J.K. Rowling együtt ünnepli születésnapját leghíresebb "gyerekével", Harry Potterrel

J.K. Rowling együtt ünnepli születésnapját leghíresebb "gyerekével", Harry Potterrel

iSophie | 2015. július 31. |

(Kép forrása)

Ma ünnepli ötvenedik születésnapját minden idők egyik legsikeresebb írónője, J.K. Rowling. Bár a Robert Galbraith álnév alatt írt krimijei is sikeresek, fő művének még ma is legtöbben a Harry Potter-sorozatot tartják, melyet 65 nyelvre fordítottak le és körülbelül 400 millió példányban adtak el világszerte. Az írónő születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a vele kapcsolatos legérdekesebb tényeket.

1. Ugyanakkor van a születésnapja, mint Harry Potternek

Rowling 1965. július 31-én, a Bristol melletti Yate városában látta meg a napvilágot. Főhőse, Harry Potter a történet szerint szintén ezen a napon született, csak 15 évvel később, 1980-ban. Tehát Harry is ma ünnepli a születésnapját: a varázsló már 35 éves lett!

2. Klinikai depresszióban szenvedett

Az írónő a ’90-es évek elején, éppen a Harry Potter-sztori kitalálásakor klinikai depresszióban szenvedett. Az élete nem alakult túl jól akkoriban: első házassága tönkrement, az édesanyja meghalt, munkája pedig nem volt. Miközben egy tanári álláslehetőségre várt, úgy érezte, nincs vesztenivalója, és folytatni kezdte azt a varázslófiúról szóló történetet, melyet évekkel korábban vonatozás közben talált ki. Mivel a segélyből, amit kapott, nem telt fűtésre, a hideg lakás helyett inkább kávéházakba járt írni – ilyenkor néhány hónapos kislányát, Jessicát is vitte magával, aki a babakocsiban pihent, miközben ő egy órák óta kortyolgatott kávé mellett a regényen dolgozott.

J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2014, 80 oldal, 1980 HUF

 

3. Írógéppel írta az első regényt

A Harry Potter és a bölcsek kövét régimódi módszerrel, írógéppel írta. Azóta sem lett nagy rajongója a számítógépen írásnak: ha teheti, ma is inkább valamilyen hagyományosabb megoldást választ, például kézzel ír.

4. Házalás a kiadóknál

A Bölcsek köve kéziratát több kiadóhoz is elvitte, de mindenhonnan elutasító választ kapott, mígnem végül 1995-ben a Bloomsbury elfogadta a regényt. Jól tették: a két évvel később,1997-ben megjelent könyv óriási siker lett, és még a British Book Awards Az év gyerekkönyve díjat is megnyerte.

5. Első rajongói férfinak hitték

A Bloomsburynek a kézirat elfogadásakor volt egy feltétele: nem írják ki Rowling keresztnevét a borítóra. A kiadó ugyanis attól félt, hogy a fiú olvasók esetleg idegenkednének egy nő könyvétől. Rowling, akinek egyébként nem volt középső neve, ekkor vette fel a Joanne mellé a nagymamája nevét, a Kathleent: így lett a borítóra kerülő monogramja végül J.K. A taktika működött: a hozzá írt legelső rajongói levél például „Kedves Uram!” megszólítással kezdődött.

6. Beleírta magát a könyvekbe

A sorozat főhősnőjét, Hermione Grangert a diákkori önmagáról mintázta.

7. Kedvenc háza a Griffendél

A Roxfort házai közül (nem meglepő módon) a Griffendél a személyes kedvence, hiszen minden emberi erény közül a bátorságot tartja a legtöbbre.

8. Megsiratta Siriust

Amikor a Harry Potter és a Főnix rendje írásakor Sirius Black halálához ért, ki kellett mennie a konyhába sírni. Végül ennek ellenére sem kegyelmezett meg Harry keresztapjának.

9. Kardoskodott a brit színészekért

Mikor 2000-ben eladta a film megfilmesítési jogait a Warner Brothersnek, határozottan kiállt amellett, hogy a történet főszerepeit brit színészek kapják.

10. Alan Rickmant jó előre beavatta Piton titkába

Alan Rickmannek még az utolsó könyv megjelenése előtt elmesélte a történet kimenetelét annak érdekében, hogy a színész hitelesebben játszhassa Perselus Piton szerepét.

11. Álnéven látogatta rajongói oldalait

Rowling egy időben rendszeresen látogatta a Harry Potter rajongói oldalait. Egy alkalommal a MuggleNet egyik chat-szobájában (álnéven) még egy vitába is belebonyolódott, ám a tősgyökeres fórumozók hamar kiosztották: ha nem ismeri elég jól a HP világát, akkor jobb, ha inkább nem is szól bele az igazi rajongók beszélgetésébe.

12. Nem dől hátra élvezni a milliárdokat

Bár J.K. Rowling mára a leggazdagabb írók egyike lett, ő és második férje a hatalmas vagyon ellenére sem hagytak fel a munkájukkal, hiszen jó példát akarnak mutatni a gyerekeiknek. Míg a férj orvosként dolgozik, Rowling a krimijeit írja, a Pottermore weboldalt szerkeszti vagy éppen az alapítványait igazgatja.

13. Élen jár a jótékonykodásban

Az írónő mindig is sokat jótékonykodott: a Harry Potter kiegészítő köteteinek (A kviddics évszázadai, Legendás állatok és megfigyelésük, Bogar bárd meséi) a bevételét például teljes egészében karitatív célokra ajánlotta fel. Ezenkívül alapított egy klinikát a szklerózis multiplexben szenvedő betegek számára, Lumos nevű jótékonysági alapítványa pedig az intézetekben hagyott árva, gyakran fogyatékos kelet-európai kisgyerekeken való segítést tűzte ki céljául.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.