre itt a nyári szünet, ezért arra gondoltunk, hogy a hétfői Könyvesblokkban a legújabb gyerekkönyv-megjelenések közül mutatunk párat, melyeket a kötelezők előtt, után és helyett is olvasgathat a gyerek. Gondoltunk a legkisebbekre is, nekik is mutatunk könyveket, a felnőtteket segítendő pedig a listán az ovis korosztálytól haladunk a kamasz olvasókig.

Tóth Krisztina: Murci kandúr világot lát

Tóth Krisztina: Murci kandúr világot lát

Central Média, 2018, 61 oldal, 3500 HUF

 

Az apró kandúr egy lakótelep pincéjéből indul világhódító útjára, melynek első komolyabb állomása egy cirkusz, ahol légtornásznak áll. Hamar kiderül, hogy a légtornászmacskák élete sem fenékig tejfel, ám szerencsére egy Lili nevű kislány örökbe fogadja, így Murci szerető otthonra talál. De miért tisztogatja annyira gondosan a csizmáját december ötödikén este Lili? És miért utaznak el az emberek nyáron vidékre, ahol olyan hatalmas, harcias állatok élnek, mint Bori kutya? Megannyi kérdés, melyek megválaszolása, mint ahogy az őt körülvevő világ felfedezése is, a bátor kismacskára marad. Tóth Krisztina meséjét ezúttal is Timkó Bíbor illusztrálta.

Marék Veronika: A bohóc és a kismajom

Marék Veronika: A bohóc és a kismajom

Pozsonyi Pagony, 96 oldal, 2990 HUF

 

Marék Veronika meséin generációk nőttek fel, de nemcsak azokon, amelyek könyvekben jelentek meg: a Boribon és a Kippkopp írója ugyanis rengeteg olyan mesét, verset, mini színdarabot írt, amelyeket az elmúlt évtizedekben különböző újságokban olvashattak a gyerekek. Hacsak valaki el nem tette a lapokat, akkor a mesék egy része mára feledésbe merülhetett, de szerencsére az író megőrizte őket. Kovács Eszterrel, a Pozsonyi Pagony főszerkesztőjével közösen merültek el újra ebben a mesevilágban, a válogatás közben pedig kiderült, hogy a történetek nem is egy könyvet, hanem egy egész sorozatot fognak megtölteni. Az első rész az óvodásoknak szóló, állatos meséket tartalmazza, a történeteket ezúttal Pásztohy Panka illusztrálta.

Halász Margit: Jómadarak pácban

Halász Margit: Jómadarak pácban

Naphegy, 160 oldal, 3400 HUF

 

Farsangra készülnek a madárkórház lakói, de nemcsak mulatni akarnak, hanem egyikük, Ricsi, a sérült varjú, szeretné elnyerni Királyka tetszését is. Annál nagyobb a riadalom, amikor másnapra a kismadárnak nyoma vész. A rejtély megoldására a legalkalmasabbnak egy nyugalmazott pesti detektívmacska, Euzébió bizonyul, ám nagy kérdés, hogy a nyomozás érdekeit szem előtt tartva le tudja-e győzni természet adta ösztönét. A fordulatos nyomozást Igor Lazin illusztrálta.

Bende Nelly: Papírfül kapitány

Bende Nelly: Papírfül kapitány

Móra, 160 oldal, 2499 HUF

 

Egy hal alakú szigeten éldegél Papírfül, vagy más néven Hajónélküli kapitány. Az egykori kalóznak egy kék-narancssárga világítótorony a lakhelye, és mindössze annyi a feladata, hogy időről időre megtisztogassa a hatalmas lámpát, hogy a hajósok tudják, merre van a part. A mindennapok nyugalmát egy falábú kalóz érkezése töri meg, akivel Papírfül megint tengerre száll. A kalandokból természetesen nem maradhat ki a gazember Orgazda Bob, valamint a csinos Lev Tolsztoj, aki valójában színésznő. Mindenkit egy cél vezérel: megtalálni a titkos kincset. A kalózkalandokat Bölecz Lilla illusztrálta.

M. Kácsor Zoltán: Sárkánytörvény – Zabaszauruszok 2.

M. Kácsor Zoltán: Sárkánytörvény – Zabaszauruszok 2.

Kolibri, 48 oldal, 2699 HUF

 

Visszatérnek az első részből ismert jó barátok: Rilex, a mindig kedves tirex, a főleg evésben érdekelt keselyű, Kunyi, valamint a Barmol nevű raptor. A csendes hétköznapoknak egy levél vet véget, amelyben a selypítő sárkány, Leiszút Feliszút szívélyesen a birodalmába invitálja a kis keselyűt. Kunyi nem is sejti, hogy a háttérből a bosszúra áhítozó komisz varjú, Káró mozgatja a szálakat. Vajon a barátok képesek lesznek megmenteni a kis keselyűt a sárkány haragjától? A dinómesék Kecskés Judit rajzain kelnek életre.

Lauren Child: Abszolút Clarice Bean

Lauren Child: Abszolút Clarice Bean

Fordította: Szabó T. Anna, Csimota, 192 oldal, 2990 HUF

 

Clarice Bean tanára, Mrs. Wilberton iskolai versenyt rendez, a feladat pedig nem más, mint bemutatni egy könyvet és elmondani, ki mit tanult belőle. Clarice már előre unja a feladatot, és sokáig észre sem veszi, hogy a megoldás az orra előtt hever, mégpedig szó szerint. A kislány ugyanis a mindennapok unalmát és zűrzavarát maga mögött tudva örökké egy sorozatot olvas, mégpedig egy Ruby Redfort nevű titkosabbnál is titkosabb ügynök kalandjait, akinek igazi komornyikja van és egészen speciális kütyük segítik a küldetésein. Clarice és a barátnője természetesen győzni szeretnének, ám egy szép napon Betty Moodynak egyszerűen nyoma vész.

Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Manó Könyvek, 141 oldal, 2490 HUF

 

A Lármás Rumli nevű tejivó békéjét egy hegyi mormota töri meg, aki lélekszakadva pattintja fel az ajtót. A hír, amit hozott, több mint dermesztő: egy alvó kislány találtak a Pézsma-tó partján! Az állatok persze halálra rémülnek, többen tudni vélik, hogy az idegen nyilván az erdőlakókat régóta rettegésben tartó menyétek kémje. Csak Zizinek, a talpraesett macskalánynak és Süti bácsinak van helyén a szíve: elhatározzák, hogy a rejtély nyomába erednek. Közben talán kiderül, hogy ki az erdő legokosabb állata, és talán sikerül megfejteni a zöld macska titkát is. Az erdei kalandokat Megyeri Annamária illusztrálta.

Stéphane Frattini és Stephanie Ledu: Kalóz Magazin

Vivandra-Cerkabella, 88 oldal, 3200 HUF

Természetesen a kalózok is igénylik a szórakoztató és informatív kiadványokat, nekik készült ez a magazin is, tele riportokkal, ismeretterjesztő és oknyomozó cikkekkel ​és tanácsadó rovattal. Kiderül, milyen a jó kalóztörvény, mint ahogy az is, hogyan alakíthatjuk át kedvünkre a zsákmányolt hajót. Persze a kalózok is szeretnek shoppingolni, igaz, ők ruhák és csecsebecsék helyett inkább fegyverekre és ágyúkra költik a pénzüket. A kalózszakács külön rovatban ismerteti mesterfogásait („A gyík húsa is van olyan jó, mint a tyúké, csak nem olyan könnyű elfogni!”), Egyszemű Abdul pedig a horoszkópjában azt is elárulja, hogy kinek mit ígérnek a csillagok. Illusztrátorok: Annette Marnat, Guillaume Plantevin, Raphaël Gauthey és Lionel Richerand.
​​
A rabbi és az oroszlán – Zsidó mesék, legendák, történetek

A rabbi és az oroszlán – Zsidó mesék, legendák, történetek (vál. Bajzáth Mária)

Kolibri, 296 oldal, 3299 HUF

 

Tizenöt nagy témát és hetven mesét válogatott tizenöt fejezetbe a Népmesekincstár Plusz új kötetében Bajzáth Mária mesepedagógus. A válogatásban budapesti zsidó iskolák is részt vettek, így A rabbi és az oroszlán meséi egyrészt a tananyag részeként is oktathatók, másrészt viszont otthoni olvasmányként is felolvashatjuk őket. A mesék között vannak például olyanok, amelyek a Bölcs zsidók világába vezetnek, akadnak természetesen Állatmesék is, miközben az Igazi kincsek az örök értékekre világítanak rá. Vannak ugyanakkor olyan mesék, amelyek az Élet-halál olykor félelmetes, ám mindig kiszámítható világába vezetnek, a Miértek és hogyanok történetei pedig földi és égi dolgokról éppúgy szólnak, mint az imáról és a gondviselésről. A kötetet Herbszt László illusztrálta.

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 7. - Az ellopott időgép

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 7. - Az ellopott időgép

Tilos az Á, 2018, 287 oldal, 3490 HUF

 

Néhány éve még úgy volt, hogy a hatodik résszel véget ér az Időfutár-sorozat, de némi szünet után az alkotók úgy döntöttek, folytatják a szériát. Hanna, Szabika, Zsófi, Tibi, Bulcsú, Edina és a többiek tehát visszatérnek, nem is akárhogyan. Legutolsó kalandjuk után ugyanis a gyerekek túl veszélyesnek minősítették az időgépeket: jól tudták, hogy illetéktelenek kezében beláthatatlan következményekkel járhat a használatuk. Szerencsére mindegyiket gondosan elrejtették. Legalábbis abban a hiszemben voltak, egészen addig, míg az egyik időgépet meg nem lovasította valaki. Hogy ki volt és mire kell neki a szerkezet, azt a nagy csapatnak együtt kell kiderítenie.

Mészöly Ágnes: Vágod? – Ellenpontok 4.

Mészöly Ágnes: Vágod? – Ellenpontok 4.

Menő Könyvek, 2018, 284, 2990 HUF

 

Az osztálykirándulás nem várt fordulatot vesz, amikor állítólag lába kél Petra méregdrága fülhallgatójának. A gyanú – nem minden szándék nélkül – a Letti nevű osztálytársára terelődik, akit legjobb barátnőjével, Larával egyetértésben hevesen utál. Az osztálykiránduláson történtek az események olyan láncolatát indítják el, amit nagyon nehéz megtörni, és ami próbára teszi a két lány barátságát is. Az Ellenpontok-sorozat új kötetében az olvasó eldöntheti, hogy előbb Petra vagy Lara tálalásában olvassa-e a történteket, de olvasás közben akár váltogathatja is a nézőpontokat. A történet végét a könyv középső része rejti.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2018/2. számában jelent meg.