Könyves alkalmazások az iWiwen

Valuska László | 2009. június 24. |

Legyen saját könyvespolcod a legnagyobb magyar közösségi szájton, derítsd ki, melyik a legjobb és legrosszabb könyv, vagy egyszerűen olvass napi egy verset, ahogy jól esik. Az iwiw néhány hete végre elindult a facebookosodás útján, és mindenféle játéklehetőséget teremtett a kultúrálódni vágyó közösségi tagoknak is. Megnéztük, milyen könyves alkalamzásokat találhatunk az iwiwen. 

Könyvkolónia 

Azzal kezdem, amihez a legtöbb közöm van, mert a Könyvkolónia gründolásában fontos szerepet játszom, legyen ez a disclaimer. Az alkalmazás célja, hogy a user kijelölhesse kedvenc könyveit és szerzőit, vagyis az iwiwes adatlapot ne csak állatnevekkel bővítsük, hanem más érdekes infókkal is. Az csak plusz érdekesség, hogy gyűjtjük a könyvek első mondatait, úgyhogy lehet csatlakozni. 

 

Könyvpárbaj 

A Moly.hu-s Nagy Bence remek applikációja igazi westernhelyzetbe hozza a könyveket, amelyek egymással megküzdve haladnak előre a túlélésért. Random, ha jól sejtem a molyos kategóriák alapján kapunk egy-egy könyvet, amik közül a nekünk tetszőtt kell választanunk. A győztes pontot kap a rendszerben, a vesztes meg veszít, ahogy ennek lennie kell. Ibsen A vadkacsa című drámája nálam simán veri Leslie L. Lawrence bármelyik könyvét, de azt főleg, amit nem is olvastam. Persze felmerül, hogy különböző fajsúlyú könyvek versenyeznek itt, de szerintem pont ez a szórakoztató a popkultúrában. Agatha Christie vs Gerlad Durrel, Shakespeare vs Janikovszky Éva. Őrület!

Líra könyvklub

A Líra Zrt. elsőként jelent meg az iWiwen könyves alkalmazásával, ami elsősorban kereskedelmi tevékenységre ösztönöz, engem már az elején sem hozott lázba, és pár hét elteltével még mindig itt tartok vele. Alapvetően hasonlít a könyvkolóniás alkalmazáshoz, amennyiben a user kiválaszthatja kedvenc könyveit, értékelheti azokat, de mégsem kapunk sok információt a könyvekről. Vagyis a listázás a fontos csak.

A nap verse 

A Gothart által készített alkalmazás roppant egyszerű és minimalista, lényege a címe, vagyis naponta kapsz egy verset. Ezt valaki vagy szereti, vagy nem, de ha jönne végre valami jó vers, akkor nem lenne baj.

OSZK Digitális könyvár 

Az alkalmazás lényege az OSZK adatbázisában való keresés. Esterházyra és Nádasra nulla találat, de Jókaira jó sok, és rákattintva már rögtön az OSZK oldalán vagyunk, ahol tölthetjük le pdfben a regényt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.