Így néz ki Konrád György dolgozószobája

Így néz ki Konrád György dolgozószobája

.konyvesblog. | 2019. január 29. |

konrad_targyalas-30334_kicsi.jpg

Fotó: Valuska Gábor

„Van még egy dolgozószobám, egy nagyszoba, de az nem Budapesten van, hanem Hegymagason, ami egy kis falu a Szent György-hegy tövében” – mondja alagsori dolgozószobájában Konrád György. Hegymagason szebb a kilátás, mint a Torockó utcában, de ez a munkakedvét egyáltalán nem befolyásolja. Általában délelőtt tíz óra körül ül le a géphez, vagy áll fel az íróasztal előtti kis pulpitusra, és késő délutánig még az ebéd miatt sem hagyja abba a munkát. Monumentális regénysorozatának (Ásatás) második része, az Öreg erdő novemberben jelent meg a Magvetőnél. 

Öreg bicska: „Ezt a barátomtól, Donáth Mátyástól kaptam. Az apja, Donáth Ferenc a Nagy Imre-per második számú vádlottja volt.”

Konrád György: Öreg erdő - Ásatás 2.

Magvető Könyvkiadó, 2018, 512 oldal, 5999 HUF

 

Családi fénykép: „A feleségem, Judit, és a kislányom, Zsuzsi. A kép elkészülte óta már eltelt vagy tíz év, a kislányom már filmrendező szakos egyetemi hallgató.”

Magnó: Konrád szívesen hallgat zenét munka közben, leginkább jazzt vagy klasszikust.  „Főleg zongorát szeretek hallgatni, mert az valahogy nem olyan erőszakos. Egy Chopin-lemez van bent, de ha ezt a gombot megnyomom, akkor megszólal Art Tatum, a jazz-zongorázás  klasszikusa, úgy is mondhatjuk, hogy a Homérosza.”

Papírkupac a sarokban: Kéziratok, köztük az Ásatás 2., az Öreg erdő. Ottjártunkor Konrád a regényfolyam 3205. oldalánál tartott éppen, a monumentális szöveg a tervek szerint 500 oldalas darabokban jelenik meg. „Mondhatni, én már megírtam az egészet, csak itt-ott javítgatom.”

Szép alakú kő: „Ezt a német kiadóm feleségétől kaptam, akik a tenger mellől hozták. Szeretem néha fogdosni.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/4. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.