Jászberényi Sándor: A láthatatlan trón az érdekes [Ady 100]

Jászberényi Sándor: A láthatatlan trón az érdekes [Ady 100]

.konyvesblog. | 2019. január 27. |

Száz éve, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre, a magyar irodalom kikerülhetetlen alakja. Költőket, írókat kértünk meg, hogy válasszák ki a kedvenc Ady-versüket és kommentálják döntésüket. Az ady100 címke alatt gyűjtjük a cikkeket. Jászberényi Sándor választását és írását közöljük.

Ady Endre: Ne lássatok meg

Ne adjatok rám aranyos palástot,

Nem kell a gyémántos korona,

De vigyétek a víg csörgő-sapkát is

S tarka köpenyeg sem kell soha.

 

Szürke-országnak vagyok a királya,

Láthatlan trónom nekem ragyog.

Amíg nem láttok, nem ékesíttek,

Nem rubrikáztok, addig: vagyok.

Egy halott ember mutatta nekem ezt a verset. Huszár Lászlónak hívták. Amikor mutatta persze még nem volt halott. Tizenhárom éves voltam. Valószínűtlen ultramarinkék nyár volt, gyerek voltam, nem tudtam mit kezdeni vele. A költővel sem tudtam mit kezdeni, aki mutatta. Az egyik szeme üvegből volt, hosszú szakálla volt és talpas cigarettákat szívott. Verseket írt, amiket nem értettem, viszont tetszett a szabadságuk. Tetszett, hogy a gyári melós, fuvaros, és ki tudja, mi volt még a Laci, valójában költő.

Sopron, 1993. Szokatlan, ultramarinkék nyár. Amikor megkérdeztem, hogy mégis miért Ady,  azt mondta: "mert Ady tudta".

Ady tudta, hogy nem az elismerésért ír az ember, nem a díjakért, nem azért, hogy számon tartsák. A láthatatlan trón az izgalmas. A szürke ország. Hogy jobb, ha az ember nem hagyja magát ékesíteni, nem hagyja, hogy beskatulyázzák. Jobb röhögni az ilyen kísérleteken, és nem komolyan venni. Az írás a cinikusok vallásgyakorlása. Nem éri meg bemocskolni semmivel.

Laci néhány éve halt meg. Nincs olyan év, hogy ne jutna az eszembe. Ő és Ady. 1993 és az ultramarinkék nyár. Hogy tudni akartam hol van a láthatlan trón, és hogy rá akartam ülni.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.