Karl Ove Knausgård hülyét csinál Hitlerből

.konyvesblog. | 2016. április 15. |

b1444513.JPGHatalmas hiányt pótol a Magvető azzal, hogy elkezdi megjelentetni a 21. század legizgalmasabb irodalmi projektjét, Karl Ove Knausgård hatrészes Harcom-sagáját, amit neveztek már anti-irodalomnak és bálványrombolásnak is. 

KOK negyvenévesen fogott neki a sorozatnak: saját élete történetét írta meg benne, belátva, hogy a küzdelem mindig más életekhez kapcsolódik, vagy épp az első kötet fő motívumához, a halálhoz. KOK a gyermekkoráról és kiszámíthatatlan, autoriter apjáról mesél, a férfi halálának szűrőjén keresztül. Leszámol vele és elszámol önmagával, részletesen taglalva a gyarló apa és a tékozló fiú közötti konfliktusokat. A Halál önéletrajz és regény, filozófiai kísérlet, irodalmi és morális botrány egyszerre.

Karl Ove Knausgård: Halál - Harcom 1.

Fordította: Petrikovics Edit, Magvető, 2016, 436 oldal, 3990 HUF

 

"A KOK-féle Harcomban semmilyen ideológiát vagy világmegváltónak szánt tervet nem találni, hol terjengős, hol egyenesen unalmas prózája meg sem közelíti egy diktátor retorikáját. Egy második házasságában élő, négygyerekes, középosztálybeli író oszt meg benne mindent a hétköznapjai banalitásától a társas kapcsolatai dinamikáján át a kulturális és társadalmi preferenciáiig, a Munch által megreformált norvég festészettől az erdőben kakálásig" - írtuk a Könyves Magazin következő számában megjelenő nagy KOK-cikkünkben. 

A sorozat címével KOK annyit akart üzenni az olvasóinak: basszátok meg, ez az én életem! Hitlert az angolul is csak jövőre megjelenő hatodik könyvben kell keresni, a szerző négyszáz oldalon értekezik a Mein Kampfról és a diktátor korai éveiről. Erdőben kakálásról a harmadik könyvben lesz szó. 

Olvass bele a kötetbe: 

KOK_Halál_Harcom 1._részlet by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.