Így készült a Nádas-memoár borítója

Így készült a Nádas-memoár borítója

.konyvesblog. | 2017. január 13. |

nadas1.jpgA borító első változata

A hét elején érkezett a hír, hogy már csak április 5-ig kell aludni, hogy végre a kezünkbe vehessük Nádas Péter régóta várt memoárját. A Világló részletek tele van „láttató erejű leírásokkal, izgalmasnál izgalmasabb történetekkel, rejtett összefüggéseket feltáró nyomozásokkal”, a borítója pedig már most hatalmas kedvencünk.

nadas2.jpgA végeredmény

Kíváncsiak voltunk, hogyan készült, úgyhogy át is adjuk a szót az embernek, aki felelős érte. Tillai Tamásnak, a Libri Kiadói Csoport vezető grafikusának: 

Az tudatos döntés volt, hogy a könyvet kiemeljük mind a már megjelent életműsorozat (Emlékiratok könyve, Párhuzamos történetek, Egy családregény vége), mind a „kiskönyvek” (Az égi és földi szerelemről és Az élet sója) közül. A borítókon szereplő fotókat – dr. Literáti Nagy Ferenc felvételei – Nádas Péter választotta, ez volt a terv kiindulási alapja. Azzal kapcsolatban volt némi bizonytalanság, hogy egy vagy két kötetben jelenjen-e meg a Világló részletek, végül a regény terjedelme miatt lesz kétkötetes. A képek szimmetriáját megpróbáltam megtörni az első terveknél, illetve monokróm színekben gondolkodtam. Ezeket a terveket elvetettük. Az volt a szerzői és kiadói kérés, hogy a kép eredeti színeit megtartva tervezzek tovább. A kétkötetes formátum miatt, és mert kifejezett kérés volt, hogy a könyv egyedi borítót kapjon, játszhattam azzal, hogy a két gerinc egymást erősítő, közös vizuális felületként is működjön. Ehhez homogén textúrát választottam a gerinchez, ami azt is hozta magával, hogy a borítón lévő fotókat is  ugyanezzel a textúrával foglaltam keretbe. A keret/gerinc/hátoldal színében elsőre egyetértettünk: ez a hajó rozsdáját ismétli. Próbáltunk más színeket, hátha a barnásvörös lecserélhető, de végül megmaradtunk az első ötletnél. Így a Világló részletek borítójának textúrája – szándékaink szerint – a klasszikus szépirodalmi könyvekét idézi. Gyakorlatilag a második fordulóban meglett borító.